Gegarandeerd vertrek!


Reisschema

Dag 1Amsterdam - Malaga - Andujar
Dag 2Andujar
Dag 3Andujar
Dag 4Andujar
Dag 5Andujar
Dag 6Andujar - Malaga - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, maaltijden op basis van halfpension, vervoer ter plaatse, lokale Nederlandse gids

Niet inbegrepen

Lunch, drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 175,-

Prijs

EUR 1195,-

Reisbegeleiding

Godfried Schreur

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel

Zwaarte reis

Korte wandelingen

Klimaat

Over het algemeen vrij zonnig maar houd rekening met wisselende weersomstandigheden. Het kan koud worden in dit jaargetijde. Temperatuur 10-15 graden Celsius

Zuid-Spanje - op zoek naar Pardellynx

Reisroute Spanje Pardellynx
Duur:6 dagen
Vertrek:13-01-2019
Prijs: EUR 1195,-
Reisleider:Godfried Schreur
Code: G19002

Het is een vaak gehoorde opmerking tijdens vogelreizen dat de beste soort van de reis een katachtige was! Of dit nu gaat om een magnifieke waarneming van een Jaguar in de Pantanal of een Serval in de hooglanden van Ethiopië. Katachtigen zijn notoir lastig te zien te krijgen, maar behoren tot de mooiste zoogdieren ter wereld. In het zuidwesten van Spanje komt één van de meest zeldzame ter wereld voor: de Pardellynx. Er zijn nog slechts twee gebieden bekend waar deze prachtige soort leeft, beiden bevinden zich in de autonome regio van Andalusië. De Pardellynx is één van de meest bedreigde diersoorten in de wereld en in het jaar 2000 stond de teller zelfs op minder dan 100 in het wild levende individuen. De meest favoriete voedselbron van de Pardellynx is het konijn. De terugloop in de hoeveelheid konijnen en het steeds verder versnipperd raken van de juiste habitat, hebben voor een dramatische afname van de Pardellynx gezorgd. Recent lijkt het tij echter te keren, vooral dankzij inspanningen van de Spaanse overheid en de EU. De Pardellynx is bezig aan een comeback en de kansen om deze prachtige kat te zien te krijgen zijn momenteel goed. Daarnaast besteden we zeker ook aandacht aan de vogels. Alle specialiteiten van het Iberisch Schiereiland behoren tot de mogelijkheden tijdens de reis. Uiteenlopend van de endemische Spaanse Keizerarend tot vroege trekvogels zoals Kuifkoekoek.

 

De reis begint met een vlucht naar Malaga waarna we ons verplaatsen richting Andujar. De omgeving van Andujar is het centrum voor de Pardellynx, naar schatting komen er hier momenteel 200 dieren voor tegenover 100 in het andere kerngebied, de Coto Donaña. Het gebied kent een gevarieerd typisch Mediterraan landschap met bossen van kurkeik en parasoldennen, dehesas met steeneiken afgewisseld met bergen met maquisvegetatie en granieten keien. Het perfecte landschap voor de Pardellynx. Het is een prachtige en zeer biodivers habitat waar we ons de komende dagen dan ook goed zullen vermaken tijdens onze zoektocht naar “El Lince Ibérico”. Een prettige bijkomstigheid is dat de Pardellynx niet erg schuw is. Waarnemingen waarbij de lynxen goed gezien worden in plaats van een vluchtige schim of een waarneming van enkele seconden, zijn eerder regel dan uitzondering. Met een exclusieve Landrover-excursie en lokale gids, rijden we één dag door afgesloten privélandgoederen op zoek naar de Pardellynx.

De Sierra Morena nabij Andujar heeft ook qua vogels veel te bieden in deze periode. Vrijwel alle Iberische specialiteiten komen hier jaarrond voor zoals de endemische Spaanse Keizerarend maar ook een andere specialiteit, de Blauwe Ekster komt hier voor. Daarnaast is het gebied erg leuk voor een mooie variëteit aan standvogels zoals Vale en Monniksgier, Steen- en Havikarend, Oehoe, Hop, Blauwe Rotslijster, Iberische Klapekster, Zwarte Tapuit, Zwarte Spreeuw, Rotsmus, Grijze en Cirlgors. Typische wintergasten zijn daarbij leuke soorten zoals de Kraanvogel, Rode Wouw en Smelleken.

In het zuiden van Spanje begint de voorjaarstrek als vroeg en we maken dan ook kans op diverse soorten zwaluwen, Kuifkoekoek, Dwerg- en Slangenarend, Zwarte Wouw en Zwarte Ooievaar. Het spreekt natuurlijk tot de verbeelding dat er hier in de bergen ook nog Wolven voorkomen, maar door de verborgen leefwijze en lage dichtheid is een ontmoeting erg zeldzaam. Wat betreft andere zoogdieren komen hier ook nog Edelhert, Steenbok, Moeflon en Wild Zwijn voor. Voordat we terugvliegen vanaf Malaga brengen we nog een bezoek aan de wetlands die zich dichter bij de kust bevinden. Hier maken we kans op een scala aan watervogels, steltlopers en reigerachtigen.


Alles bij elkaar levert dit een spannende reis op waarbij we uiteraard ons uiterste best doen om de Pardellynx te zien te krijgen, maar waarbij we ons nooit zullen vervelen in een prachtige vogelrijke omgeving.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.