Gegarandeerd vertrek! Laatste plaats op indeling


Reisschema

Dag 1Amsterdam - San José
Dag 2Puerto Viejo de Sarapiqui
Dag 3La Selva
Dag 4Arenal vulkaan
Dag 5Arenal vulkaan
Dag 6Rio Tempisque
Dag 7Hacienda Solimar en Carara
Dag 8Hacienda Solimar en Carara
Dag 9La Gamba
Dag 10La Gamba
Dag 11Cerro de la Muerte
Dag 12Cerro de la Muerte
Dag 13Orosi vallei en Nationaal Park Tapanti
Dag 14Orosi vallein en Nationaal Park Tapanti
Dag 15Alajuela
Dag 16Alajuela - San José - Amsterdam
Dag 17Aankomst Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gidsen

Niet inbegrepen

Vertrekbelasting, drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. De boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 565,-

Prijs

EUR 3895,-

Reisbegeleiding

Pieter Westra

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 12

Accommodatie

Middenklasse hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Warm en vochtig. Over het algemeen tussen de 25 en 35 graden Celsius. Kans op regenbuien

Costa Rica

Costa Rica regulier
Duur:17 dagen
Vertrek:29-01-2018
Prijs: EUR 3895,-
Reisleider:Pieter Westra
Code: G18007

Toen Christopher Colombus tijdens zijn vierde reis naar de Nieuwe Wereld Costa Rica bereikte, ontmoette hij een lokale bevolking versierd met allerlei gouden juwelen. Hij noemde deze nieuwe plaats daarom 'Costa Rica': Rijke Kust. De grootste rijkdom van Costa Rica is echter de enorme biologische diversiteit van meer dan 505.000 soorten planten en dieren. Ondanks zijn kleine oppervlakte (51 000 km²) bevat Costa Rica maar liefst 5% van alle gekende vogelsoorten op onze planeet. Costa Rica behoort tot een van de meest biodiverse plekken op aarde. Dit is te danken aan zijn unieke geografische ligging als landbrug tussen twee grote continenten: Noord- en Zuid-Amerika.

Na aankomst op vlieghaven San José worden we verwelkomd door Pieter Westra, onze Belgische gids die al enige tijd in Costa Rica woonachtig is. We dalen via de uitgestrekte wildernis van het Parque Nacional Braulio Carillo af naar de Caribische laaglanden. In het indrukwekkende nevelwoud maken we onderweg een wandeling en gaan we op zoek naar klerruijke tanagers, woodcreepers en de zeldzame Yellow-eared Toucanet. We verblijven in Puerto Viejo de Sarapiqui, aan de rand van de idyllische Sarapiquirivier. Dit is één van de beste plekken van het land om de fraaie Sunbittern en de schuwe Fasciated Tiger-heron te observeren. Ook de kleurrijke pijlgifkikkertjes zijn hier in overvloed aanwezig. We bezoeken het La Selva biologisch station, een absolute klassieker voor de vogelliefhebber in Costa Rica met spectaculaire soorten als Barred en Great Antshrike, Northern Violaceous Trogon en Yellow-tailed Oriole. Langs uitgestrekte weilanden van San Miguel vervolgen we onze weg naar een prachtige lodge gelegen aan de rand van het regenwoud op veilige afstand van de nog steeds actieve Arenal vulkaan. De tuinen van onze lodge trekken heel wat interessante vogels aan zoals de Violaceous Trogon, Brown-hooded en White-crowned Parrots, Crimson-collared Tanager, Montezuma Oropendola en Masked Tityra's. We zullen hier het dak van het regenwoud bezoeken. Dit is mogelijk omdat hier grote beloopbare bruggen zijn opgehangen tussen verschillende boomtoppen. In dit gebied komen we vogelsoorten tegen die elders zeer moeilijk waar te nemen zijn, waaronder de White-fronted Nunbird, Ornate Hawk-Eagle en zeldzame Keel-billed Motmot.

We zetten onze reis voort in noordwestelijke richting naar het meest droge deel van Costa Rica waar we verblijven in een rustige lodge temidden van uitgestrekte weilanden en stukken tropisch droog bos, vlakbij de golf van Nicoya. In het Rio Tempisque gebied kunnen we hier enkele spectaculaire vogelsoorten zien die typisch zijn voor het tropisch droog bos zoals de Turqoise-browed Motmot, White-throated Magpie-jay, Yellow-naped Parrot en White-fronted Parrot. Voordat we door gaan naar onze volgende bestemming stoppen we nog bij de wetlands van Hacienda Solimar: een groot landgoed waar men aan veeteelt doet. In dit gebied zijn enkele interessante plassen te vinden waar we op zoek gaan naar de indrukwekkende Jabiru, Bare-throated Tiger-Heron, Limpkin, Black-bellied Whistling-Duck en Wood Stork. Ook bezoeken we een mooi stuk droog tropisch bos waar we op zoek gaan naar Long-tailed Manakin, Black-headed Trogon en Spectacled Owl. Vervolgens zakken we verder af naar het Carara gebied. Dit gebied is zeer vogelrijk dankzij zijn unieke geografische positie op de overgangszone tussen het droge tropisch bos van het noorden en het nattere tropische regenwoud van het zuiden. Daarnaast is dit één van de weinige plekken in Costa Rica waar men nog regelmatig de spectaculaire Scarlet Macaws ziet. We bezoeken in gezelschap van een lokale gids het nationaal park, waar we naast vogels ook kennis kunnen maken met drie soorten apen, neusbeer, luiaard en goudhaas. Op het programma staat tot slot ook een boottochtje door de Tarcoles mangroves waar we reigers, ibissen, ijsvogels en een heleboel steltlopers tegen zullen komen.

Voor we verder trekken naar onze volgende bestemming maken we een boottochtje door de Tarcoles mangroves. We zien reigers, ibissen, ijsvogels, en een heleboel strandlopers. Maar ook de reuze grote krokodillen zonnebadend op de zandbanken laten zich zien.

We dalen af naar de Stille Oceaan en gaan naar het extreme zuiden van Costa Rica, waar we verblijven in een afgelegen jungle lodge in het kleine gehuchtje La Gamba, aan de rand van Parque Nacional Piedras Blancas. Hier worden we verwend door kleurrijke vogels zoals de Fiery-billed Aracari’s, Baird’s Trogon, Black-mandibled Toucan en nog vele meer. We verkennen de nabijgelegen natte weilanden, waar we met wat geluk zowel de Wattled Jacana als de Northern Jacana te zien krijgen en uitkijken naar Yellow-bellied en Ruddy-breasted Seedeaters. We maken ook een boswandeling waar we op zoek gaan naar Red-capped en Orange-collared Manakin, Black-striped Woodcreeper en de endemische Black-cheeked Ant-tanager, enkel voorkomend in het Osa schiereiland en Golfe Dulce gebied van het extreem zuiden van Costa Rica.

We beklimmen de met nevelwoud bedekte Cerro de la Muerte en verblijven in een kleine afgelegen lodge te midden van het indrukwekkende nevelwoud in het hart van het endemenrijke Talamanca gebergte…onderweg passeren we de paramo, de natuurlijke vegetatie die ontstaat boven de boomgrens…hier snuiven we even de sfeer op en gaan we op zoek naar de Volcano Junco en Timberline Wren. De lodge biedt via goed onderhouden wandelpaden toegang tot de unieke avifauna van het hooggebergte…we kijken oa uit naar de endemische Collared Redstart, Long-tailed en Black-and-yellow  Silky Flycatcher, Black Guan, Yellow-thighed Finch en Black-cheeked Warbler. Ook is dit één van de beste plekken in het land voor de observatie van de spectaculaire Respldent Quetzal… Deze groen-met rode vogel met staart van wel 1 meter lang is steeds te vinden in de buurt van de aguacatillo of wilde avocado boom, zijn favoriete voedsel…Ook kolibries komen hier uitgebreid aan bod:  tot 5 soorten kunnen in detail vanop korte afstand worden waargenomen rond de suikerfeeders die in de buurt van de lodge hangen. ’s Avonds maken we een nachtexcursie om op zoek te gaan naar de endemische Dusky Nightjar en de Bare-shanked Screech-owl…

Onze voorlaatste bestemming is de spectaculaire Orosi vallei met uitgestrekte koffieplantages en begrensd door het smaragdgroene woud van het Parque Nacional Tapanti. Onze lodge met mooi uitzicht is omgeven door semi-open gebied waar we op zoek gaan naar Lesser Goldfinch, Golden-olive Woodpeckers, White-eared Ground-sparrows en Tropical Mockingbird. Het nabije Parque Nacional Tapanti is een zeer vogelrijk, maar weinig bezocht, gebied dat bekend staat om zijn grote mixed feeding flocks. Tot de goede soorten behoren hier Red-headed Barbet, White-winged Tanager, Elegant Euphonia en de erg schuwe Ochre-breasted Antpitta. Enkele bijzondere kolibries hier zijn Black-breasted Hummingbird, Green-fronted Lancebill en White-bellied Mountain-Gem. Ook roofvogels waaronder Barred Hawk, Ornate en Black Hawk-Eagle behoren hier tot de mogelijkheden. Hierna wordt het hoog tijd om terug te gaan naar Alajuela, waar deze mooie reis begonnen is. Vervolgens rijden we terug naar de international luchthaven van San Jose om de vlucht terug te nemen naar Amsterdam.
 

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.