Reisschema

Dag 1Amsterdam - Mytilini - Skala Kalloni
Dag 2Skala Kalloni
Dag 3Skala Kalloni
Dag 4Skala Kalloni
Dag 5Skala Kalloni
Dag 6Skala Kalloni
Dag 7Skala Kalloni
Dag 8Mytilini - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, maaltijden op basis van halfpension, vervoer ter plaatse

Niet inbegrepen

Drank, lunch (circa EUR 10,- per dag) en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 250,-

Prijs

EUR 1395,-

Reisbegeleiding

Nederlandstalige reisleider

Aantal deelnemers

Minimaal 5, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel

Zwaarte reis

Korte wandelingen

Klimaat

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden. Meestal zonnig weer maar ook kans op enkele buien. Tussen de 15 en 25 graden Celsius. Avonden en nachten koel

Lesbos: vogeleiland!

Reisroute Lesbos Vogelbescherming
Duur:8 dagen
Vertrek:22-04-2019
Prijs: EUR 1395,-
Reisleider:Nederlandstalige reisleider
Code: G19050

Het groene en vruchtbare Griekse eiland Lesbos ligt in de Egeïsche Zee, op slechts een paar kilometers van de kust van Turkije, en wordt beschouwd als één van de beste plaatsen in Europa om de vogeltrek in het voorjaar waar te nemen. Deze reis is precies gepland in de optimale tijd van doortrek van een groot aantal fantastische vogelsoorten. Maar het eiland herbergt ook een aantal eigen specialiteiten. Het op twee na grootste eiland van Griekenland heeft een 'ruw' en bergachtig binnenland, dat doorkruist is met wegen die ons door de diverse dorpjes voeren. De traditionele manier van het leven is hier nog vrijwel onveranderd. De prachtige kustlijn is nog grotendeels aan de vernietiging door het massatoerisme ontsnapt. Een belangrijke bron van inkomsten is de productie van olijfolie. Een van de opvallendste kenmerken van het eiland is dan ook de overvloed aan olijfbomen; naar verluidt staan er maar liefst 11 miljoen op Lesbos! We komen ze dus overal tegen, maar toch heeft het eiland een prettig natuurlijk karakter. Lesbos wordt door veel soorten trekvogels als rustplaats gebruikt op de voorjaarstrek vanuit de overwinteringsgebieden in Afrika naar de broedgebieden in het noorden. Er zijn maar weinig plekken in Europa bekend waar dit fenomeen zich zo opvallend voordoet. Dat op Lesbos in tegenstelling tot alle andere eilanden in de Middellandse Zee ook de zeldzame Smyrnagors en de Turkse Boomklever broeden maakt het eiland helemaal uniek. We verblijven de gehele week in het centraal gelegen Skala Kalloni en zullen met dagexcursies de verschillende vogellocaties op het eiland bezoeken.

Vanuit het pittoreske haventje van Skala Kalloni vertrekken kleine bootjes voor de visserij op met name sardientjes en in het dorp bevindt zich een aantal uitstekende visrestaurantjes. Een verscheidenheid aan meertjes en moerasgebiedjes, maar vooral Tsyknias River en de zoutpannen in de buurt van Skala Kalloni staan garant voor de grootste concentraties van vogels op het eiland en zullen dus regelmatig bezocht worden. Elke dag kunnen hier weer andere Zwarte Ibissen, ralletjes, reigers, steltlopers, moerassterns en zangvogels aanwezig zijn. Door middel van dagexcursies bezoeken we de andere goede vogelplekken van het eiland. Tijdens de excursies hebben we voldoende tijd om en route te vogelen en kunnen we in plaatselijke restaurantjes of gewoon in het veld onze lunch gebruiken. We komen terecht in pittoreske plaatsjes en mooie landschappen. Het westelijk deel van het eiland bestaat uit kale berghellingen en prachtige valleien en hier gaan we onder andere op zoek naar broedvogels als Izabeltapuit, Bruinkeelortolaan en Smyrnagors. In de vallei nabij Eressos en bij de riviertjes rond het plaatsje Sigri is het altijd spannend welke trekvogels er aanwezig zijn en in welke aantallen.

April is met name een goede tijd voor Withalsvliegenvanger die op Lesbos in het vroegere voorjaar in aardige aantallen doortrekt. Kleine Torenvalken zijn betrekkelijk algemeen en het is verder goed opletten voor de eerste Eleonora's Valk. Soms kun je hier in de vroege ochtend de trekvogels vanuit zee zien aankomen en zitten de struiken vol met klauwieren (Grauwe-, Roodkop- en Maskerklauwier), Kleine Klapeksters en Wielewalen die net zijn aangekomen. In het noorden van het eiland zullen we in de struikvegetatie op zoek gaan naar de meer verborgen levende grasmussen, waarbij de Rüppells Grasmus hoog op de verlanglijst zal staan. Maar ook de in de olijfboomgaarden algemeen zingende Balkanbaardgrasmussen kunnen de uurtjes vogelen veraangenamen. Uiteraard zullen we ook op zoek gaan naar dé beroemdste broedvogel van het eiland: de Turkse Boomklever. Deze is te vinden in de naaldbossen aan de oostzijde van het eiland. Bij het roofvogeltrekpunt net ten noorden van Skala Kalloni is er een goede kans om roofvogels te zien zoals Slangenarend, Arendbuizerd, kiekendieven en Roodpootvalk. Terwijl we speuren naar de roofvogels zingen Oostelijke Orpheusgrasmus en Bruinkeelortolaan in de maquisbegroeiing naast de telpost. De vogeltrek op Lesbos is dusdanig dat er elke dag weer nieuwe aanvoer kan plaatsvinden van doortrekkende soorten als Vorkstaartplevier, Witvleugelstern en Roodpootvalk. Een aantal blijft enkele dagen hangen, terwijl anderen zo'n drang hebben om door te trekken dat ze Lesbos niet meer dan enkele uren aandoen. De algemeen doortrekkende soorten in Lesbos vormen al een indrukwekkende lijst, maar daarnaast duiken er in deze tijd ook vaak zeldzame vogels op, bijvoorbeeld uit Azië. We houden contact met de op het eiland aanwezige vogelaars, bijvoorbeeld als er ergens een Citroenkwikstaart of Perzische Roodborst is gesignaleerd.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.