Reisschema

Dag 1Amsterdam - Madrid - Trujillo
Dag 2Trujillo (Vegas Bajas)
Dag 3Trujillo (steppen)
Dag 4Trujillo (Monfragüe)
Dag 5Trujillo (steppen en dehesas)
Dag 6Trujillo - El Rocio
Dag 7El Rocio (omgeving)
Dag 8El Rocio (Cerrado Garrido en NP Coto Doñana)
Dag 9El Rocio (Odiel)
Dag 10El Rocio - Sevilla - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gids, jeepsafari in Coto Doñana

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 295,-

Prijs

EUR 1950,-

Reisbegeleiding

Godfried Schreur

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen korte wandelingen

Klimaat

Wisselend voorjaarsweer met kans op buien. Temperatuur over het algemeen tussen de 15 en 25 graden Celsius

Spanje, Extremadura en Coto Doñana

Reisroute Spanje Extremadura en Coto Donana
Duur:10 dagen
Vertrek:02-04-2019
Prijs: EUR 1950,-
Reisleider:Godfried Schreur
Code: G19032

De combinatie van 2 klassieke Spaanse vogel-reisbestemmingen, Extremadura en Coto Doñana, staat garant voor een prachtige mix aan landschappen en vogels! In het zuidwesten van Spanje is het in april al volop voorjaar. Het landschap is op z´n mooist vanwege de explosie van bloemenpracht. Vrijwel alle zomergasten, zoals Zwarte Ooievaar, Slangenarend, Aasgier, Scharrelaar en Bijeneter zijn reeds terug. Veel vogelsoorten zijn aan het broeden of hebben zelfs al jongen, terwijl de late trekvogels nog langs komen op weg naar het noorden. De Grote Trappen zijn in april volop aan het baltsen. In Coto Doñana maken we een exclusieve Landrover-excursie met een deskundige lokale gids door een deel van het Nationaal Park dat voor het normale publiek gesloten is. Dit belooft één van de (vele) topdagen te worden. Deze combinatiereis is heel goed te doen dankzij de goede, nieuwe 4-baans wegen die Extremadura en Coto Doñana verbinden. De transfer tussen beide gebieden is daarom geen probleem meer.

 

Highlights van deze reis:
- Prachtige reis met een schitterende diversiteit aan landschappen, vogels en mooie traditionele plaatsjes!

- Klassieke combinatie van Extremadura en Coto Doñana staat garant voor veel bijzondere vogelsoorten

- Zeer ervaren Nederlandstalige gids die al meer dan 20 jaar woonachtig is in de Extremadura

 

De eerste dag in Extremadura wordt besteed aan de algemene maar o zo interessante specialiteiten van het gebied, zoals Blauwe Ekster, Roodkopklauwier, Hop, Baardgrasmus, Graszanger, Theklaleeuwerik en Grauwe Gors, maar er zullen zeker ook al gieren, wouwen en arenden gezien worden. En ook de volop aanwezige bloemen waaronder verschillende soorten orchideeën zullen onze aandacht krijgen.

De daarop volgende dagen bezoeken we de typische habitats die Extremadura zo bijzonder maken: de steppen, de dehesa (of 'boomweide') en het laaggebergte van het Nationaal Park Monfragüe. In de steppen zoeken we naar trappen, de mannetjes van zowel Grote als Kleine Trap zijn in deze tijd aan het baltsen. Daarnaast maken we hier kans op andere typische steppesoorten zoals Witbuik- en Zwartbuikzandhoenders, Griel, Grauwe Kiekendief, Kuifkoekoek en Kalanderleeuwerik. De dehesa staat garant voor Blauwe Ekster, Hop, Iberische Klapekster en Cirlgors.

Het beroemde Monfragüe zit boordevol roofvogels: het is het belangrijkste bolwerk van de Monniksgier in Europa. Bij het fraaie uitkijkpunt Peña Falcon maken we bovendien kans op 5 soorten arenden (inclusief de endemische Spaanse Keizerarend), Vale en Aasgieren, 2 soorten wouwen en mogelijk ook Oehoe. De Zwarte Ooievaars zijn reeds aanwezig en met wat geluk zien we zelfs een otter. Alleen al in Extremadura is het in deze periode mogelijk om rond de 18 soorten roofvogels te zien!

De transfer van Extremadura naar Doñana wordt meerdere malen onderbroken voor interessante excursies zoals die in Mérida. Vanaf de Romeinse brug kunnen we 3 soorten gierzwaluwen zien, naast Boeren-, Huis-, Rots- en Roodstuitzwaluw. Misschien zien we ook een Buidelmees, IJsvogel, Kwak of een Woudaap bij de Guadiana-rivier.

Tijdens ons bezoek aan de Coto Doñana verblijven we in het authentieke dorpje El Rocio dat volledig bestaat uit mulle zandpaden. Direct naast het dorp ligt een ondiep meer dat deel uitmaakt van de delta van de Guadalquivir-rivier. Hier zitten meestal honderden watervogels zoals Europese Flamingo, Zwarte Ibis, Purperkoet, Vorkstaartplevier en vele soorten eenden en steltlopers. In de omgeving gaan we op zoek naar Kwak, Ralreiger, Provencaalse Grasmus en Iberische Tjiftjaf. Op de dag van de landroverexcursie rijden we in alle vroegte door het mediterrane bos van het nationale park. Hier hebben we een kleine kans op de met uitsterven bedreigde Pardellynx. Daarna bezoeken we bezoekerscentrum Juan Antonio Valverde met een schitterend uitzicht op een broedkolonie van Zwarte Ibis. Daarnaast zoeken we naar enkele specialiteiten van het gebied zoals Knobbelmeerkoet en Kleine Kortteenleeuwerik.

De laatste dag staat in het teken van de meeuwen, sterns en zeevogels wanneer we het Natuurpark van Odiel bezoeken. Audouin´s Meeuw, Dunbekmeeuw en Reuzenstern behoren hier tot de mogelijkheden. Op zee kunnen Jan van Genten en jagers worden gezien. Na een laatste nacht in El Rocio rijden we naar het vliegveld voor de vlucht terug naar Amsterdam.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.