Reisschema

Dag 1Amsterdam-Madrid-Trujillo
Dag 2Trujillo (Kraanvogels en steppevogels zoals trappen)
Dag 3Trujillo (Monfrague National Park)
Dag 4Trujillo (Vegas Altas del Guadiana)
Dag 5Trujillo (Montanchez en Merida)
Dag 6Trujillo (watervogels)
Dag 7Trujillo-Madrid-Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 195,-

Prijs

EUR 1350,-

Reisbegeleiding

Godfried Schreur

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen korte wandelingen

Klimaat

In de winter wisselt de temperatuur in de Extremadura ongeveer tussen de 5 en 15 graden Celsius. Houd rekening met wisselende weersomstandigheden.

Spanje - Kraanvogels en meer in Extremadura

Extremadura easybirding
Duur:7 dagen
Vertrek:23-01-2019
Prijs: EUR 1350,-
Reisleider:Godfried Schreur
Code: G19004

Extremadura is één van de beste vogelbestemmingen in Europa en een begrip onder de vogelaars. De meeste mensen bezoeken de Extremadura in het voorjaar. Maar wat niet zo bekend is, is het feit dat deze regio ook een heel leuke winterbestemming is. De standvogels alleen al zijn zeer de moeite waard. Vale en Monniksgier, Steen-, Havik-, en Spaanse Keizerarend, Grijze Wouw, Grote en Kleine Trap, Zwartbuik-, Witbuikzandhoen, Purperkoet, Koereiger, Rode Patrijs, Hop, Blauwe Ekster, Iberische Klapekster, Blauwe Rotslijster, Buidelmees, Kleine Zwartkop, Provencaalse Grasmus, enzovoort zijn allemaal jaarrond aanwezig. Sommige soorten zoals de Gijze Wouw en de Appelvink zijn zelfs beter te zien in de winter dan in het voorjaar.  Kalanderleeuweriken, Grauwe Gorzen, Putters en Kneutjes groeperen zich in (soms enorme) wintergroepen.  


Maar Extremadura heeft nog veel meer te bieden in de winter. De absolute hoofdrol in dit jaargetijde is weggelegd voor de Kraanvogel. Jaarlijks overwinteren hier namelijk meer dan 120.000 exemplaren van deze tot de verbeelding sprekende vogelsoort.

 

Traditioneel kwamen de kraanvogels naar Extremadura vanwege de eikels van de ontelbare steeneiken in de uitgestrekte dehesa's (boomweides).  Die eikels vormen naast goed voer voor het zwarte iberische varken (Pata Negra) ook uitstekend voedsel voor Kraanvogels. De eikels worden behendig  gepeld alvorens ze worden verobert door de kraanvogels. Dit in tegenstelling tot de houtduif die ook in grote getale afkomt op de eikels van de steeneik. De houtduif slikt ze namelijk met schil en al in! Tegenwoordig zijn de kraanvogels frequenter te vinden op de akkers dan in de dehesa´s. Ze zoeken daar naar oogstresten van onder meer mais, graan en rijst. Ze slapen gezamelijk in grote groepen op slaapplaatsen waar ze met hun poten in het water staan. Vaak zijn die slaapplaatsen te vinden in ondiepe delen van stuwmeren.  Tussen de fourageergebieden en de slaapplaatsen vindt dagelijks de zogenaamde slaaptrek plaats.

 

Het waarnemen van kraanvogels is iets bijzonders. Kraanvogels oefenen een bijna magische aantrekkingskracht uit op mensen. Is het die parmantige staart, het getrompetter of de wetenschap dat het heel sociale vogels zijn? Kraanvogels leven de hele winter in familieverband. De oudervogels trekken met het nageslacht van het afgelopen broedseizoen naar de overwinteringsgebieden. Daar blijven ze samen tot de terugreis naar de broedgebieden. In Extremadura trekken die familiegroepjes van 3 of 4 vogels gezamenlijk op. Feit is dat het geluid een onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van de bijzondere ervaring van het waarnemen van kraanvogels. Dat luide en onmiskenbare getrompetter vult de lucht als een groep kraanvogels nadert, een bijzonder ervaring!

 

Kraanvogels zijn over de hele wereld geliefd bij mensen en maken onderdeel uit van de cultuur! Denk maar eens aan de papieren origami kraanvogels uit Japan die symbool staan voor vrede en geluk. De Zweden vieren jaarlijks een groot feest om 'hun' Kraanvogels te verwelkomen na de lange afwezigheid tijdens de winter. Een dergelijk feest wordt sinds enige tijd ook in Extremadura gehouden. Daar worden ze in het najaar feestelijk welkom geheten.  Er zijn zelfs Zweden die de kraanvogels niet een hele winter lang kunnen missen en daarom Extremadura bezoeken. Nederlanders hebben niet zo´n sterke band met Kraanvogels, maar een mooie waarneming laat ook de nuchtere Nederlander niet helemaal koud.

 

Naast de Kraanvogels overwinteren er nog vele andere soorten vogels in Extremadura, zoals Pijlstaart en Slobeend, steltlopers als Kievit en Goudplevier, maar ook zangvogels als Tjiftjaf, Zwartkop en Zanglijster. Meer tot de verbeelding sprekende overwinteraars zijn Rode Wouw, Smelleken, Blauwe kiekendief, Velduil en Alpenheggemus. Recentelijk is ook vast gesteld dat Morinelplevier min of meer regelmatig (in kleine aantallen) in Extremadura overwintert.

 

Als gevolg van klimaatverandering is een tendens vast gesteld dat steeds meer traditionele Afrika-gangers op het Iberisch Schiereiland blijven hangen in de winter. Voorbeelden hiervan zijn Huis-, Boeren- en Roodstuitzwaluw, Vale Gierzwaluw, Kwartel, Draaihals, Dwergarend, Aasgier, Woudaap en Zwarte Ooievaar. De (witte) Ooievaar is wat dat betreft een verhaal apart. De meeste ooievaars verlaten Extremadura in juli/augustus maar keren reeds in november terug naar de nesten. In de winter zijn ze dus reeds aanwezig. De meeste vergaren dan hun voedsel op de vuilnisbelt samen met meeuwen, reigers, gieren en raven.     

 

We bezoeken tijdens de reis een grote verscheidenheid aan landschappen en biotopen, behoorlijke bergen, van steppe-achtige vlaktes tot bossen en van dehesa´s tot irrigatiegebieden. Daardoor is de reis heel gevarieerd en zullen we veel verschillende vogelsoorten kunnen waarnemen. Daarnaast maken we ook kennis met de geschiedenis en de cultuur van Extremadura en bezoeken we enkele cultuurhistorische monumenten zoals kastelen, oude bruggen of middeleeuwse stadjes. Ook de innerlijke mens zal niets te kort komen. De keuken van Extremadura is vrij eenvoudig doch eerlijk en wordt gekenmerkt door de uitstekende producten die deze regio voortbrengt. En ook op het gebied van de wijn timmert Extremadura aardig aan de weg. 

 

Trujillo ligt in het hart van de Extremadura en vormt voor deze reis de perfecte uitvalsbasis. 

 

Deze bijzondere reis is ontworpen en wordt tevens begeleid door onze Spanje specialist, Godfried Schreur, die al meer dan 20 jaar in Extremadura woont. Hij kent het gebied op zijn duimpje en kan veel achtergrondinformatie verstrekken.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.