Reisschema

Dag 1Amsterdam - Ponta Delgada (São Miguel)
Dag 2São Miguel - Santa Cruz (Flores)
Dag 3Flores
Dag 4Flores
Dag 5Flores (dagtrip Corvo)
Dag 6Flores - São Miguel
Dag 7São Miguel
Dag 8São Miguel
Dag 9São Miguel - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, binnenlandse vluchten, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gidsen

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 295,-

Prijs

EUR 1995,-

Reisbegeleiding

Godfried Schreur

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 12

Accommodatie

Hotels, meestal met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden. Het weer kenmerkt zich, net als in Nederland, door invloeden van de oceaan waardoor er kans is op regen en wind. De temperatuur is gemiddeld c 20 graden Celsius.

Azoren

De Azoren
Duur:9 dagen
Vertrek:14-10-2019
Prijs: EUR 1995,-
Reisleider:Godfried Schreur
Code: G19131

Deze vulkanische archipel ligt aan de rand van het West-Palearctisch gebied diep in de Atlantische Oceaan. De ligging maakt dat de eilandengroep een grote aantrekkingskracht uitoefent op verdwaalde trekvogels uit Noord-Amerika. Recentelijk hebben de Azoren zich een absoluut mekka getoond voor zeldzaamheden. Denk hierbij aan Geelbuiksapspecht, Grijswangdwerglijster, Mirtezanger, Schoorsteengierzwaluw en Roodoog- en Geelkeelvireo. Overigens zijn al deze soorten natuurlijk nog steeds zeldzaam, maar oktober is wel dé maand om Amerikaanse zangvogels te vinden. De Azoren zelf zijn verder betrekkelijk soortenarm als het gaat om residente soorten. Er is één endemische soort, de Azorengoudvink. Daarbij kunnen zeevogels in grote aantallen voorkomen en is er een goede kans op het zien van walvisachtigen.

Na aankomst in Ponta Delgada, de hoofdstad van de eilandengroep en gelegen op São Miguel, rijden we naar ons hotel voor één overnachting. De volgende dag gaan we direct door met een binnenlandse vlucht naar Santa Cruz op Flores. Dit eiland, dat slechts 17 x 12 kilometer meet, heeft een aantal goede vogelplekken. Een daarvan is Fajã Grande, waarschijnlijk één van de beste plekken in het West-Palearctisch gebied voor Amerikaanse dwaalgasten. De kleinschalige velden en bossen zijn fantastisch om te verkennen. We hopen hier Noord-Amerikaanse soorten te vinden,  de meest algemene vogels zullen echter Vinken en Atlantische Kanaries zijn. Een andere goede plek is Lagoa Branca dat eenden en steltlopers aantrekt. Er zit hier ook een residente populatie Zwarte Eenden (pas op met hybride vogels!).

De haven van Flores kan interessant zijn voor meeuwen en sterns. We zullen ook zeker tijd besteden aan zeetrek waarbij we kans maken op Grote Pijlstormvogel tussen de grotere aantallen Kuhls Pijlstormvogels. Vanuit Flores bezoeken we (minimaal) een dag het nog kleinere Corvo, dat slechts 6,5 bij 4 kilometer meet. Hier gaan we de beboste valleien en velden verkennen waar in recente jaren een indrukwekkende lijst aan zeldzaamheden is vastgesteld: Geelsnavelkoekoek, Amerikaanse Nachtzwaluw, Tenneseezanger, Gewone Maskerzanger, Sparrenzanger, Ovenvogel, Indigogors, Bobolink en Baltimoretroepiaal. Maar ook hier geldt dat het nog steeds zeldzaamheden zijn. Door de grote aantallen vogelaars die in recente jaren Corvo bezoeken is de kans op Amerikaanse dwaalgasten echter aanzienlijk. 

Vanuit Flores vliegen we via Terceira terug naar São Miguel. Op Terceira bezoeken we het beroemde Cabo da Praia, een van de weinige plaatsen met zoetwater op het eiland en een geweldige plek voor steltlopers en watervogels. Amerikaanse en Europese steltlopers zitten hier door elkaar en het is niet ongewoon om meerdere Grote Grijze Snippen, Gestreepte Strandlopers en Bonapartes Strandlopers te zien. Daarbij is er serieuze kans op Amerikaanse Bontbekplevier en Kleinste Strandloper.

Vervolgens nemen we de vlucht naar Sao Miguel waar we volgende ochtend vroeg op staan om op zoek te gaan naar de Azorengoudvink die aan de oostkant van het eiland zit. Hoewel de soort sterk achteruit is gegaan gaat het gelukkig momenteel weer iets beter met deze bijzondere soort en doen we er alles aan om de vogel te zien te krijgen. De vallei bij Miradouro da Tronqueira bestaat nog steeds grotendeels uit natuurlijke vegetatie. Terwijl we op zoek zijn naar de Azorengoudvink maken we goede kans op enkele andere soorten zoals Kanarie en de lokale ondersoorten van Vink en Goudhaan.

De resterende tijd wordt besteed aan het bezoeken van verschillende goede gebieden op het eiland. Denk hierbij aan de meren van Sete Cidades (watervogels) en de haven van Mosteiros wat opnieuw een geweldige plek is voor steltlopers. Na 2 dagen São Miguel nemen we de vlucht terug naar Amsterdam.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.