Reisschema

Dag 1Amsterdam - Paphos
Dag 2Paphos en omgeving
Dag 3Paphos (oa Asprokremnos Dam)
Dag 4Paphos (oa Phassouri)
Dag 5Paphos (oa Akrotiri)
Dag 6Paphos (oa Troodos Gebergte)
Dag 7Paphos en omgeving
Dag 8Paphos - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, maaltijden op basis van halfpension, vervoer ter plaatse.

Niet inbegrepen

Drank, lunch (circa EUR 10,- per dag) en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Eenpersoonskamer EUR 295,-

Prijs

EUR 1550,-

Reisbegeleiding

Klaas de Jong

Aantal deelnemers

Minimaal 5, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Over het algemeen zonnig en c 22 graden Celsius, avonden en nachten koel

Cyprus - vogeltrek in het voorjaar EASY BIRDING

reisroute Cyprus
Duur:8 dagen
Vertrek:06-04-2019
Prijs: EUR 1550,-
Reisleider:Klaas de Jong
Code: G19046

Het deels Grieks, deels Turkse eiland Cyprus ligt in het oostelijk deel van de Middellandse Zee voor de kust van Israël en Turkije. Deze locatie zorgt ervoor dat  het eiland perfect gesitueerd is op een van de belangrijkere trekroutes van oostelijk Europa naar Afrika. Dit betekent dat met name in het voorjaar de indrukwekkende vogeltrek hier zeer goed ervaren kan worden. Elke dag zal er nieuw aanbod aan vogels binnenkomen en afhankelijk van het weer kunnen dit zelfs grote aantallen en variaties zijn. Cyprus is de plek om twee specialiteiten te vinden die naar het eiland vernoemd zijn, de Cyprustapuit en Cyprusgrasmus. Daarnaast is het eiland prachtig qua landschap, flora en zijn er enkele van de best bewaard gebleven overblijfselen te vinden van de Griekse en Romeinse cultuur. Aangevuld met een mooie variatie aan soorten, belooft een vogelreis in het voorjaar naar Cyprus een erg leuke ontspannen vogel- en natuurvakantie te worden!
We komen aan in de hoofdstad Paphos gelegen aan de westkust van het eiland. Onze accommodatie bevindt zich in de buurt van de hoofdstad en dit zal onze uitvalsbasis zijn tijdens ons verblijf op het eiland. De omgeving van Paphos is zonder meer vogelrijk te noemen. Zo brengen we op de eerste ochtend na aankomst mogelijk een bezoek aan de vuurtoren en diens directe omgeving. Hier maken we meteen al kans op leuke soorten zoals Draaihals, Roodkeel- en Duinpieper en spannende Oost-Mediterrane trekvogels zoals Oostelijke Vale Spotvogel, Rüppels en Oostelijke Orpheusgrasmus. Bruinkeelortolanen behoren zeker tot de mogelijkheden evenals Isabel- en Oostelijke Blonde Tapuit. Op de kliffen maken we kans op de mooie Blauwe Rotslijster terwijl we over zee speuren naar  Yelkouan en Kuhls (Scopoli's) Pijlstormvogel.

Bij de Asprokremnos Dam gaan we op zoek naar watervogels die hier op doortrek bijtanken. Zo zoeken we hier naar Klein Waterhoen terwijl de Alpengierzwaluwen voorbij scheren. De struiken aan de randen van de poelen zijn vaak goed voor de Cyprusgrasmus terwijl de nabij gelegen rotshellingen hopelijk de andere Cyprus specialiteit, de Cyprustapuit, opleveren! Hier maken we ook kans op de Zwarte Frankolijn die in dit deel van het eiland vaak goed te vinden is. Ten zuiden van Paphos bij Phassouri bevindt zich een belangrijk zoetwater wetland en afhankelijk van de waterstand, kan het hier erg leuk vogelen zijn. Poelruiter, Sporenkievit, Zwarte Ibis, Zomertalingen en diverse kleinere steltlopers behoren hier tot de mogelijkheden. Het nabij gelegen Akrotiri schiereiland lijkt op het eerste oog misschien kaal en niet rijk aan vogels. Het grote zoutwatermeer dat midden op het schiereiland ligt is vaak afgetekend door een roze lijn van Grote Flamingo’s. Het meer zelf is niet goed te bereiken maar de omliggende kleine poelen zijn dat zeker wel. Hier genieten we van Steltkluten, Strandplevieren, Dunbekmeeuwen en met enig geluk vinden we hier ook de Brilgrasmus.

Tijdens ons verblijf plannen we ook een bezoek aan de spectaculaire Troodos bergen. Het uitzicht alleen al is een goede reden voor een bezoek, het feit dat hier een aantal geïsoleerde ondersoorten voorkomt nog meer! De Zwarte Mees is hier bijvoorbeeld veel bruiner van kleur terwijl de Vlaamse Gaaien een donkere kop hebben. Het gebied is ook rijk aan bloemen met daarbij veel endemische soorten. Terwijl we afdalen uit de bergen komen we door schilderachtige glooiende valleien met amandelboomgaarden, wijngaarden en grasrijke weides. Dit is het gebied van de Aziatische Steenpatrijs en de Kuifkoekoek terwijl de roep van de Kwartel uit velden klinkt en de Arendbuizerd boven ons jaagt. Tijdens onze reis brengen we ook nog een bezoek aan het noord-westelijke deel van het eiland waar de baden van Aphrodite zich bevinden. Deze omgeving is met name interessant voor het zien van trekvogels. Hier maken we bijvoorbeeld kans op Bonte, Withals- en Balkanvliegenvanger aangevuld met Masker, Grauwe en Roodkopklauwier, is hier altijd wel wat te zien! Kortom, Cyprus biedt zonder meer een van de meest leuke vogelvakantie mogelijkheden van het voorjaar in Europa!
 

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.