Reisschema

Dag 1Amsterdam - Bilbao
Dag 2Estaca de Bares
Dag 3O Grove
Dag 4O Grove
Dag 5Costa da Morte - Bilbao - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, maaltijden op basis van half pension, vervoer ter plaatse, bootexcursie, lokale Nederlandstalige gids

Niet inbegrepen

Lunch, drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 150,-

Prijs

EUR 1295,-

Reisbegeleiding

Nederlandstalige reisleider

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden. Temperatuur russen de 22 en 30 graden Celsius

Noord-Spanje, Galiciƫ - Zeevogels en meer!

Duur:5 dagen
Vertrek:28-08-2019
Prijs: EUR 1295,-
Reisleider:Nederlandstalige reisleider
Code: G19121

Galicië is een spaanse  regio gelegen in het uiterste noordwesten van het Iberisch Schiereiland. Santiago de Compostela, de hoofdstad van Galicië, geniet grote naamsbekendheid onder wandelaars, fietsers, pelgrims en gelovigen als het legendarische bedevaartsoord. Galicië wint de laatste jaren ook aan naamsbekendheid onder vogelaars vanwege de grote diversiteit aan zee- en kustvogels die daar jaarlijks waargenomen worden. Het is hard op weg om zich te positioneren als het bedevaartsoord voor de liefhebbers van meeuwen, jagers, pijlstormvogels, stormvogels, alkachtigen, eenden, duikers en steltlopers.  

Galicië vormt de noordwestelijke hoek van het Iberische Schiereiland. Het steekt als het ware als een kaap ver in de Atlantische Oceaan. Alle trekvogels uit het  noorden die de west-europese kustlijn volgen op weg naar Afrika, vliegen noodzakerwijs langs deze kaap. Door de geografie van het Iberisch Schiereiland worden deze vogels gedwongen om honderden kilometers in westelijke richting, langs de Cantabrische Kust te vliegen. Ter hoogte van Galicië kunnen ze eindelijk linksaf buigen, om in zuidelijke richting de kou te ontvluchten en de warme voedselrijke winterkwartieren tegemoet te vliegen. Eigenlijk ligt Galicië enorm in de weg voor deze trekvogels. Juist daarom komen ze er in grote getale dicht langs de kust voorbij.  

Galicië staat in Spanje bekend als de regio waar je de lekkerste vis- en zeevruchtschotels kunt eten.  De visserij en oesterkwekerijen zijn sterk ontwikkeld aan deze kustlijn vanwege de dichtbij gelegen voeselrijke wateren. Zowel de kust- en zeevogels als de dolfijnen en walvissen benutten deze voedselbron natuurlijk al lang voordat de mens dat deed. Aan de andere kant is deze streek rijk aan kust-wetlands als rivierdelta´s en slikrijke getijdegebieden die dienen als rust en pleisterplaats voor trekvogels.

Kortom, Galicië vormt een uitermate geschikte plaats om kust- en zeevogels waar te nemen tijdens de trekperiode, met name in het najaar. De cijfers van de trektellers liegen er niet om. Duizenden Jan-van-genten, Kuhls, Grote, Noordse, Vale en Grauwe Pijlstormvogels, Zwarte Zeeëenden, Alken, Zeekoeten en verschillende soorten meeuwen en sterns worden jaarlijks geteld. Bovendien worden er ieder jaar honderden exemplaren van Rosse Grutto, Regenwulp, Rosse Franjepoot, Dwergstern, Zwarte Stern, Vorkstaartmeeuw en alle vier de soorten jagers, inclusief de Kleinste Jager  genoteerd.

De spaanse vogelaars weten Galicië bovendien steeds meer te waarderen vanwege de grote hoeveelheid dwaalgasten die hier gemeld worden. In het najaar en de winter is deze regio één van de hotspots met veel meldingen van zeldzame vogels.

Het is duidelijk waarom BirdingBreaks heeft besloten om een vogelreis te organiseren naar Galicië. Maar niet alle soorten vogels kunnen op hetzelfde moment waargenomen worden. We hebben dus een keuze moeten maken voor een bepaald moment. We hebben ons bij die keuze laten leiden door de fenologie van de (voor de nederlandse vogelaar) leuke soorten. De keuze is gevallen op eind augustus/begin september omdat dan een goede kans bestaat om er Vorkstaartmeeuwen in zomerkleed, Kleinste Jager, Wilson´s Stormvogel  en vier soorten pijlstormvogels  te zien. Het is in die periode normalitair nog redelijk mild wat betreft temperatuur en de kans op regen en harde wind is relatief klein.

Om zoveel mogelijk leuke vogelsoorten goed te zien maken we uiteraard een boottocht op zee. De “chum”  heeft vrijwel altijd een grote aantrekkingskracht op zeevogels als stormvogels en pijlstormvogels. Hoogst waarschijnlijk zien we tijdens dit tochtje ook dolfijnen en misschien zelfs wel een walvis. We bezoeken bovendien één van de beste zeetrektelpunten aan land van Europa. Daarnaast maken we excursies naar slikken van getijdegebieden, strandjes, kliffen, rivierdelta´s en stuwmeren. Het ligt in de verwachting dat we in vijf dagen een grote variëteit aan zee- en kustvogels zullen zien. Maar we zullen onze ogen niet sluiten voor Draaihals, vliegenvangers, loofzangers, gorzen, etc…

Deze reis vormt een leuke extensie van de wolven en beren reis in Noord Spanje. Maar ook als reis op zich zal het met name de kust- en zeevogelliefhebbers kunnen bekoren.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.