Reisschema

Dag 1Amsterdam - Falsterbo
Dag 2Falsterbo
Dag 3Falsterbo
Dag 4Fyledalen, Krankesjon
Dag 5Falsterbo
Dag 6Falsterbo
Dag 7Falsterbo
Dag 8Falsterbo - Amsterdam

Inbegrepen

Vervoer, alle overnachtingen op basis van logies en ontbijt.

Niet inbegrepen

Lunch, avondeten, drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 225,-

Prijs

EUR 1295,-

Reisbegeleiding

Jan Bosch

Aantal deelnemers

Minimaal 5, Maximaal 14

Accommodatie

Eenvoudig pension met gedeelde badkamer/toilet

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Over het algemeen koel najaarsweer met kans op een bui

Zweden - vogeltrek bij Falsterbo

Reisroute Falsterbo
Duur:8 dagen
Vertrek:06-10-2018
Prijs: EUR 1295,-
Reisleider:Jan Bosch
Code: G18132

Falsterbo, gelegen in Zuidwest-Zweden, is waarschijnlijk de beste plek voor najaarsvogeltrek in Noordwest-Europa. Elk najaar trekken hier meer dan een miljoen vogels over! Het soortenspectrum is breed en in de loop van de jaren zijn hier maar liefst 350 soorten waargenomen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vogelaars uit vele landen in september en oktober samenkomen om van dit fenomeen te genieten. Daarbij is de omgeving van Falsterbo landschappelijk fraai met een afwisseling van bos, heide, graslanden en kleinschalige akkerbouw. De vogeltrek wordt al vanaf de jaren veertig systematisch onderzocht. In 1952 werd de Ornithological Society of Scania (SkOF) opgericht die het onderzoek meer structuur gaf. Het onderzoek door de SkOF richt zich op twee pijlers: populatieontwikkeling en het hoe en waarom van de vogeltrek. De tellingen bij Falsterbo beginnen al in augustus wanneer de eerste soorten doorkomen en lopen tot ver in november. Elke vogelsoort heeft zijn eigen kalender binnen deze periode en de waar te nemen soorten zijn dan ook sterk afhankelijk van de periode dat men Falsterbo bezoekt. De meest algemene doortrekker in Falsterbo is de Vink, die samen met de Keep voor ongeveer de helft van de doortrekkers vertegenwoordigt. Gemiddeld vliegen er per jaar zo'n 750.000 vinken en kepen langs. Dagen met grote aantallen vallen vanaf half september tot ver in oktober. Ook de Houtduif is met zo'n 200.000 exemplaren per jaar een algemene doortrekker, met name midden oktober. Naast de zangvogeltrek is ook de trek van de roofvogels in Falsterbo een begrip. Gemiddeld trekken er per najaar zo'n 40.000 roofvogels over verdeeld over 20 soorten. We overnachten gedurende deze reis op een locatie in de buurt van Falsterbo en ondernemen dagexcursies naar de verschillende gebieden.

Tijdens deze reis zullen Sperwer en Buizerd de algemene roofvogels zijn. Daarbij zullen ook regelmatig Rode Wouwen en Kraanvogels worden gezien. Vinkachtigen en lijsters zijn talrijk maar er is ook trek van tienduizenden eidereenden en ganzen. De aantallen die hier worden gezien zijn uniek in Europa!

Wij rijden vanuit Nederland naar Falsterbo en zullen in de namiddag aankomen bij ons onderkomen. Vanaf hier rijden we naar Nabben, waar we in de ochtenden vanaf dat het licht wordt de vogeltrek zullen bekijken. Ontbijt en lunch kunnen afhankelijk van het weer in het veld worden genuttigd, zodat we tijdens het eten nog van de overtrekkende vogels kunnen blijven genieten.

In de middagen zullen we diverse gebieden in de buurt van Falsterbo bezoeken waar veel trekvogels komen rusten en foerageren. Ook zullen we een dag het binnenland in gaan en bij het Fyledalen op zoek gaan naar de daar aanwezige Steenarenden. Daarnaast zullen we zeker één of meerdere bezoeken brengen aan het gebied rond Krankesjon. Hier verblijven in deze tijd grote groepen Kraanvogels en ganzen en zijn vaak jagende Zeearenden aanwezig.

Op onze laatste dag rijden we vroeg in de ochtend weer terug naar Nederland waar we in de namiddag zullen aankomen.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.