Reisschema

Dag 1Amsterdam - Batumi
Dag 2 Aankomst Batumi
Dag 3 Batumi
Dag 4 Batumi (Botanic Gardens)
Dag 5 Batumi (NP Kolkheti)
Dag 6 Batumi
Dag 7 Batumi (Mtirala)
Dag 8 Batumi (NP Kobuleti)
Dag 9Batumi
Dag 10 Batumi - Amsterdam

Verlenging
Dag 10Batumi - Mestia (Svaneti)
Dag 11Mestia (Svaneti)
Dag 12Mestia (Svaneti) - Batumi
Dag 13Batumi - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen in homestays, alle maaltijden, vervoer ter plaatse en BirdingBreaks reisleider

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 225,-. Let op: eenpersoonskamers zijn beperkt beschikbaar

Prijs

EUR 1895,-

Reisbegeleiding

Folkert de Boer

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 12

Accommodatie

Verblijf in guesthouses

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen. Stevige klim naar de trektelposten

Klimaat

De dagtemperatuur ligt over het algemeen tussen de 20 en 28 graden Celsius. Houd rekening met regenbuien, september heeft regelmatig neerslag.

(Roof)vogeltrek over Batumi, Georgiƫ

Reisroute Georgie Batumi
Duur:10 dagen (+4 dagen )
Vertrek:02-09-2019
Prijs: vanaf EUR 1895,-
Reisleider:Folkert de Boer
Code: G19122

Batumi is een plaats in het zuidwesten van Georgië, aan de Zwarte Zeekust. Bij vogelaars geniet het grote bekendheid vanwege de ongekende aantallen roofvogels die hier - met name in het najaar - doortrekken. Trekdagen met 10.000-den roofvogels, vooral Wespendieven, zijn hier begin september eerder regel dan uitzondering! De lucht lijkt soms zwanger van de vogels, een ongekend fenomeen. De vogels vliegen vanuit Europa en Azië langs de smalle strook tussen de Kleine Kaukasus en de Zwarte Zee naar het zuiden.

Sinds de omvang van de doortrek doordrong tot de buitenwereld, en het enorme belang daarvan duidelijk werd, trekken steeds meer vogelaars naar Batumi om het spektakel zelf te ervaren en zodoende ook bij te dragen aan de groeiende kennis over dit gebied. In de najaren van 2013 tot en met 2017 werden er meer dan 1.000.000 (1 miljoen!) doortrekkende roofvogels geteld, waarbij er op meerdere dagen maarliefst 100.000 exemplaren langsvlogen! Batumi biedt overigens ruim meer dan alleen roofvogeltrek en tijdens deze reis hebben we daarom ook ruime aandacht voor zangvogels, watervogels en steltlopers. Dit doen we in enkele bijzondere gebieden in de buurt.

De reis begint met een vlucht en overnachting in een dorpje ong. 10 km ten noorden van Batumi, waar we alle nachten verblijven. De belangrijkste telpost ligt direct bij ons verblijf, maar er zijn meerdere locaties waar de trek gevolgd kan worden. De telposten liggen in de heuvels waar de kleine Kaukasus afglijdt naar de kust van de Zwarte Zee. De roofvogels trekken hier sterk geconcentreerd door en zijn er het best te bekijken. De Wespendief zal tijdens ons bezoek de dominante soort zijn, maar ook roofvogels als Slangenarend, Dwergarend, Steppebuizerd, Zwarte Wouw, Grauwe, Bruine en Steppenkiekendief, Sperwer, Balkansperwer, Boomvalk zijn algemeen. Daarnaast maken we ook kans op Aziatische Wespendief, Kleine Torenvalk, Roodpootvalk, Smelleken, Visarend, Schreeuwarend, Bastaardarend, Steppearend en Keizerarend.

Op bijna alle dagen van ons verblijf beginnen we de dag op één van de roofvogeltrektelpunten, dat kan ook onze eigen homestay zijn, want die ligt ook bijzonder gunstig. Afhankelijk van de intensiteit van de doortrek blijven we hier een deel van de ochtend of een groot deel van de dag. Op dagen met mindere trek bezoeken we enkele vogelgebieden in de buurt, waaronder een gebied waar Turkse Boomklever verzekerd is. De nabij gelegen Chorokhi Delta is bijna al een vogelreis op zich waard en deze bezoeken we meerdere keren op momenten dat er minder zichtbare trek is. Met de recent opgezette ringbaan in de Delta proberen we afspraken te maken voor een bezoek. Na twee dagen (de dag kan wijzigen) bezoeken we het nationale park Kolkheti. Dit is een waterrijk gebied aan de Zwarte Zeekust, waar we een boottocht zullen maken. Naast doortrekkende en overwinterende (water)vogels kunnen we hier ook soorten verwachten als Witvleugel- en Witwangstern, Woudaap, Armeense Meeuw en Reuzenzwartkopmeeuw (zeldzaam), Zeearend en Bastaardarend.

Ook zullen we een dag in Mtirala NP verblijven, waar we op zoek zullen gaan naar Turkse Boomklever, Groene Fitis, Middelste Bonte Specht en, als we geluk hebben, Witrugspecht. Ook hopen we hier lokale ondersoorten van veel Europese vogels te zien te krijgen. Ondertussen houden we natuurlijk ook een oogje in de lucht want overal kunnen immers roofvogels voorbij vliegen! Vervolgens is het tijd geworden om de terugvlucht te aanvaarden, een bijzonder vogelervaring rijker.

Verlenging

Tijdens de verlenging bezoeken we het Nationaal Park Svaneti gelegen in de Hoge Kaukasus in het noorden van Georgiƫ. Hier gaan we op zoek naar de endemische soorten van de Kaukasus zoals de Kaukasische Grote Roodmus, het Kaukasisch Berghoen en de Witkruinroodstaart. In een adembenemend mooi berglandschap kunnen we daarnaast andere leuke bergsoorten aantreffen zoals Roodvoorhoofdkanarie, Sneeuwvink, Alpenkauw en Alpenheggenmus. Ook kunnen we hier nog enkele roofvogelsoorten aan de lange lijst toevoegen zoals Lammergier, Vale Gier en Steenarend.

Prijs: EUR 495,-
Toeslag eenpersoonskamer: EUR 50,-

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.