Reisschema

Dag 1Amsterdam - Makassar
Dag 2Aankomst Makassar
Dag 3Makassar - Palu
Dag 4Palu - Lore Lindu
Dag 5Lore Lindu
Dag 6Lore Lindu
Dag 7Lore Lindu
Dag 8Lore Lindu - Palu - Manado
Dag 9Manado - Tangkoko
Dag 10 Tangkoko Nature Reserve
Dag 11Tangkoko Nature Reserve
Dag 12Tangkoko - Gunung Ambang/ Kotamobagu
Dag 13Kotamobagu
Dag 14Tambun
Dag 15Tapakulintang - Tomohon
Dag 16Gunung Mahawu - Manado - Amsterdam
Dag 17Aankomst Amsterdam

Verlenging
Dag 16Manado - Halmahera (Tobelo)
Dag 17 Halmahera (Tobelo - Weda)
Dag 18Halmahera (Weda)
Dag 19Halmahera (Weda)
Dag 20Halmahera (Weda)
Dag 21Halmahera - Ternate - Amsterdam
Dag 22Aankomst Amsterdam

Inbegrepen

Vluchten, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, entree parken, boottocht Tangkoko, vervoer ter plaatse, lokale gidsen

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard, camera fee National Park. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Prijs van de verlenging bedraagt EUR 1100,-. Toeslag eenpersoonskamer EUR 450,-. Inclusief verlenging bedraagt de toeslag EUR 595,-

Prijs

EUR 4495,-

Reisbegeleiding

Jos van den Berg

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 10

Accommodatie

Hotels met eigen toilet en badkamer, eenvoudige accommodaties afgewisseld met luxe accommodaties

Zwaarte reis

Soms stevige wandelingen over geaccidenteerd terrein

Klimaat

Tropisch met over het algemeen 28-32 graden Celsius. In bergachtige gebieden koeler. Kans op buien

Sulawesi en Halmahera

Sulawesi
Duur:17/22 dagen
Vertrek:24-07-2018
Prijs: vanaf EUR 4495,-
Reisleider:Jos van den Berg
Code: G18108

Sulawesi (het vroegere Celebes) en Halmahera vormen een bijzonder eilanden-duo in het noorden van Indonesië. Ze liggen beide aan de oostzijde van de Lijn van Wallace die Zuidoost-Azië avifaunistisch in tweeën deelt. Wallace ontdekte destijds dat de vogelwereld op Sulawesi en Halmahera sterk verschilt van andere eilanden zoals bijvoorbeeld Borneo en Java. Sulawesi kent allerlei gebergten, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Java waar de bergen vrijwel altijd vulkanen zijn. De gevarieerde geologie betekent ook dat er allerlei bostypen zijn. Sulawesi is daardoor, en door de geïsoleerde ligging in Zuidoost-Azië, een paradijs voor vogelaars. Circa honderd vogelsoorten komen alleen of bijna alleen op dit eiland voor, en daarnaast zitten er nog bijna 150 soorten met een ruimere verspreiding. De combinatie met Halmahera maakt de reis compleet. Onder de ruim veertig vogelsoorten die alleen op Halmahera voorkomen bevindt zich één van meest bizarre paradijsvogels, de Wallace’s Standardwing. Samen hebben deze eilanden dus ca. 120 regionale endemen, waarvan we er vele zullen zien. Daarnaast helpt u door deze reis te boeken ook mee aan verschillende natuurbeschermingsprojecten op Halmahera.

Sulawesi is een zeer groot eiland waar we ons voor de noordelijke gebieden nog wel over de weg kunnen verplaatsen, maar we zullen ook gebruik maken van binnenlandse vluchten voor bijvoorbeeld het Lore Lindu nationaal park. Het eiland Halmahera bereiken we met een korte vlucht vanaf Manado in de noordoostpunt van Sulawesi. Makassar is de beginplaats van deze bijzondere reis.

 

Highlights van deze tour:

- Bekijk één van de meest bizarre paradijsvogels: de Wallace’s Standardwing!

- Ga op zoek naar de 120 regionale endemen!

- Help mee aan natuurbeschermingsprojecten op Halmahera!
 

Op Sulawesi bezoeken we vier prachtige bosgebieden, om te beginnen Lore Lindu nationaal park. Dit grootste nationale park van het eiland is een uitgestrekt, bebost berggebied vol endemen, waaronder Purple-bearded Bee-eater, Red-eared Fruit-dove, Ashy Woodpecke en de unieke Malia. Ook maken we kans op de zeldzame Diabolical Nightjar. Vanuit Lore Lindu bereiken we via Manado het beroemde Tangkoko. Dit laaglandreservaat is één van de beste plekken ter wereld voor ijsvogels, met maar liefst negen soorten, waaronder Lilac en Green-backed Kingfisher. Ook komen er bijvoorbeeld drie endemische cuckoo-shrikesoorten voor, de Sulawesi Scops-Owl, de luidruchtige Red-Knobbed Hornbill, Sulawesi Hawk-Eagle, Sulawesi Serpent-Eagle, Sulawesi Cicadabird, Sulawesi Triller, Sulawesi woodpecker, Ornate Lorikeet, en vele andere. Het Tangkoko bosreservaat grenst aan zee en in de mangroven pikken we op een boottocht ook de nodige soorten op. Ook hopen we in Tangkoko op een ontmoeting met het spookdiertje Tarsius, een heel kleine primaat met grote ogen. We rijden daarna door naar het bergstadje Tomohon, waar we drie nachten verblijven. De voornaamste bestemming is hier de beboste vulkaan Gunung Mahawu, waar we onder andere de Scaly-breasted Kingfisher hopen te zien, ook al is dat een lastig te vinden soort. Maar daarnaast herbergt dit gebied, door Birdlife aangewezen als Important Bird Area, ook veel andere endemen waaronder Sulawesi Hanging-Parrot en Isabeline Bush-hen. In het nabijgelegen Dumoga Bone park kunnen we de bijzondere Maleo bewonderen, een grootpoothoen. Het is een onderzoekslocatie waar BirdingBreaks overigens als enige Nederlandse of Belgische reisorganisatie exclusief toegang tot heeft! Inmiddels staat er een mooie schuilhut van waaruit je de vogels van heel dichtbij kunt zien. Het laatste gebied op Sulawesi is Lore Lindu nationaal park. Dit grootste nationale park van het eiland is een uitgestrekt, bebost berggebied vol endemen, waaronder Purple-bearded Bee-eater, Red-eared Fruit-dove, Ashy Woodpecke en de unieke Malia. Ook maken we kans op de zeldzame Diabolical Nightjar. Voor degenen die de verlenging niet hebben geboekt komt hier een einde aan deze prachtige reis.

Verlenging

Vanuit Manado vliegen we naar het eiland Halmahera. We starten met een bezoek aan het zeldzame Molukkenboshoen dat 's nachts op een lavastrand zijn eieren komt leggen, een wel heel bijzondere ervaring! Vervolgens rijden we de oostkant van het eiland waar we vanuit onze luxe accommodatie naar de vogelsoorten zoeken die dit eiland zo bijzonder maken. Het gaat dan niet alleen om de Wallace’s Standardwing (de paradijsvogel) maar ook om soorten als Ivory-breasted Pitta, Chattering Lory, Halmahera Cuckoo-shrike, Spectacled Imperial Pigeon, Halmahera Flowerpecker, Moluccan Goshawk, Moluccan Hanging Parrot, Blyth’s Hornbill, Common Paradise Kingfisher, Goliath Coucal en White Cockatoo. Uiteindelijk komen we weer terug in de stad Ternate, voor de terugvlucht via Manado naar Amsterdam.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.