Reisschema

Dag 1Amsterdam - Tenerife
Dag 2Tenerife, Teide en omgeving
Dag 3Tenerife - La Gomera (ferry) - Tenerife
Dag 4Tenerife (Erjos,Teno, Barrancos en kliffen)
Dag 5Tenerife - Fuerteventura
Dag 6Fuerteventura
Dag 7Fuerteventura (Tindaya en omgeving)
Dag 8Fuerteventura - Amsterdam

Inbegrepen

Internationale vluchten, binnenlandse vlucht Tenerife - Fuerteventura, ferry overtocht Tenerife - La Gomera vv, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, maaltijden op basis van half pension, vervoer ter plaatse, lokale gids

Niet inbegrepen

Drankjes, lunch, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 225,-

Prijs

EUR 1995,-

Reisbegeleiding

Godfried Schreur

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen. Op de hogere delen van de Teide zwaarder vanwege de hoogte

Klimaat

Over het algemeen zonnig weer, maar kans op buien. Temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celsius

Canarische Eilanden: endemen in de Atlantische Oceaan!

Canarische eilanden
Duur:8 dagen
Vertrek:05-02-2019
Prijs: EUR 1995,-
Reisleider:Godfried Schreur
Code: G19009

De Canarische Eilanden vormen een eilandengroep (archipel) in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan, circa 100 km verwijderd van de Noordwest-Afrikaanse kust. Het bestaat uit 13 eilanden en vormt samen met Madeira, de Azoren en Kaapverdische eilanden Macaronesië. Op de Canarische eilanden komen veel (wilde) Kanaries voor. De eilandengroep is echter niet naar deze vogels genoemd. Het tegendeel is waar: de Kanarie is naar de Islas Canarias genoemd. In werkelijkheid dankt de Canarische Eilanden zijn naam aan de hond (Canis). 

 

De geïsoleerde ligging ten opzichte van het Europese en Afrikaanse continent heeft in de loop van de eeuwen geleid tot de evolutie van een geheel eigen flora en fauna met heel veel endemen, soorten (en ondersoorten) die alleen daar voorkomen. Met betrekking tot de vogels zijn, naast de reeds genoemde Kanarie, de Laurierduif en Bolles Laurierduif, Madeiragierzwaluw, Berthelots Pieper, Canarische Goudhaan, Canarische Tjiftjaf, Canarische Roodborsttapuit, Blauwe Vink en de Iberische Klapekster (ondersoort koenigii) goede voorbeelden daarvan. De Tenerifepimpelmees is in dit opzicht wel heel bijzonder aangezien er op de archipel minstens vier verschillende variaties voorkomen, d.w.z. dat de pimpelmezen van het ene eiland verschillen van die van het naburige eiland! De Darwintheorie is op de Canarische Eilanden in levende lijve te aanschouwen en de archipel wordt daarom wel eens beschouwd als de Galapagos van de oostelijke Atlantische Oceaan.

 

Er zijn op de Canarische eilanden veel verschillende habitats te onderscheiden. De verschillen tussen de noord- en zuidzijde van de eilanden zijn enorm. De expositie ten opzicht van de zon alleen al veroorzaakt grote verschillen in klimaat en dientengevolge in de vegetatie. Op de zuidhellingen zijn cactusachtigen en vetplanten dominant aanwezig terwijl op menig noordhelling de nevel en lage wolken geleid hebben tot ware laurierbossen. Verder zijn er diepe kloven, kustkliffen, halfwoestijnen, struikvegetaties en dennenbossen aanwezig. Deze variatie in de vegetatie heeft geleid tot een hoge diversiteit in de vogelbevolking. Naast de genoemde endemen zijn ook soorten als de Westelijke Kraagtrap, Renvogel, Griel, Barbarijse Valk, Barbarijse Patrijs, Zwartbuizandhoen, Woestijnvink en Brilgrasmus present. De zeevogel gemeenschap is ook zeer interessant, maar ontvangt tijdens de reis weinig aandacht aangezien de meeste soorten later arriveren. 

 

We zullen tijdens de reis tevens aandacht besteden aan zoogdieren, reptielen en flora en vegetatie. Wat betreft de zoogdieren zijn de Barbarijse Grondeekhoorn en de Indische Griend noemenswaardig. De eerste is algemeen op Fuerteventura en de tweede is mogelijk te zien van de ferry van Tenerife naar La Gomera. Bijna elk eiland heeft zijn eigen reptielensoorten, waaronder skinks, hagedissen en mooie gekko´s.  

 

De vulkanische oorsprong van de eilanden is prominent aanwezig in de vorm van lavavelden, donkere gesteentes, geothermische velden en vulkanen. De Teide-vulkaan op Tenerife is met een hoogte van 3718 m boven zee niveau de hoogste berg van Spanje! Hij wordt zelfs beschouwd als één van de drie grootste vulkanen van de wereld. De vulkanische activiteit op de Canarische eilanden is de laatste jaren zeer gering en beperkt zich tot een kleine eruptie in zee bij het meest westelijke eiland El Hierro.    

 

Het klimaat op de Canarische Eilanden is subtropisch met milde winters en niet al te warme zomers. Volgens sommigen heerst hier het meest aangename klimaat van de wereld! De temperatuur schommelt meestal rond de 20ºC, in de zomer meer rond de 25ºC, en er valt weinig neerslag. Er zijn lokaal wel verschillen die leiden tot zones met een apart microklimaat. Zo zijn de noord-westelijk gelegen eilanden iets koeler dan de zuidoostellijke eilanden. Daarnaast is het op de zuidzijde van de bergen warmer en droger dan aan de noordzijde, waar zich vaak nevel vormt. Op de Teide valt jaarlijks een goed pak sneeuw. 

 

De Canarische Eilanden vormen een leuke bestemming om de Nederlandse winter te onderbreken. De archipel maakt deel uit van Spanje en er heersen Europese normen en waarden. Het milde, subtropische klimaat is wel bekend bij de Noord-Europeanen. Heel goed weer is echter niet helemaal gegarandeerd. Palmbomen, cactussen, mooie, grote bloemen, blauwe zee en hoge bergen bepalen het uitzicht tijdens deze reis. De hotels zijn comfortabel en de autowegen zeer goed. Het is er lekker eten en drinken. 

 

Tijdens deze reis bezoeken we 3 eilanden, te weten Tenerife (4 nachten), La Gomera (op één dag heen en weer met de ferry) en Fuerteventura (3 nachten). Tenerife is het grootste eiland met de hoogste vulkaan en oude dennenbossen. La Gomera is misschien wel het mooiste eiland met de best bewaard gebleven laurierbossen. En Fuerteventura, het op één na grootste eiland met zijn uitgestrekte halfwoestijnen, herbergt de beste populaties steppevogels en de Canarische Roodborsttapuit. Met een beetje geluk zien we op deze reis vrijwel alle endemische vogelsoorten en ondersoorten van de Canarische Eilanden. 

 

Februari is een goede maand om de Canarische eilanden te bezoeken om te vogelen. Het broedseizoen is dan voor veel vogelsoorten al volop aan de gang, sommige hebben hebben begin februari reeds jonkies! De Westelijke Kraagtrap is in februari volop aan het baltsen. Bloemen staan dan in bloei en het weer is meestal aangenaam, alhoewel een bui niet is uitgesloten.  

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.