Reisschema

Dag 1Aankomst Nismes
Dag 2 Viroinvallei
Dag 3 Viroinvallei
Dag 4 Viroinvallei en terugreis

Inbegrepen

Alle overnachtingen, ontbijt en diner.

Niet inbegrepen

Lunch, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Vervoer naar België. In België zelf zal er van een carpool systeem gebruik gemaakt worden om naar de locaties te rijden. Boekingskosten bedragen EUR 15,-.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 95,-

Prijs

EUR 495,-

Reisbegeleiding

Bart Stornebrink

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 10

Accommodatie

Hotels met eigen toilet en badkamer.

Zwaarte reis

Lichte wandelingen

Klimaat

Over het algemeen tussen de 20 en 30 graden Celcius. Avonden en nachten koel. Kans op regen.

Macrofotografie weekend Viroinval België

België Viroinval
Duur:4 dagen
Vertrek:05-07-2018
Prijs: EUR 495,-
Reisleider:Bart Stornebrink
Code: F1828

Bent u begonnen of wilt u beginnen aan macrofotografie en wilt u leren hoe u betere macro foto’s kunt maken, ga dan nu mee met BirdingBreaks naar de Viroin vallei in België! De Viroin vallei is een zeer rijk natuurgebied dat vooral bekend staat om de kalkgraslanden en open hellingen waar vaak bijzondere planten en dieren te vinden zijn op ongeveer 3,5 uur rijden van Amsterdam. Het aantal planten, vlinders en verschillende soorten insecten maken dit een uitstekend gebied voor macrofotografie.

Tijdens deze workshop richten we ons speciaal op de macrofotografie en bespreken we alle mogelijke technieken. Deze korte reis heeft dus het karakter van een workshop: er is alle gelegenheid tot vragen stellen over de manier van fotograferen. Bart Stornebrink is professioneel natuurfotograaf met als specialiteit macrofotografie. Macrofotografie vergt een wat andere aanpak dan bijvoorbeeld vogelfotografie.  Zo heb je bijvoorbeeld te maken met beperkte scherptediepte,  op dit en meer onderwerpen zal uitgebreid in worden gegaan.

Elke dag bespreken we de gemaakte foto’s en krijg je tips hoe je de foto’s eventueel kunt verbeteren. Naast alle macro onderwerpen kunnen we natuurlijk niet om al het andere natuurschoon heen dat de Viroinvallei te bieden heeft en kun je er ook zeker reptielen, vogels en landschappen fotograferen.


Programma
Afhankelijk van de weersomstandigheden en waarnemingen kan het programma ter plekke gewijzigd worden. De genoemde gebieden zijn een indicatie van mogelijke locaties.
                                   
Dag 1:
Donderdagavond aankomst, inchecken in de accommodatie.  ’s Avonds komen we bijeen om elkaar te ontmoeten, het programma door te lopen en technieken uit te leggen/bespreken.

Dag 2
Ongeveer een halfuur voor zonsopkomst zijn we aanwezig zijn op de eerste locatie: een van de rijkste kalkgrasland hellingen in dit gebied en een van de weinige plekken in België waar wilde orchideën groeien zoals de mannetjesorchis, groene  nachtorchis en bijenorchis. Naast de bijzondere planten kunnen we ons uitleven op de vele soorten vlinders zoals de Grote Parelmoervlinder, Dambordjes, Geaderde Witjes en Dikkopjes, juffers, sprinkhanen en nog veel meer insecten. Ook zijn er reptielen zoals de Muurhagedis en Hazelworm en vogels zoals de Roodborsttapuit, Geelgors en Grauwe Klauwier. Daarnaast zijn de natuurlijke kloven, uitgesleten door oude rivieren, in de kalksteenrotsen een mooi onderwerp voor landschapfotografie.

Na het fotograferen in het vroege ochtendlicht gaan we ontbijten waarna we naar de rivier de Viroin rijden waar het barst van de bos- en weidebeekjuffers. In de middag is er tijd om in het hotel uit te rusten of van een plaatselijke Super des Fagnes biertje te genieten en natuurlijk kan er altijd gefotografeerd worden voor degene die dat willen. We zullen redelijk vroeg gaan avondeten zodat we mooi licht tot onze beschikking hebben om te fotograferen op de kalkgraslanden. Nadat de zon is ondergegaan zullen we misschien nog overschakelen op landschapsfotografie. 

Dag 3
Wederom zijn we voor zonsopgang aanwezig op de volgende locatie; een rotsformatie op een glooiende helling met kalkgrasland omringd door bos, wat ook een schitterend uitzicht over het landschap biedt. We zullen van het prachtige licht gebruik maken om de bedauwde insecten te fotograferen. In dit gebied zitten altijd vele insecten soorten en het kan er barsten van de blauwtjes en kleine pages kunnen hier ook gezien worden. Bloeiende mannetjesorchissen vormen een mooi onderwerp om te fotograferen en zijn vaak uitermate geschikt als achtergrond voor vlinderfoto’s.

Na het fotograferen gaan we ontbijten en ons klaarmaken voor vertrek naar een volgende locatie. 

Dag 4
s’ Ochtends vroeg vertrekken we naar een ander kalkgrasland gebied  welke een heuvel is met korte vegetatie en open rots plekjes, vlakbij waar de 2 rivieren de Eau Blanche en de Eau Noire samenvloeien.  Hier is zeldzame flora en fauna te vinden en hopelijk kunnen we hier de parelmoervlinders fotograferen, een dankbaar macro onderwerp. Daarna zullen we terug gaan naar de accommodatie om te ontbijten en uit te checken.

Na het uitchecken willen sommige deelnemers misschien al aan de weg terug naar huis beginnen na 3 dagen vroeg opstaan. Voor de fanatiekelingen onder ons is er de mogelijkheid om tot ’s avonds nog te fotograferen.  In de middag kunnen we bijvoorbeeld naar een nat grasland in de buurt van een meer gaan, waar vele soorten juffers voorkomen en er kans is op de boomkikker. In de avond kunnen we wederom van het mooie licht gebruik maken om de laatste macro foto’s te maken. 

Benodigde apparatuur:
DSLR Camera of compact camera met macro stand
Macro objectief (  90mm, 100mm, 105mm, 150mm of 180mm)
Statief

Handig om mee te nemen:
Draadontspanner
Teleobjectief (voor eventuele andere dieren)
Objectief voor landschappen (bijvoorbeeld groothoek)
Hoekzoeker


 

Reisverslagen Reisverslagen - Birdingbreaks individuele en groepsreizen

Vlinderlijst Viroinval

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.