Reisschema

Dag 1Amsterdam - Malaga - Tarifa
Dag 2Tarifa/Gibraltar
Dag 3Tarifa/Gibraltar
Dag 4Tarifa/Gibraltar
Dag 5Tarifa - Coto Donana
Dag 6Coto Donana
Dag 7Coto Donana
Dag 8Coto Donana - Sevilla - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, maaltijden op basis van half pension, vervoer ter plaatse, lokale Nederlandse gids

Niet inbegrepen

Lunch, drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Optionele boottocht voor walvissen en zeevogels. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 295,-

Prijs

EUR 1550,-

Reisbegeleiding

Godfried Schreur

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel

Zwaarte reis

Korte wandelingen

Klimaat

Over het algemeen vrij zonnig maar houd rekening met wisselende weersomstandigheden. Temperatuur 20 - 30 graden Celsius

Zuid-Spanje - Tarifa en Coto DoƱana

Reisroute Zuid Spanje nieuwe versie
Duur:8 dagen
Vertrek:15-09-2019
Prijs: EUR 1550,-
Reisleider:Godfried Schreur
Code: G19126

Deze reis combineert de indrukwekkende vogeltrek nabij Tarifa met de zeldzame soorten van Coto Doñana, beiden gelegen in het zuiden van Spanje. Er wordt eerst aandacht besteed aan de vogeltrek over de Straat van Gibraltar, de zeer smalle doorgang die de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan met elkaar verbindt. Het uiterste zuidpuntje van het Iberisch Schiereiland vormt het laatste stukje Europa voor de grote aantallen trekvogels die hier de 16 kilometer brede Straat van Gibraltar oversteken richting Afrika. Elk najaar passeren er onder andere meer dan 100.000 Witte Ooievaars en bijna 200.000 roofvogels, waarvan Wespendief en Zwarte Wouw het talrijkste zijn. Gedurende onze reis is de trek bij Gibraltar op zijn hoogtepunt, maar naast het bekijken van de vogeltrek doen wij diverse gebieden in de buurt van Tarifa aan op zoek naar interessante vogelsoorten. Vervolgens rijden we naar het oostelijk deel van Coto Doñana waar we een andere set aan soorten kunnen zien. Denk hierbij aan Marmereend, Witkopeend, Knobbelmeerkoet, Purperkoet en misschien ook wel een Kameleon.

Hoogtepunten van deze reis:

  • Gestuwde vogeltrek over de Straat van Gibraltar met o.a. Slangenarend, Dwergarend, Wespendief, Zwarte Ooievaar, Aasgier
  • Bijzondere vogels van Coto Doñana, met kans op Marmereend, Witkopeend, Knobbelmeerkoet, Ralreiger, Dunbekmeeuw
  • Goede kans op Afrikaanse soorten zoals Rüppels Gier, Huis- en Kaffergierzwaluw, Grauwe Buulbuul en Heremietibis

Onze eerste accommodatie is gelegen nabij Tarifa en vormt een strategische uitvalsbasis voor onze dagexcursies. De meeste ochtenden worden besteed aan de vogeltrek vanaf verschillende observatieposten. De exacte locatie is afhankelijk van de wind. We zullen dan het fenomeen vogeltrek in levende lijve kunnen bewonderen. Wespendief, Zwarte Wouw, Dwergarend en Slangenarend zijn de meest talrijke doortrekkers, maar we zullen ook Witte en Zwarte Ooievaars, Aasgieren, Sperwers en Bijeneters op trek waarnemen. Bij gunstige weersomstandigheden kan deze vogeltrek spectaculaire vormen aannemen, met duizenden vogels op een dag: één stroom van trekvogels richting Afrika. Als extra bonus zullen we waarschijnlijk ook meerdere van de Afrikaanse soorten die min of meer permanent aanwezig zijn in het gebied waarnemen. Altijd alert blijven we dus op de Kaffergierzwaluw, Huisgierzwaluw, Rüppels Gier, Arendbuizerd, Grauwe Buulbuul en Bengaalse stern. Zelfs de Heremietibis is hier mogelijk! 

Als de vogeltrek rond het middaguur afneemt bezoeken we andere gebieden. Als we de kijker richting zee richten kunnen we met een beetje geduld Jan van Genten, Kuhls- en Vale Pijlstormvogels zien. Op het strand zitten vaak Audouin´s meeuwen te rusten en net achter het strand zijn de Duinpiepers en Kortteenleeuwerikken te vinden. Bij de uitmondingen van riviertjes in zee is het altijd genieten van de vele watervogels, met soorten als Flamingo, Regenwulp, Kemphaan, Steltkluut, Zwartkopmeeuw en IJsvogel. In het binnenland bezoeken we een Nederlands aandoende polder, met dit verschil dat hier rijst en katoen verbouwd wordt. Deze polder heet La Janda. Spaanse Mus, Grauwe Kiekendief en Grijze Wouw zijn misschien wel de leukste soorten die we hier kunnen verwachten. In de droge vlakten rond de polder zijn Kalanderleeuwerik en Grauwe Gors normale verschijningen, maar de Spaanse Keizerarend wordt er ook regelmatig waargenomen! Bij de rotsige 'sierras' zoeken we naar Blauwe Rotslijster, Rotszwaluw, Slechtvalk en Havikarend. In de struikvegetatie in het binnenland kunnen we allerlei interessant "klein spul" verwachten: Kleine Zwartkop, Roodborsttapuit, Westelijke Blonde Tapuit en Roodkopklauwier. De Rosse Waaierstaart laat zich hier ook wel eens zien, maar is zeker geen vaste prik helaas. Bij gunstige omstandigheden kunnen we ook een boottochtje op de zeestraat maken met het doel om dolfijnen, grienden en zeevogels te spotten (optioneel).

Het tweede deel van de reis wordt gewijd aan het oostelijk deel van de Coto Doñana. Hier bezoeken we lagunes die meestal goed zijn voor Witkopeend, Marmereend, Knobbelmeerkoet, Purperkoet en Ralreiger. Kleine Kortteenleeuwerik, Dunbekmeeuw en Reuzestern kunnen we in een zoutwingebied verwachten. De Huisgierzwaluw heeft hier zijn enige broedkolonie van Europa en is meestal van dichtbij te observeren. Maar vaak wordt de show niet door een vogel gestolen maar door een reptiel. Als we goed zoeken hebben we namelijk een redelijke kans om de inheemse Kameleon tegen te komen.  

In september is het bij de Straat van Gibraltar meestal aangenaam weer met milde tot warme temperaturen, maar soms kan het flink waaien. De af te leggen afstanden zijn niet groot, dus we zullen relatief veel in de natuur zijn en weinig in de auto zitten. 

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.