Reisschema

Dag 1Amsterdam - Reykjavik - Borgarnes
Dag 2Schiereiland Snaefellness
Dag 3Schiereiland Snaefellness met boottocht vanaf Stykkishólmur
Dag 4Borgarnes - Mývatn
Dag 5Mývatn
Dag 6Walvistocht in Húsavik
Dag 7Reisdag naar omgeving Reykjavik
Dag 8Reykjavik - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, vervoer ter plaatse, 2 boottochten (zeevogels en walvissen), ontbijt en diners

Niet inbegrepen

Drank, lunch, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 495,-

Prijs

EUR 2750,-

Reisbegeleiding

Godfried Schreur

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 10

Accommodatie

Eenvoudige hotels/pensions, soms met gedeelde badkamer/toilet

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Over het algemeen koel voorjaarsweer met kans op een regenbui

IJsland

Reisroute IJsland
Duur:8 dagen
Vertrek:06-06-2019
Prijs: EUR 2750,-
Reisleider:Godfried Schreur
Code: G19090

IJsland is een werkelijk unieke en ongerepte bestemming op slechts drie uur vliegen van Amsterdam. Met een oppervlakte van ongeveer 2,5 keer Nederland en maar 300.000 inwoners is het land erg dun bevolkt. Kenmerkend voor het land zijn de ruige kustlijn met eilandjes en fjorden, een bergachtig binnenland en natuurlijk de geisers. Bomen zijn nauwelijks aanwezig. Al zijn er meer dan 300 soorten vastgesteld, het aantal broedende soorten op IJsland is met circa 100 beduidend minder. Daarbij zitten wel enkele unieke soorten zoals IJsduiker, Harlekijneend, IJslandse Brilduiker en Kortbekzeekoet. Een groot deel van de wereldpopulatie Papegaaiduikers broedt op IJsland en Watersnippen zijn met 300.000 paar een algemene verschijning. Daarbij laten de vogels zich vaak van opvallend dichtbij bewonderen! Het ruige landschap, de tamme, talrijk aanwezige vogels en rijke wateren met diverse soorten walvissen rond IJsland maken een bezoek aan dit land tot een onvergetelijke ervaring.
Wij beginnen onze reis met een vlucht naar Keflavik, de luchthaven gelegen op een afstand van ongeveer 40 kilometer van de hoofdstad Reykjavik. Rond het vliegveld worden we begroet door de talrijk aanwezige Watersnippen, Goudplevieren en Regenwulpen, die hier al volop aan het broeden zijn. We rijden na aankomst richting Borgarnes en onderweg krijgen we al een aardige indruk van het ruige landschap dat net boven Reykjavik gedomineerd wordt door met Lupine bedekte hellingen. De Lupine is aangeplant om erosie te voorkomen en vormt hier grote paarse bloemenvlaktes. We nemen onze intrek in het hotel net boven Borgarnes en vanuit het hotel kijken we uit over een prachtig dal.

De tweede dag brengen we een bezoek aan het schiereiland Snaefellness, een makkelijk toegankelijk gebied met een prachtige kustlijn en vele zeevogelkolonies. Kortbekzeekoet, Zwarte Zeekoet, Alk, Zeekoet en Papegaaiduikers broeden op de kliffen. Ook hebben we hier al kans op één van de mooiste soorten van het eiland, de Harlekijneend. Vooral de mannetjes zijn prachtig, maar zijn soms opvallend moeilijk te vinden. Overal vinden we broedende steltlopers zoals Watersnip, IJslandse Grutto's en Bontbekplevieren. Dwergvinvissen bevinden zich hier vaak vlak onder de kust en ook Orka's behoren tot de mogelijkheden. De volgende dag genieten we van een bootocht vanuit Stykkishólmur waar we hopelijk enkele walvissen van dichtbij zullen kunnen meemaken.

De vierde dag rijden we een behoorlijke afstand richting Mývatn, een groot meer dat bekend is vanwege het voorkomen van IJslandse Brilduikers. Onderweg zullen diverse vogelstops gemaakt worden en daarbij komen we onder andere Kuifduikers en Grauwe Franjepoten tegen. Ook hebben we kans op de prachtig getekende IJsduiker. We verblijven ten noorden van het meer en de volgende dag hebben we de gehele dag de tijd het gebied rondom Mývatn te verkennen. De riviertjes die in het meer uitmonden zijn het broedgebied van Harlekijneend en de vaak lastig te vinden Giervalk. Op dag zes gaan we de zee op in Húsavik, waar we een walvistrip maken. In de fjord maken we in deze tijd van het jaar een goede kans op de Blauwe Vinvis. De Bultrug is de meest algemene soort en wordt praktisch dagelijks gezien, vaak van zeer dichtbij zodat deze goed te fotograferen zijn.

In de middag rijden we al vogelend terug naar het westen om de volgende dag de reis te vervolgen richting Reykjavik waar we in de buurt van Keflavik zullen overnachten voor de laatste nacht op IJsland. De volgende dag vliegen we weer terug naar Amsterdam en is ons IJslandse avontuur voorbij.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.