Reisschema

Dag 1Epen - Sint Pietersberg
Dag 2 Munningsbos - Sibbe - Margraten
Dag 3 Epen - Valkenburg

Inbegrepen

Vervoer in minibus, twee overnachtingen, alle maaltijden (van avondeten op dag 1 tot en met lunch op dag 3)

Niet inbegrepen

Drank, fooien en overige uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 80,-

Prijs

EUR 375,-

Reisbegeleiding

Arjan van Egmond

Aantal deelnemers

Minimaal 5, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Korte wandelingen

Klimaat

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden. De gemiddelde dagtemperatuur bedraagt in deze tijd ca. 10 graden Celsius

Limburg

Reisroute Limburg
Duur:3 dagen
Vertrek:15-03-2019
Prijs: EUR 375,-
Reisleider:Arjan van Egmond
Code: NL1901

De prachtige glooiende heuvels van Zuid-Limburg zijn uniek in Nederland. Het landschap hier wordt gekenmerkt door kleinschalige akkers, houtwallen, bossen en bosranden die worden doorsneden door kleine riviertjes. Het zorgt ervoor dat hier een andere avifauna wordt aangetroffen dan in de rest van Nederland. Voor een aantal soorten is Zuid-Limburg zelfs de beste plek in Nederland om ze te zien te krijgen. Denk hierbij aan Oehoe, Middelste Bonte Specht, Kortsnavelboomkruiper en de snel zeldzamer wordende Kuifleeuwerik. Het Hamster reservaat nabij Sibbe is een overwinteringplek voor duizenden Geelgorzen. We gaan hier ook op zoek naar de zeldzame Grauwe Gors die zich hier in de winter in kleine aantallen ophoudt. De Pietersberg nabij Maastricht is sinds jaar en dag de beste plek in Nederland voor het zien van Oehoe. Het zal waarschijnlijk nog moeite kosten om deze op de hellingen van de afgraving te vinden, de schutkleur is opmerkelijk!

Het weekend begint op vrijdagmiddag waar we om 13.00h verzamelen in een hotel in de buurt van Valkenburg (naam en locatie worden later bekend gemaakt). We verkennen de omgeving en maken in de middag de eerste excursie naar de Pietersberg voor de Oehoe. De volgende dag bezoeken we het Bovenste Bos nabij Epen. Dit is de plek waar de opmars van de Middelste Bonte Specht in Nederland zijn oorsprong kent. Was dit 20 jaar geleden nog een echte zeldzaamheid, inmiddels broeden er in Nederland meer dan 600 paar. Een recentere kolonist is de Kortsnavelboomkruiper die een vergelijkbaar patroon laat zien met inmiddels 200 - 300 broedparen in Nederland waarbij het zwaartepunt van de populatie zich in Zuid-Limburg bevindt. Sinds enkele jaren broeden er een 10-tal paren in Limburg. Beide soorten zijn hun opmars overigens begonnen vanuit de bosgebieden in aangrenzend Duitsland en België. Deze tijd van het jaar maken we ook kans op Rode Wouw die hier in kleine aantallen in maart worden gezien. Vervolgens bezoeken we het Hamsterreservaat in Sibbe voor Geelgors en Grauwe Gors maar ook Groene Specht, Goudvink, Vink, Keep en Ringmus. De aantallen vogels kunnen hier enorm zijn! De volgende dag bezoeken we enkele grintgaten voor watervogels. Kuif- en Tafeleenden zullen de algemene soorten zijn maar er is ook kans op futen (Geoorde Fuut en Kuifduiker) en een verdwaalde Parelduiker. Vervolgens bezoeken we het noordelijker gelegen Munniksbos waar ook een populatie Middelste Bonte Spechten zit. Hier maken we zelfs kans op 5 verschillende soorten spechten: Zwarte, Groene, Kleine Bonte, Middelste Bonte en Grote Bonte Specht. Vanuit deze laatste vogelplek wordt het weekend uitgeluid met een kop koffie waarna ieder zijns weegs gaat.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.