Reisschema

Dag 1Amsterdam - San José
Dag 2Puerto Viejo de Sarapiqui
Dag 3La Selva
Dag 4Arenal vulkaan
Dag 5Arenal vulkaan
Dag 6Rio Tempisque
Dag 7Hacienda Solimar en Carara
Dag 8Hacienda Solimar en Carara
Dag 9La Palma
Dag 10La Palma
Dag 11Cerro de la Muerte
Dag 12Cerro de la Muerte
Dag 13Orosi vallei en Nationaal Park Tapanti
Dag 14Orosi vallein en Nationaal Park Tapanti
Dag 15Alajuela
Dag 16Alajuela - San José - Amsterdam
Dag 17Aankomst Amsterdam

Let op! In tegenstelling tot wat wordt aangegeven op de reisroute (kaart) van deze reis, zullen we in La Palma verblijven in plaats van La Gamba.

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gidsen

Niet inbegrepen

Vertrekbelasting, drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. De boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 650,-

Prijs

EUR 3895,-

Reisbegeleiding

Pieter Westra

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 12

Accommodatie

Middenklasse hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Warm en vochtig. Over het algemeen tussen de 25 en 35 graden Celsius. Kans op regenbuien

Costa Rica

Costa Rica regulier
Duur:17 dagen
Vertrek:27-01-2019
Prijs: EUR 3895,-
Reisleider:Pieter Westra
Code: G19006

Toen Christopher Colombus tijdens zijn vierde reis naar de Nieuwe Wereld Costa Rica bereikte, ontmoette hij een lokale bevolking versierd met allerlei gouden juwelen. Hij noemde deze nieuwe plaats daarom 'Costa Rica': Rijke Kust. De grootste rijkdom van Costa Rica is echter de enorme biologische diversiteit van meer dan 505.000 soorten planten en dieren. Ondanks zijn kleine oppervlakte (51 000 km²) bevat Costa Rica maar liefst 5% van alle gekende vogelsoorten op onze planeet. Costa Rica behoort tot een van de meest biodiverse plekken op aarde. Dit is te danken aan zijn unieke geografische ligging als landbrug tussen twee grote continenten: Noord- en Zuid-Amerika.

Na aankomst op vlieghaven San José worden we verwelkomd door Pieter Westra, onze Belgische gids die al enige tijd in Costa Rica woonachtig is. We dalen via de uitgestrekte wildernis van het Parque Nacional Braulio Carillo af naar de Caribische laaglanden. In het indrukwekkende nevelwoud maken we onderweg een wandeling en gaan we op zoek naar enkele typische bosvogels: kleurrijke tangagers (Emerald Tanager, Black-and-yellow Tanager, Tawny-crested Tanager,…), Woodcreepers (Spotted Woodcreeper, Plain-brown Woodcreeper, Northern Barred Woodcreeper,…) en de zeldzame Yellow-eared Toucanet.

We verblijven in Puerto Viejo de Sarapiqui, aan de rand van de idyllische Sarapiquirivier. Dit is een van de beste plekken van het land om de bizarre Sunbittern en de schuwe Fasciated Tiger-heron te observeren. Ook de kleurrijke pijlgifkikkertjes zijn hier in overvloed aanwezig. We bezoeken het La Selva biologisch station, een absolute klassieker voor de vogelliefhebber in Costa Rica met spectaculaire soorten als zoals Barred en Great Antshrike, Great Green Macaw, en met wat geluk zelfs de Snowy Cotinga. Terwijl het primair regenwoud een goede plek is voor onder andere Great Currasows, Rufous Motmots, Bare-necked Umbrellabirds en mogelijk Ocelated Antbird.

 

Op weg naar La Fortuna kijken we uit naar Red-winged Blackbirds en White-tailed Kites langs de uitgestrekte weilanden van San Miguel. Onze volgende bestemming is een prachtige afgelegen lodge aan de rand van het regenwoud en aan de voet (maar op veilige afstand) van de Arenal vulkaan. De bloemenrijke tuinen van het hotel trekken heel wat interessante vogels aan zoals de Garthered Trogon, Brown-hooded en White-crowned Parrots, Crimson-collared Tanager, Montezuma Oropendola en Masked Tityra’s. Enkele goede bospaadjes vertrekken vanuit de lodge naar een waterval en kunnen interessante soorten opleveren zoals Song Wren, Black-and-yellow Tanager, Emerald Tanager en met wat geluk de Spotted en Dull-matled Antbird.

Tevens maken we een vroege ochtendwandeling via grote suspensiebruggen door het dak van het regenwoud. Op die manier krijgen we de fauna en flora van de boomtoppen wat beter te zien. Dit gebied is tevens een zeer goed vogelgebied met soorten die elders zeer moeilijk waar te nemen zijn zoals de krachtige Ornate Hawk-eagle, White Hawk, White-throated Shrike-tanager, Streak-crowned Antvireo, Yellow-eared Toucanet en zeldzame Keel-billed Motmot.

 

We zetten onze reis voort in noordwestelijke richting naar het meest droge deel van Costa Rica waar we verblijven in een rustige lodge temidden van uitgestrekte weilanden en stukken tropisch droog bos, vlakbij de golf van Nicoya. In het Rio Tempisque gebied kunnen we hier enkele spectaculaire vogelsoorten zien die typisch zijn voor het tropisch droog bos zoals de Turqoise-browed Motmot, White-throated Magpie-jay, Yellow-naped Parrot en White-fronted Parrot. ‘s Avonds gaan we op zoek naar uilen en behoren tot de mogelijkheid Pacific Screech Owl en Ferruginous Pygmee-owl.

Voordat we door gaan naar onze volgende bestemming stoppen we nog bij de wetlands van Hacienda Solimar: een groot landgoed waar men aan veeteelt doet. In het gebied zijn echter nog enkele interessante plassen te vinden met grote concentraties aan watervogels, waar we op zoek gaan naar de indrukwekkende Jabirú, Bare-throated Night-heron, Limpkin, Black-bellied Whistling-duck en Wood Stork. Ook bezoeken we een mooi stuk tropisch droog bos waar we de mooie Long-tailed Manakin, Black-headed Trogon en Spectacled Owl kunnen observeren.

Vervolgens zakken we verder af naar het Carara gebied. We verblijven in een mooie lodge met uitizcht op Parque Nacional Carara aan één kant en de mangroves die voor de kust van de Stille Oceaan liggen aan de andere kant. Dit gebied is opnieuw zeer vogelrijk dankzij zijn unieke geografische positie op de overgangszone tussen het droge tropisch bos van het noorden en het nattere tropische regenwoud van het zuiden. Het zogenaamde overgangsbos bevat typische soorten van beide streken en is daarom zeer biodivers. Daarnaast is dit één van de weinige plekken in Costa Rica waar men nog regelmatig de spectaculaire Scarlet Macaws ziet. Tevens bezoeken we het Parque Nacional Carara, waar we naast een heleboel vogels ook kunnen kennis maken met apen (tot 3 soorten): neusbeertjes, luiaards, de goudhaas, et cetera.

 

Voor we verder trekken naar onze volgende bestemming, maken we een boottochtje door de Tarcoles mangroves. We zien reigers, ibissen, ijsvogels, en een heleboel strandlopers. Maar ook de reuze grote krokodillen zonnebadend op de zandbanken laten zich zien.

We dalen af naar de Stille Oceaan en gaan naar het extreme zuiden van Costa Rica, waar we verblijven in een afgelegen jungle lodge in het hart van het Osa schiereiland en aan de rand van het mega-biodiverse Parque Nacional Corcovado. Hier worden we verwend door kleurrijke vogels zoals de Fiery-billed Aracari’s, Baird’s Trogon, Yellow-throated Toucan en nog vele meer. Vervolgens gaan we vroeg op om naar de Rincon brug te gaan, waar de kans groot is om de met uitsterven bedreigde Yellow-billed Cotinga te zien. Ook gaan we op zoek naar onder andere Black-striped Woodcreeper, Golden-naped Woodpecker en de endemische Black-cheeked Ant-tanager aan de bosrand rond de lodge.

 

We beklimmen de met nevelwoud bedekte Cerro de la Muerte en verblijven in een kleine afgelegen lodge te midden van het indrukwekkende nevelwoud in het hart van het endemenrijke Talamanca gebergte. Onderweg passeren we de paramo, de natuurlijke vegetatie die ontstaat boven de boomgrens. Hier snuiven we even de sfeer op en gaan we op zoek naar de Volcano Junco en Timberline Wren. De lodge biedt via goed onderhouden wandelpaden toegang tot de unieke avifauna van het hooggebergte. We kijken oa uit naar de endemische Collared Redstart, Long-tailed en Black-and-yellow  Silky Flycatcher, Black Guan, Yellow-thighed Finch en Black-cheeked Warbler. Ook is dit één van de beste plekken in het land voor de observatie van de spectaculaire Respldent Quetzal. Deze groen-met rode vogel met staart van wel 1 meter lang is steeds te vinden in de buurt van de aguacatillo of wilde avocado boom, zijn favoriete voedsel. Ook kolibries komen hier uitgebreid aan bod: tot 5 soorten kunnen in detail vanop korte afstand worden waargenomen rond de suikerfeeders die in de buurt van de lodge hangen. ’s Avonds maken we een nachtexcursie om op zoek te gaan naar de endemische Dusky Nightjar en de Bare-shanked Screech-owl.

 

De spectaculaire Orosi vallei met uitgestrekte koffieplantages, begrensd door het smardgroene woud van het Parque Nacional Tapanti is het decor van de laatste 2 dagen. Onze lodge is rustig gelegen aan de rand van het woud. Op weg er naartoe verkennen we een door semi-open gebied met weilanden en verspreide bomen waar we op zoek gaan naar Lesser Goldfinch, Golden-olive Woodpeckers, White-eared Ground-sparrows en Tropical Mockingbird. Op 09/02 bezoeken we het Parque Nacional Tapanti, een weinig bezocht natuurgebied bekend om zijn grote mixed species flocks met soorten die elders zeer moeilijk te zien zijn...tot de mogelijkheden horen de spectaculaire Red-headed barbet, White-winged Tanager Elegant Euphonia, en de erg schuwe Ochre-breatsed Antpitta. Ook grote roofvogels zoals Barred Hawk, Ornate Hawk-eagle en Black Hawk Eagle worden hier soms waargenomen. Ook tot de mogelijkheden behoren enkele bijzondere kolibries zoals de Black-breasted Hummingbird, Green-fronted Lancebill en White-bellied Mountain-gem.

We keren terug naar Alajuela, waar we verblijven in een rustig hotel met zwembad vlakbij de vlieghaven. De volgende dag rijden we naar de internationale luchthaven van San Jose om de vlucht terug te nemen naar Amsterdam.

 

Reisverslagen Reisverslagen - Birdingbreaks individuele en groepsreizen

Reisverslag Costa Rica

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.