Reisschema

Dag 1Amsterdam - Anchorage
Dag 2 Anchorage - Barrow
Dag 3 noordkust Alaska
Dag 4 noordkust Alaska
Dag 5 noordkust Alaska
Dag 6 noordkust Alaska
Dag 7 noordkust Alaska
Dag 8 noordkust Alaska
Dag 9 noordkust Alaska - Anchorage
Dag 10Anchorage - Amsterdam
Dag 11aankomst Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, vervoer ter plaatse, BirdingBreaks reisleider

Niet inbegrepen

Maaltijden, drankjes, permit voor bezoek aan enkele gebieden (USD 150,- pp) en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 595,-

Prijs

EUR 4195,-

Reisbegeleiding

Chris Schenk

Aantal deelnemers

Minimaal 4, Maximaal 5

Accommodatie

Hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Lichte wandelingen

Klimaat

De temperaturen liggen tussen de 0 en 10 graden, vaak waait er een stevige wind waardoor het nog wat kouder kan aanvoelen. Op de toendra zijn nog sneeuwresten te vinden en meertjes zullen nog deels bevroren zijn. Lieslaarzen zijn eigenlijk een must.

Alaska - Brileider en meer!

Duur:10 dagen
Vertrek:11-06-2018
Prijs: EUR 4195,-
Reisleider:Chris Schenk
Code: F1821

Alaska, het land van machtige bergketens, zalm, Amerikaanse zeearenden en bruine beren. Op deze reis echter niets van dat alles want wij vliegen naar de rijke Arctische toendra in het uiterste noorden van Alaska. Hier bepaalt een klein knaagdier, de lemming, het verloop van het broedseizoen en staan sneeuwuilen en ijsberen aan de top van de voedselketen.

 

Er is geen plek te vinden waar je alle “goede” Arctische soorten bij elkaar vindt, maar de toendra’s in het hoge noorden van Alaska benaderen dit streven wel. Het is één van de meest betrouwbare plekken voor Sneeuwuilen en ook als er niet gebroed wordt door een gebrek aan lemmingen zijn de vogels in het begin van het broedseizoen, de tijd waarin we onze reis gepland hebben, vrijwel zeker aanwezig. Hetzelfde geldt voor Middelste, Kleine en Kleinste Jagers. Uniek is het voorkomen van alle drie de Arctische eidereenden; Koningseider, Stellers Eider en de uiterste zeldzame en bizarre Brileider. Op de talloze meertjes vinden we Roodkeelduikers, Parelduikers en er is zelfs kans op Geelsnavelduikers. Deze laatste broeden op de grotere meren welke als laatste ijsvrij zijn. Daardoor is de kans groter dat we deze soort op ijsvrije plekken voor de kust zien of overvliegend wanneer ze de ijssituatie aan het beoordelen lijken te zijn. Hoewel ze verder naar het oosten broeden is er een goede kans dat we de prachtige vorkstaartmeeuw op doortrek aantreffen. Vaak zijn ze in het geheel niet schuw en blijven ze een paar dagen hangen. Steltlopers zijn hier talrijk; grauwe en rosse franjepootjes draaien pirouettes op het water en gestreepte strandlopers tonen hun bijzondere baltsvlucht waarbij ze hun keelzak opblazen en een vreemd hoempend geluid laten horen. Je vindt hier typische Amerikaanse soorten als Grijze Strandloper, Alaska Strandloper, Bairds Strandloper, Amerikaanse Goudplevier en Grote Grijze Snip, maar ook een bekende soort als de Bonte Strandloper en soms zelfs de bijzondere Roodkeelstrandloper. Als we geluk hebben vinden we de baltsplaats van de Blonde ruiter, de steltloper met misschien wel het meest bizarre baltsgedrag. Het aandacht trekken begint met het beurtelings in de lucht steken van dan weer de ene vleugel en dan weer de andere, een gedrag wat we bij wel meer steltlopersoorten zien. Maar op het hoogtepunt van de balts worden beide vleugels gestrekt en draait het mannetje om het vrouwtje heen. Net als kemphanen hebben ze een baltsplaats waar soms meerdere mannetjes één vrouwtje het hof maken of meerdere vrouwtjes interesse hebben in één mannetje. Is de balts voorbij, dan verspreiden de vogels zich weer over de toendra. Voor de liefhebbers van zangvogels zijn Sneeuwgors en IJsgors algemeen. Wanneer er voldoende ijs voor de kust ligt maken we een goede kans dat we een IJsbeer te zien krijgen. Een tour naar het meeste noordelijke puntje van Alaska, waar ook de resten te vinden zijn van de voorjaarsjacht op walvissen door de lokale Inuit welke soms ijsberen trekken, is optioneel.

 

In het hoge noorden is geen jaar hetzelfde, maar dat wat we hierboven beschrijven is precies hetgeen uw reisleider aantrof op reizen in 2012 en 2015. Er zijn wat onverharde wegen rondom het dorp waar we ons bevinden welke we met de auto verkennen. Veel soorten zullen we vanuit de auto zien waarna we ze te voet benaderen. Langere wandelingen maken we alleen als we bijzondere soorten als Brileider niet op korte afstand van we weg vinden. Na een week in deze bijzondere en barre omgeving doorgebracht te hebben is het tijd geworden om huiswaarts te keren.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.