Reisschema

Dag 1Amsterdam - Havana - San Diego de los Baños
Dag 2San Diego de los Baños
Dag 3San Diego de los Baños - Peninsula Zapata
Dag 4Peninsula Zapata
Dag 5Peninsula Zapata
Dag 6Peninsula Zapata
Dag 7Peninsula Zapata - Camagüey - Sierra de Najasa
Dag 8Sierra de Najasa - Cayo Coco/ Guillermo
Dag 9Cayo Coco/ Guillermo
Dag 10Cayo Coco/ Guillermo
Dag 11Cayo Coco/ Guillermo - Havana
Dag 12Havana - Amsterdam
Dag 13aankomst Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, entrees van de nationale parken, lokale gidsen, Nederlandse reisbegeleiding

Niet inbegrepen

Toeristenkaart á 25,- EUR per persoon, visum, drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 295,-

Prijs

EUR 3695,-

Reisbegeleiding

Godfried Schreur

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 12

Accommodatie

Hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Cuba heeft een tropisch savanneklimaat met temperaturen die gedurende het hele jaar overdag tussen de 25 en 34 graden liggen. 's Avonds kan het wat frisser worden.

Cuba

Cuba
Duur:13 dagen
Vertrek:14-02-2019
Prijs: EUR 3695,-
Reisleider:Godfried Schreur
Code: G19022

Het levendige en kleurrijke Cuba herbergt maar liefst 22 endemische vogelsoorten. Het diverse vogelleven hier is typisch voor het Caribisch gebied en buiten de endemen kunnen we een reeks aan Noord-Amerikaanse (zang)vogels verwachten die op weg terug zijn naar de noordelijk gelegen broedgebieden. We bezoeken La Guira, Cayo Coco, Camaguey en Zapata die samen een kans geven om alle endemen plus endemische ondersoorten te zien die uniek zijn voor Cuba.

Cuba ligt slechts 140 km ten zuiden van de zuidkust van Florida maar het land is in vrijwel alle aspecten verschillend, en niet in het minst in de socialistische levenswijze die het land meer dan 40 jaar geleden vorm gaf! De diversiteit en uitbundigheid van de vogels maakt het, samen met het schitterende landschap en ontspannen levensstijl, tot een niet te missen vogelbestemming.

We beginnen de reis met een vlucht van Amsterdam naar Havana waarna we afreizen naar onze eerste bestemming, La Guira National Park. In dit schitterende park met nog enkele oude koloniale gebouwen zoeken we op de trails naar Great Lizard Cuckoo en Cuban Trogon. Deze laatste is de nationale vogel van Cuba vanwege zijn kleuren (alle kleuren van de Cubaanse vlag zijn in het verenkleed van de Trogon vertegenwoordigd). Nabij enkele grotten hopen we de zang op te pikken van Cuban Solitaire, de vogel te zien krijgen is echter minder eenvoudig. Een andere echte specialiteit hier is Olive-capped Warbler die zich met name in dennen ophoudt. We maken verder kans op Cuban Tody, Western Spindalis, La Sagra's Flycatcher, Black-whiskered en Cuban Vireo en Cuban Bullfinch.

We vervolgen de reis naar Zapata, het grootste moerasreservaat van de Cariben met een oppervlakte van 5000 km2. Het is één van de rijkste vogelgebieden in Cuba met een aantal endemen zoals Zapata Rail (erg zeldzaam), Zapata Wren en Zapata Sparrow. Het is ook een bosrijk gebied met maar liefst 4 soorten quail-doves (Blue-crowned, Key West, Grey-headed en Ruddy) maar ook de endemische Fernandina's Flicker. Daarbij is het de beste plek voor de kleinste vogel ter wereld, de Bee Hummingbird die steeds zeldzamer aan het worden is. Het schiereiland is een belangrijk overwinteringsgebied voor duizenden trekvogels. Denk hierbij aan eenden zoals Blue-winged en Cinnamon Teal, steltlopers zoals Least, Semipalmated Sandpiper, Hudsonian Curlew, Willet en Marbled Godwit maar ook Reddish Egret en American Flamingo.

 

Bij La Belen en het nationale park Sierra de Najasa wachten in een typisch ‘Finca’ landschap andere soorten zoals Cuban Crow, Cuban Palm Crow, Giant Kingbird, Plain Pigeon,  Gundlach’s Hawk (zeldzaam)en veel overwinterende en doortrekkende zangvogels. Daarnaast zoeken we naar Cuban Parakeet, Cuban Amazon, Great Lizard Cuckoo en Cuban Green Woodpecker.

Vervolgens maken we de rit naar het noordoosten van Cuba, het gebied van de Cayos (kleine eilanden) waar weer heel andere soorten te zien zijn. Ten noorden van het gebied van Camagüey en Moron liggen de honderden kleine eilandjes langs de kust. Een dijk verbindt het vaste land met sommige eilanden. De laatste tijd zijn er veel hotels gebouwd maar desondanks is er een enorme rijkdom aan vogels. Het belangrijkste gebied voor vogels is Cayo Coco en Cayo Guillermo waar ons hotel staat en waar wij zullen verblijven. Op Cayo Coco maken we kans op Cuban Gnatchatcher, Oriente Warbler, Cuban Vireo, Cuban Bullfinch en Zapata Sparrow.  Thick-billed Vireo is een echte target voor het gebied en zal zich goed verborgen houden in de dichte begroeiing. Western Spindalis is algemeen hier net als Yellow Warbler en Cuban Emerald. Bij Cayo Pandero Grande is het de Bahama Mockingbird waar we naar op zoek gaan. Het is ook een schitterend gebied voor watervogels en steltlopers dus we kunnen onze lijst hier nog wat opschroeven voordat we weer terug reizen naar Havana en daar met een tour door de oude stad afscheid nemen van een schitterende reis door een bijzonder land.

 

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.