Gegarandeerd vertrek!


Reisschema

Dag 1Haven van Anadyr
Dag 2Egvekinot
Dag 3Bukhta Gavrilla
Dag 4Pika River and Meinypil’gyno
Dag 5Bukhta Natalii
Dag 6Tintikun Lagoon
Dag 7Koryakskiy Reserve
Dag 8 Karaginskiy Island
Dag 9Commander Islands
Dag 10Commander Islands
Dag 11Olga Bay
Dag 12Zhupanova River and Bukhta Bechevinskaya
Dag 13Petropavlovsk-Kamchatskiy

Inbegrepen

Alle overnachtingen aan boord van de Spirit of Enderby, alle excursies aan land, maaltijden incl. koffie, thee en snacks. Transfer van en naar het vliegveld

Niet inbegrepen

Internationale vlucht van Amsterdam naar Petropavlovsk en terug vanaf Anadyr, landing fees (USD 500,- pp), visum, drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard

Extra

Let op: de prijzen zijn gebaseerd op een koers van 1 EURO = USD 1,18

Prijs

Driepersoonshut gedeelde faciliteiten
EUR 6050,-

Tweepersoonshut gedeelde faciliteiten
EUR 6600,-

Superior
EUR 7000,-

Superior plus
EUR 7600,-

Mini suite
EUR 8000,-

Heritage suite
EUR 8730,-

Reisbegeleiding

Engelstalige expeditieleider

Aantal deelnemers

Minimaal 1, geen maximum aantal deelnemers zolang er plaats aan boord is

Accommodatie

Variërend van een hut met gedeelde faciliteiten tot een superior suite

Zwaarte reis

Een gemiddelde conditie is vereist in verband met het in- en uitstappen van de zodiacs. Lichte wandelingen aan land

Klimaat

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden. Adequate wind en waterdicht kleding is vereist

Kamtsjatka, Verre Oosten van Rusland

Far east of Russia
Duur:13 dagen
Vertrek:03-09-2018
Prijs: vanaf EUR 6050,-
Reisleider:Engelstalige expeditieleider
Code: C1842

De oostelijke kustlijn van Rusland domineert het noordelijke deel van de Stille Oceaan, slechts zeer weinigen weten iets van deze plek en nog minder mensen zijn er ook zelf geweest! Het isolement van deze bijzondere plek heeft een belangrijk gevolg gehad – de wildernis en tot op zekere hoogte ook het wild, is zeer goed beschermd gebleven. Het gebied was van militaire wegen tijdens de Koude Oorlog ontoegankelijk voor buitenlanders en ook Russen mochten alleen met een speciale vergunning het gebeid betreden. Hier kwam een einde aan in 1992/3 tijdens de Perestroika echter de wildernis en ontoegankelijkheid van het gebied bleef hetzelfde. Vandaag de dag is het gebied mogelijk zelfs nog minder goed toegankelijk omdat er minder mensen wonen en het door de overheid geregelde openbaar vervoer in verval is geraakt. Er is geen geld om de verouderde schepen en vliegtuigen op te knappen en slechts weinigen kunnen het financieel opbrengen om deze plek te bezoeken. In de winter is het gehele gebied in de greep van ijs en sneeuw en door het gebrek aan begaanbare wegen en geregelde vluchten of bootverbindingen is ook tijdens de zomer het gebied vrijwel onbereikbaar. In het voorjaar is het gebeid echt een bijenkorf van leven. De duizenden vogels die naar dit gebied trekken doen zich te goed aan de overweldigende hoeveelheid voedsel en ze maken zich op om door te trekken. De Rendieren en bergschapen zijn intensief aan het fourageren om een vetreserve aan te kunnen leggen voor de lange koude winter die voor de deur staat. De Bruine Beren hebben zich gedurende de zomer tegoed gedaan aan bessen. Nu komen ze samen langs de oevers van de rivieren en beekjes om hier te genieten van de korte maar overweldigende hoeveelheden voedsel in de vorm van zalm die op weg is naar de zijn paaigronden. Het einde van de zomer en het vroege najaar is een van de beste periodes in het jaar om te genieten van de indrukwekkende wildernis van deze afgelegen plek. De najaarszon en de verkleuringen die de herfst met zich meebrengt, zorgen ervoor dat we ons in een ansichtkaart wanen.

 

Dag 1: Anadyr

We verkennen vandaag de stad Anadyr, het administratieve centrum van de Chukotka regio, voordat we kennis maken met de rest van de expeditie leden en crew en aan boord gaan van de Spirit of Enderby.

 

Day 2: Egvekinot

We brengen de dag door rondom de stad Egvekinot aan de Kresta Bay. De stad werd gebouwd door Goelag gevangen die gedwongen werden om wegen naar de mijnen aan te leggen. We gaan op verkenning in de stad, dat een mooi museum heeft en ook zullen we een bezoek brengen aan de Poolcircel.

 

Dag 3: Bukhta Gavrilla

De kustlijn hier is zeer rijk in zeezoogdieren en we letten dan ook extra goed op de Walrus wanneer we langs een bekende plek komen waar ze vaak op het droge te zien zijn. We hebben ook een landing gepland in Bukhta Gavilla. De Bukhta of baai is vernoemd naar Commander Vitus Bering zijn schip, de St. Gabriel, van de 

eerste Kamchatka expeditie. Cape Navarin is de plek waar ooit toen het waterpijl van de zee zeer veel lager was, de landbrug naar Amerika moet zijn geweest.

 

Dag 4: Pika River & Meinypil’gyno

We plannen vandaag om de dag te beginnen met een bezoek aan de delta van de Pika rivier – een bekende plek waar Walrussen aan land gaan. Later op de dag brengen we ook een bezoek aan Meinypil;gyna, een kleine nederzetting die zich bevindt op een 40 kilometer lang schiereiland. Het is een traditioneel dorpje dat recent gerenoveerd is door de overheid van Chukotka. Meinypil’gyno is tevens een belangrijke broedplek voor veel trekvogels waaronder de tot de verbeelding sprekende Spoon-billed Sandpiper. Alhoewel het broedseizoen in september al voorbij is hebben we een goede kans om nog wat vogels op te pikken tijdens hun trek naar het zuiden. Daarnaast bezoeken we ook de plek waar het onderzoeksteam hard bezig is met redden van de zwaar bedreigde Spoon-billed Sandpiper.

 

Dag 5: Bukhta Natalia

Deze fjord heeft twee kleinere fjords die uitmonden erin uitmonden vanuit zuidelijke richting, genaamd Bukhta Pavla en Bukhta Petra vernoemd naar St. Peter en St. Paul door Commander Vitrus Bering. Het indrukwekkende berggebied en de toendra vegetatie omringen ons en we maken hier goede kans op het zien van Snow Sheep die vaak in deze omgeving gezien worden. Er is een historische plek waar de Walrussen aan land gaan bij Bogoslova Island die als het ware de entree vormt tot de fjord zelf.

 

Dag 6: Tintikun Lagoon

Het grootste deel van het Govena Schiereiland is recent vastgesteld als State Reserve. Er bevinden zich meerder fjords binnen de grenzen van dit reservaat, de Tintikun Lagoon is een van de meest spectaculaire daarvan. De toegang tot deze fjord was tijdens een van de laatste ijstijden geblokkeerd door een eindmorene, het zogenaamde stuwwal aan het einde van een gletsjer. Een ondiepe rivier omgeven door scherpe rotskliffen, gletsjers en beboste hellingen heeft een gat gevormd in de morene, hierdoor is er een toegang ontstaan tot een van de meest pittoreske plekken op aarde. We varen het meer op met de zodiacs en plannen meerdere stops waarbij we onder andere kans hebben op Eurasian Nutcracker, Dusky Warbler, Siberian Rubythroat en Siberian Accentor. Er leeft hier eveneens een grote populatie Bruine Beren die waarschijnlijk aan het foerageren zijn langs de monding van de diverse rivieren die uitkomen in het meer.

 

Dag 7: Koryakskiy Reserve & Verhoturova Island

Bruine Beren komen hier zeer vaak tot aan de zeekust en in de nabij gelegen heuvels, het gebied is dan ook volledig beschermd en zelden bezocht. In de middag brengen we een bezoek aan Verkhoturova Island we de mogelijkheid hebben tot het bezoeken van een zeevogel kolonie. Het broedseizoen is dan wel over, toch zouden soorten als Horned Puffin, Pigeon, Common en Brunnich’s Guillemot en ook Parakeet en Least Auklet nog aanwezig moeten zijn. Pelagic Cormorants komen hier ook in grote getale voor en op een nabij gelegen eiland bevindt zich een locatie waar we kans maken op de Steller’s Sea Lion.

 

Dag 8: Karaginskiy Island

Enkele kilometers ten zuiden van Verhoturova Island bevindt zich het veel grotere Karaginskiy Island. Hier komen we enkele van de eerste ‘bossen’ tegen van de reis. Een mogelijke plek om te landen is een ‘lappendeken’ van moerassige toendra, vijvers en kiezellandtongen waar we kans maken op een interessante selectie steltlopers waaronder Pacific Golden Plover, Red-necked Stint en Red-necked Phalarope. De vijvers bevatten vaak diverse soorten watervogels en tijdens eerder bezoeken hier zagen we bijvoorbeeld Red-throated Diver, Bean Goose, Greater Scaup en Long-tailed Duck.

 

Dag 9 en 10: Commandeur Eilanden

 Er zijn twee hoofdeilanden in de Commander Island groep, Bering en Medny en tijdens ons tweedaags verblijf hier, bezoeken we diverse plekken. Tijdens ons verblijf aan land maken we een goede kans op het zien van Rock Sandpiper, Mongolian Plover, Pechora Pipit en Grey-crowned Rosy-Finch alsmede de endemische ondersoort van de Poolvos. Zodiaccruises zijn hier vaak zeer productief met waarnemingen van Whiskered, Least en Parakeet Auklets en ook de Red-legged Kittiwake met zijn erg kleine verspreidingsgebied behoort tot de mogelijkheden. Het gebied is daarnaast enorm rijk aan zeezoogdieren en op voorgaande reizen zagen we hier Sperm, Humpback, Northern Minke en Baird’s Beaked-Whales als ook Orca’s, Steller Sea Lions, Northern Fur Seal en Sea Otters. In het dorpje Nikolskoye waar we voor het eerst aan land gaan, plannen we een bezoek aan het interessante museum aldaar.

 

Dag 11: Olga Bay

Olga Bay is een onderdeel van het zeer omvangrijke Kronotskiy Reserve, hetgeen ook de wereldberoemde Valley of the Geysers omvat. Het gebied rondom Olga Bay wordt veelvuldig aangedaan door grote aantallen Gray Whales die vaak zeer vriendelijk zijn voor bezoekende boten en als de omstandigheden het toelaten, maken we dan ook een whale watching cruise. De vulkaan die op de achtergrond boven de horizon uittorent, vormt een prachtige achtergrond om de geweldig ongerepte Kamchatka wildernis te verkennen.

 

Dag 12: Zhupanova River/ Bukhta Bechevinskaya

De rivieren van Kamchatka (er zijn er meer dan 1800) vormen een essentieel ecosysteem dat een grote variëteit aan soorten ondersteund. Met name als paaigrond voor zalm – een van de meest belangrijke natuurlijke hulpbronnen – is het gebied van groot belang. In de lagere regionen van de rivieren nestelt de majestueze Steller’s Sea Eagle die we dan ook hopen te zien.

 

Dag 13: Petropavlovsk-Kamchatskiy

In de ochtend verlaten we het schip om met afgezet te worden bij een hotel naar keuze in de stad of het vliegveld.
Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.