Reisschema

Dag 1Amsterdam - Thessaloniki - Kerkini meer
Dag 2 Kerkini meer
Dag 3Kerkini-meer
Dag 4 Kerkini - Evros Delta
Dag 5 Evros Delta
Dag 6Dadia Forest/ Evros Delta
Dag 7Dadia-Lefkimi-Soufli
Dag 8Nestos Delta
Dag 9 Nestos - Lake Prespa
Dag 10Lake Prespa
Dag 11Thessaloniki - Amsterdam

Inbegrepen

Internationale vlucht, alle overnachtingen op basis van half pension, lunch op dag 2, 3 en 4, lokale gids, boottochten, vervoer ter plaatse

Niet inbegrepen

Lunches waar niet aangegeven, drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 295,-

Prijs

EUR 1795,-

Reisbegeleiding

Remko Ivens

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotels

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Over het algemeen warm en zonnig met overdag temperaturen van gemiddeld 25 graden Celsius. 's Avonds koelt het af (gem. 12 graden Celsius). Kans op een enkele bui

Noord-Griekenland

Noord-Griekenland
Duur:11 dagen
Vertrek:06-05-2019
Prijs: EUR 1795,-
Reisleider:Remko Ivens
Code: G19065

Laat u verrassen door de enorme veelzijdigheid van Griekenland! Tijdens deze reis verkennen we het gehele vogelrijke noorden van Griekenland, waarbij we locaties als het magische Kerkini-meer ontdekken, waar meer dan 300 soorten vogels voorkomen. Kroeskoppelikanen, reigers en Bijeneters kunnen hier overal gezien worden.

We bezoeken het Dadiabos, één van de beste plekken in Europa voor roofvogels waar 36 van de 39 voorkomende soorten roofvogels in Europa voorkomen zoals Monniksgier, Vale Gier, Aasgier, Steenarend, Schreeuwarend, Slangenarend, Dwergarend, Wespendief, Lannervalk, Slechtvalk, Roodpootvalk en Balkansperwer. Bij de immense Evrosdelta - op de grens met Turkije – maken we vanwege de oostelijke positie een (kleine) kans op zeldzaamheden als Woestijnplevier, Steppekievit en Kaspische Plevier. Bij de Nestosrivier is het mogelijk om Grote Gele Kwikstaart, Rotszwaluw, Alpengierzwaluw, Blauwe Rotslijster, Rotsklever en Roodstuitzwaluw te zien. De nabij gelegen Nestosdelta is één van de belangrijkste gebieden voor watervogels, zangvogels en roofvogels. In het kleine Prespameer, wat direct ten zuiden van het grote Prespameer ligt en onder het Prespa nationale park valt, bevindt zich de grootste kolonie Kroeskoppelikanen in de wereld. Beide soorten, Kroeskop- en Roze Pelikaan, broeden hier. Dit gebied wordt beschouwd als één van de belangrijkste wetlands in Europa en de kolonie pelikanen zal één van de hoogtepunten vormen van deze reis.

Afhankelijk van de tijd van aankomst op Thessaloniki vliegveld, kunnen we de omliggende wetlands zoals de Axios Delta, Lake Koronia en Lake Volvi bezoeken. Daarna rijden we naar het Kerkini-meer waar we de komende 4 dagen zullen verblijven. Het Kerkini meer ligt tussen 2000 meter hoge bergen en dichtbij de Bulgaarse grens. Het is een belangrijk gebied voor de meer dan 300 soorten vogels die hier voorkomen. Vandaar dat het een Natura 2000, Ramsar en Wildlife Refuge beschermd gebied is. De grootste attractie hier voor vogelaars is de kolonie Kroeskoppelikanen op het meer. We gaan deze bezoeken met een boottocht. De Kroeskoppelikaan komt in Europa alleen nog maar in het zuidoosten voor en wordt bedreigd door watervervuiling, aantasting van de wetlands en overbevissing. Onderweg naar de pelikanenkolonie komen we langs onderwater gelopen bos waar zich een reigerkolonie bevindt waarvan sommigen mogen worden bezocht. Hier kunnen we naast de kolonie reigers Dwergaalscholver, Lepelaars, Ralreiger, Kwak, Kleine Zilverreiger en Zwarte Ibis zien. Andere waadvogels bij het meer zijn Europese Flamingo's, Vorkstaartplevieren en soorten als Zwarte Ooievaar en Zeearend. Ook zullen we in de omgeving rondom het meer vogelen waar soorten zoals Baardgrasmus, Hop en Roodstuitzwaluw voorkomen. Bij het dorpje Kerkini zijn veel platforms gebouwd voor ooievaarsnesten. De bossen rondom het meer herbergen Zwarte specht, Grijskopspecht, Kleine Bonte en Witrugspecht. In het gebied komen nog wolven voor, alhoewel een kans op een ontmoeting gering is.  

Op de vierde ochtend zullen we voor de laatste keer vogelen bij het Kerkini meer waarna we in oostelijke richting naar Dadia en Evros rijden. Het Dadia bos is een uiterst belangrijk habitat voor Europese roofvogels. De aanwezigheid van de zeldzame Monniksgier was de reden voor complete bescherming van dit gebied. Dit is de enige plek in Griekenland waar deze soort broedt en één van de laatste in Europa. De Vale Gier en Aasgier zijn hier ook aanwezig en er is een grote kans dat deze 3 gieren soorten hier gezien worden. Daarnaast speuren we de lucht af voor soorten als Steenarend, Schreeuwarend, Slangenarend en Dwergarend. Naast alle spectaculaire roofvogelsoorten is er nog veel meer te zien zoals als Scharrelaar, Maskerklauwier, Griekse spotvogel en Aziatische Steenpatrijs. Er broeden hier 90 soorten, en er komen in totaal 210 soorten voor. Na het Dadia bos bezoeken we de Evros Delta. De Evros rivier is de op een na grootste rivier van het Balkan schiereiland. De grote variëteit aan habitats en het feit dat het gelegen is op trekroutes maakt dat hier grote aantallen vogels voorkomen. Meer dan 70% van de Griekse vogels kunnen hier worden gezien. Specialiteiten en bijzonderheden van dit gebied zijn onder andere Sporenkievit, Griel, Kwak, Woudaapje, Poelruiter en Zwarte Ooievaar. 

We rijden terug naar het westen in de richting van Thessaloniki. We rijden via het steltloperrijke Porto Lagos naar de Nestos Delta. De Nestos rivier is een van de mooiste rivieren van Griekenland. Op zijn weg naar de zee vormt de rivier een indrukwekkend landschap, die dicht begroeid is met rijke flora. In de Nestos delta met zijn aangrenzende rivierbossen en lagunes komen veel zeldzame dieren voor zoals de Jakhals, Zeearend en de enige populatie wilde Fazanten in Griekenland. Het riviersediment in de delta heeft lagunes gevormd langs de oever waar het rijke habitat bestaat uit natte weides, oeverbos, rietvelden, ondiep brak water en zandduinen. De meanderende rivier, de groene heuvels en het rijke vogelleven maken dit een van de mooiste natuurgebieden van het land. Luister naar de vele zangvogels die hier voorkomen zoals Nachtegalen, Baardgrasmus, Oostelijke Orpheusgrasmus en Kleine Zwartkop. 

Na het Nestos gebied reizen we naar het mikri (kleine) Prespa meer. Het kleine en grote Prespa meer worden van elkaar gescheiden door een klein strookje land. De hoofdattractie voor vogelaars is de kolonie Kroeskop- en Roze Pelikanen die hier broeden. Naast de pelikanen zijn er nog meer bijzondere soorten te zien, zoals de Grote zaagbek, Hazelhoen, Witrugspecht en de Steenarend die in de buurt van de bergen te vinden is. Ook komt hier een grote variëteit aan amfibieën en reptielen voor en zoogdieren als de Otter, Wolf, Bruine Beer en Wilde Kat, alhoewel deze schuw en zeldzaam zijn. Na 2 dagen gevogeld te hebben in dit mooie gebied is het tijd om terug richting Thessaloniki te rijden, waar we onderweg nog de mogelijkheid hebben om te stoppen bij diverse wetlands. Daarna sluiten we onze reis door het prachtige Noord-Griekenland af en vliegen we terug naar Amsterdam.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.