Reisschema

Dag 1Amsterdam - Mallorca
Dag 2 Formentor
Dag 3 s´Albufera
Dag 4 Salobrar de Campos
Dag 5 Tramuntana gebergte
Dag 6NP van Cabrera
Dag 7Mallorca - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, vervoer ter plaatse, alle maaltijden, entrees van de nationale parken, boottocht op zee

Niet inbegrepen

Drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. De boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer: EUR 250,-

Prijs

EUR 1545,-

Reisbegeleiding

Godfried Schreur

Aantal deelnemers

Minimaal 5, Maximaal 14

Accommodatie

Luxe hotels en lodges, met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Lichte tot middelzware wandelingen

Klimaat

Aangename temperaturen met kans op een bui

Mallorca

Mallorca
Duur:8 dagen
Vertrek:20-05-2019
Prijs: EUR 1545,-
Reisleider:Godfried Schreur
Code: G19074

Mallorca is één van de beste eilanden in de Middelandse Zee om te vogelen. Dat is al lang bekend maar het eiland is minder in zwang geraakt bij vogelaars vanwege het toenemende strand-toerisme. Onterecht, want het is goed mogelijk om het massa toerisme te vermijden en volop te genieten van de vogels, de natuur, de aangename temperatuur en de mediterrane ambiance. En dat is precies wat we gaan doen! 

Highlights van deze tour:

- Heerlijke reis inclusief mediterrane specialiteiten zoals Balearische Grasmus, Vale Pijlstormvogel en Eleonora´s Valk
- Inclusief boottocht naar het Nationaal Park van Cabrera

Mallorca heeft veel te bieden voor de vogelliefhebber. Er komen bijvoorbeeld twee endemische vogelsoorten voor die alleen op de Balearische Eilanden broeden, namelijk de bedreigde Vale Pijlstormvogel en de Balearische Grasmus. De eerste is recentelijk onderscheiden van de Yelkouan Pijlstormvogel en de laatste van de Sardijnse Grasmus. De Moltoni Baardgrasmus is eveneens een endeem doch komt tevens voor in Noord-Italië. Daarnaast komen er een aantal mediterrane specialiteiten voor die vrij gemakkelijk te zien zijn zoals de Scopoli´s Pijlstormvogel, Purperkoet, Flamingo en Audouin´s Meeuw. Mallorca is bovendien één van de beste plekken van Europa om soorten als Eleonora´s Valk, Monniksgier, Zwartkoprietzanger, en Knobbelmeerkoet waar te nemen. Bijeneter, Hop, Wielewaal, Griel, Strandplevier, Aasgier, Alpengierzwaluw, Thekla Leeuwerik en Vuurgoudhaan zijn andere leuke soorten die we kunnen verwachten.

Birdingbreaks heeft een gevarieerd programma voor u ontworpen, met een ruime diversiteit aan verschillende habitats. We bezoeken natuurlijk het meest bekende natuurreservaat van Mallorca, de Albufera, een uitgestrekt wetland met rietvelden, meren en “plasdras” oevertjes met een serie aan mooi vogelkijkhutten. We doen daarnaast nog andere, minder bekende moerasgebieden aan voor met name moeras- en rietvogels. En langs de kust vogelen we bij stranden, getijdegebieden en zoutpannen, zoals de Salobrar de Campos, altijd goed voor steltlopers, meeuwen en sterns. De klifkusten van het Formentor schiereiland zijn indrukwekkend en goed voor Eleonora´s Valk en Blauwe Rotslijster. We zoeken het ook hogerop. In de bergen van Tramuntana wandelen we door bossen en kleinschalige akkertjes en weilanden. Hier zijn soorten als Cirlgors en Vuurgoudhaan te verwachten. In de bergen hebben we tevens een goede kans om gieren en arenden te spotten. De lagere, drogere en meer grootschalige landbouwgebieden zijn interessant voor leeuweriken, gorzen en soorten als Griel en Hop.

Een bezoek aan Mallorca zou niet compleet zijn zonder een bootexcursie naar één van de nabij gelegen eilandgroepen. In het voorjaar valt de keuze al snel op de Archipel van Cabrera, die bestaat uit één groot eiland en 18 kleinere. In 1991 is Cabrera en omringende zee benoemd tot Nationaal Park ter bescherming van de uitzonderlijke natuurwaarden. De overtocht per boot schept mogelijkheden om zeevogels en –zoogdieren waar te nemen, zoals pijlstormvogels en dolfijnen. Landschappelijk gezien is de archipel buitengewoon spectaculair, maar voor de vogelaar ligt de extra waarde van een bezoek in de aantrekkingskracht die dit eiland heeft als zuidelijk voorpost van Mallorca op de trekvogels die uit Afrika komen en op weg zijn naar Europa. Cabrera vormt een welkome tussenstop voor deze vogels om uit te rusten van de lange vlucht over zee, alvorens weer verder noordelijk te vliegen. Spotvogel, Fluiter, Gekraagde Roodstaart, Wielewaal, Draaihals, Ortolaan... ze komen hier allemaal langs. Ook staat de archipel bekend als een goede plaats voor de observatie van roofvogeltrek. 

Mei is een goede periode om Mallorca te bezoeken. De meeste standvogels zijn druk bezig hun territorium af te bakenen en vrijwel alle zomergasten zijn reeds gearriveerd. Zelfs de late Eleonora´s Valk is reeds van de partij. Er wordt volop gezongen en de vogels profileren zich uitdrukkelijk. Er is bovendien nog vogeltrek gaande, onder andere van zangvogels, roofvogels en steltlopers. Mei valt bovendien nog buiten het hoogseizoen van het strandtoerisme.

We logeren in een rustig en fraai gelegen hotel dat als een goede uitvalsbasis fungeert voor onze excursies. Mallorca is niet bijzonder groot, dus de af te leggen afstanden zijn relatief klein.  Het weer en met name de temperaturen zijn in Mallorca overwegend zeer aangenaam alhoewel we een regenbui niet kunnen uitsluiten.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.