Gegarandeerd vertrek!


Reisschema

Dag 1Amsterdam - Oulu
Dag 2Oulu - Kuusamo
Dag 3Kuusamo
Dag 4Kuusamo - Kamaanen
Dag 5Kamaanen - Varanger
Dag 6Varanger
Dag 7Varanger
Dag 8Varanger
Dag 9Varanger
Dag 10Varanger - Ivalo
Dag 11 Ivalo - Helsinki - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, ontbijt en avondeten, vervoer ter plaatse, boottocht Hornoya

Niet inbegrepen

Drank, lunch, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 395,-. Let op: in de Varangerfjord zijn beperkte mogelijkheden voor eenpersoonskamers

Prijs

EUR 2495,-

Reisbegeleiding

Ruben Vermeer

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotels, soms met gedeelde douche/ toilet. In de Varanger eenvoudige onderkomens

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen. Door de lange avonden zullen ook ’s avonds enkele facultatieve excursies worden georganiseerd

Klimaat

Temperatuur tussen 5 en 20 graden Celsius, koude nachten

Finland, Lapland en Varangerfjord

Duur:11 dagen
Vertrek:20-05-2019
Prijs: EUR 2495,-
Reisleider:Ruben Vermeer
Code: G19081

Rust, ruimte, bossen, meren, toendra, spectaculaire vogels en de middernachtzon. Enkele steekwoorden van deze vogelreis naar 'het dak van Europa': het noorden van Finland en Noorwegen. Een vogelreis waarbij we in de grote leegte van het hoge noorden een ander beeld krijgen van de bij ons doortrekkende steltlopers. We proberen hier in de uitgestrektheid van de bossen die vogels te zien die de uiterste weersomstandigheden trotseren en die elders in Europa niet of slechts bij hoge uitzondering gezien worden.

We beginnen onze vogelreis in Oulu, ongeveer halverwege Finland. Hier gaan we met een lokale gids op zoek naar verschillende soorten uilen zoals Oeral-, Lapland-, Sperwer-, Dwerg- en Ruigpootuil. De populaties verschillen van jaar tot jaar maar over het algemeen weten de lokale gidsen de soorten wel te vinden. Vervolgens rijden we naar Kuusamo, gelegen tegen de Russische grens. De bossen in het oosten van Finland zijn bekend vanwege de noordelijke zangvogels. Taigagaai en Bruinkopmees – beide standvogels – trotseren hier de Arctische winter. Andere broedvogels, zoals Noordse Boszanger, Grauwe Fitis en Blauwstaart, zijn hier zomergasten en worden wel eens als dwaalgast in Nederland waargenomen.

We verblijven twee nachten in de buurt van Valtavaara, één van de meest bekende vogelplekken in Finland en broedgebied van de Blauwstaart. In de vroege ochtend zullen we proberen deze zingend waar te nemen. Ook maken we hier een goede kans op Auer- en Hazelhoen. De vele meren rondom Kuusamo herbergen diverse soorten eenden en zaagbekken. Parelduikers brengen hier hun jongen groot. In de bossen langs de Russische grens zitten Moerassneeuwhoen, Pestvogel en Grote Kruisbek. Met wat geluk zien we hier zelfs Dwerguil.

Op de vierde dag vertrekken we naar Ivalo waarbij we onderweg verschillende vogelstops maken in oud naaldbos en bij hoogveengebieden. Hier maken we kans op Haakbek, hoewel die in deze tijd van het jaar soms moeilijk te vinden is. In de veengebieden baltsen steltlopers zoals Zwarte Ruiter en Breedbekstrandloper. In Ivalo verblijven we een nacht langs een meer, waar in de tuin van het verblijf Roodsterblauwborst en baltsende Kemphanen te zien zijn. Voor de liefhebbers kunnen we in de avonduren een excursie maken voor Auerhoen, Korhoen en Sperweruil. De volgende dag verplaatsen we ons naar het Varangerfjord, gelegen in Noorwegen. Onderweg maken we stops voor Alpensneeuwhoen en Morinelplevier die hier hoog op de toendra broeden. Ook zien we hier de eerste Sneeuw- en IJsgorzen.

Vanuit het Varangerfjord brengen we een bezoek aan het vogeleiland Hornoya. Hier broeden duizenden zeevogels die van dichtbij bewonderd en gefotografeerd kunnen worden. Naast de aanwezigheid van vele Papegaaiduikers, Zwarte Zeekoeten en Drieteenmeeuwen is dit eiland de beste plek in Europa voor het zien van Kortbekzeekoet. Het schitterende landschap van het Varangerfjord is tevens het biotoop van de Giervalk. Daarnaast verblijven er in de fjord soms Stellers- en Koningseiders en Geelsnavelduiker. In de toendra nabij Badfjord broeden Kleinste Jager, Rosse Grutto en Goudplevieren.

Na vijf nachten Varanger rijden we al vogelend terug naar Ivalo vanwaar we de volgende dag het vliegtuig naar Amsterdam zullen nemen.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.