Gegarandeerd vertrek!


Reisschema

Dag 1Longyearbyen
Dag 2Krossfjorden - Ny Ålesund
Dag 3Nordauslandet - Seven Islands
Dag 4 Nordauslandet
Dag 5 Kvitoya
Dag 6South of Nordaustlandet
Dag 7 Freemansundet - Diskobukta
Dag 8 Hornsund
Dag 9 Keulenfjorden-Recherchefjorden
Dag 10 Longyearbyen

Inbegrepen

Alle overnachtingen aan boord, alle maaltijden incl. koffie, thee en snacks, alle landingen en zodiac cruises, het gebruik van laarzen en alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door ons ervaren expeditie team.

Niet inbegrepen

Vlucht, (alcoholische) drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

NB: de kans dat we Spitsbergen compleet rond kunnen varen zijn - gebaseerd op de jaren 1992 t/m 2010 - 30% in de eerste helft van juli, 60% in de tweede helft van juli, 90% in de eerste helft van augustus en 95% in de 2e helft van augustus. In het geval dat we Spitsbergen niet rond kunnen varen vindt een deel van het programma plaats in het noordoosten en zuidoosten van Spitsbergen. Een en ander is afhankelijk van de lokale (ijs)omstandigheden.

Prijs

Vierpersoonshut
EUR 4100,-

Driepersoonshut
EUR 5100,-

Tweepersoonshut deluxe
EUR 6850,-

Tweepersoonshut patrijspoort
EUR 5950,-

Tweepersoonshut raam
EUR 6400,-

Superior hut
EUR 7700,-

Reisbegeleiding

Nederlands- of Engelstalige expeditieleider

Engels- of Duitstalige expeditie leider

Aantal deelnemers

Minimaal één, geen maximum aantal deelnemers zolang er plek op de boot is

Accommodatie

Hut met eigen toilet en douche

Zwaarte reis

Een gemiddelde conditie is vereist in verband met het in- en uitstappen van de zodiacs. Lichte wandelingen aan land

Klimaat

Houd rekening met lage temperaturen die in combinatie met wind lage gevoelstemperaturen zal geven. Warme wind- en waterdichte kleding wordt daarom aanbevolen

Spitsbergen rondom en Kvitoya

Spitsbergen rondom en Kvitoya
Duur:10 dagen
Vertrek:17-08-2019
Prijs: vanaf EUR 4100,-
Reisleider:Nederlands- of Engelstalige expeditieleider
Code: C1934

De naam Spitsbergen is onlosmakelijk verbonden met het hoge noorden, Willem Barentsz, IJsberen en pakijs. Een bijna mythische bestemming die vooral ook op vogelaars een grote aantrekkingskracht heeft. De vergezichten rondom Spitsbergen zullen adembenemend mooi zijn. Dit is de plek om Ivoormeeuw en Koningseider te zien maar ook duizenden broedende Zeekoeten, Zwarte Zeekoeten en Dikbekzeekoeten zijn een belevenis op zich. De meest aansprekende soort is wellicht de IJsbeer waar we nadrukkelijk naar op zoek gaan tijdens deze cruise. Andere zoogdieren zijn Walrussen, Zeehonden en zeezoogdieren waarbij we zelfs kans maken op het zien van de eigenaardige witgekleurde Beluga.

Dag 1: Aankomst in Longyearbyen
Aankomst in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. Voor we aan boord gaan is er de gelegenheid om dit voormalige mijnstadje te bezoeken. Een bezoek aan het poolmuseum is zeker de moeite waard. Misschien onverwacht in het poolgebied, maar in de omgeving van Longyearbyen zijn meer dan 100 plantensoorten te vinden, waaronder veel planten met mooie bloemen. In de vroege avond zal het schip vertrekken en de grote Isfjord invaren. In deze 75 kilometer lange fjord zien we mogelijk al onze eerste walvissen.

Dag 2: Krossfjorden & Ny Ålesund
Noordwaarts varend langs de westkust komen we in de ochtend aan in de Krossfjorden, waar we aan boord gaan van de zodiacs voor een zodiaccruise langs het gletsjerfront van de 14e July gletsjer. Op ijsschotsen liggen vaak Baardrobben uit te rusten. Dicht bij de gletsjer broeden grote aantallen Drieteenmeeuwen en Dikbekzeekoeten op de vogelkliffen. Op de weelderig begroeide toendra onder de kliffen groeit een grote variëteit aan planten, zoals steenbreken en silenes. Er is ook veel kans om hier Poolvossen te spotten die aan de voet van de kliffen patrouilleren voor het geval een kuiken uit het nest valt. In de namiddag varen we naar Ny Ålesund, ‘s werelds meest noordelijke nederzetting. Ny Ålesund was ooit een kolenmijn nederzetting en kon zich roemen op ‘s werelds meest noordelijke treintracé. Sinds 1963 is de mijn gesloten en is het dorp een gerenommeerd poolonderzoekscentrum, maar delen van de trein en het treintracé zijn nog steeds te zien. In en rond het dorp broeden Brandganzen, Kleine rietganzen en Noordse sternen. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Arctische expedities zullen wellicht naar de ankermast willen wandelen die gebruikt werd voor de Zeppelins van Amundsen en Nobile, de zeppelins Norge in 1926 en Italia in 1928, voorafgaand aan hun vluchten naar de Noordpool.

Dag 3: Liefdefjorden
Verder naar het noorden, vlakbij de monding van Liefdefjorden, zullen we aan land gaan voor een wandeling over de uitgestrekte toendra van de Reindyrsflya. Verder in deze schitterende fjord varen we langs de bijna 5 kilometer lange Monaco gletsjer. De Liefdefjord is IJsberen gebied en dit magnifieke roofdier wordt hier dan ook regelmatig waargenomen, zelfs op de gletsjer, wat een prachtige fotogelegenheid zou bieden. Het water voor het gletsjerfront is een interessant foerageergebied voor duizenden Drieteenmeeuwen, maar ook Beluga’s worden hier regelmatig voor de gletsjer gezien.

Dag 4 - 5: Phippsøya (Seven Islands)
We maken onze meest noordelijke landing op Phippsøya, een van de Sjuøyane, oftewel de Zeven Eilanden, een groep ongerepte eilanden ten noorden van Nordaustlandet. Hier bevinden we ons op bijna 81 graden noorderbreedte en slechts 1000 kilometer van de geografische Noordpool. IJsberen bevolken deze regio, samen met Walrussen en Ivoormeeuwen. Mogelijk komen we hier ook pakijs tegen en het schip zal dit zeker benaderen om deze witte ijswoestijn te aanschouwen. Wanneer de rand van het pakijs ver ten noorden van de Sjuøyane ligt, wat vaak het geval is in augustus, dan plannen we een tweede dag in het noorden om naar het zeeijs te varen. Het pakijs is de natuurlijke habitat van de IJsbeer en we gaan dan ook pogen dit fantastisch mooie dier hier te zien.We bezoeken ook vaak, vooral in juli, Sorgfjorden, aan de noordkust van het hoofdeiland van Spitsbergen, dicht bij de noordelijke ingang van de Hinlopenstraat. Hier vinden we vaak een kudde walrussen op het strand en op een heuvel bij de ingang bevinden zich de begraafplaatsen van 17e-eeuwse walvisvaarders. Op een wandeling over de Hoog-Arctische toendra ontmoeten we vast rendieren of een familie Sneeuwhoenders.

Dag 6: Hinlopen Straat
Vandaag varen we de Hinlopen Straat binnen, een spectaculaire zeestraat tussen West Spitsbergen en Nordaustlandet. In de monding van de Hinlopen Straat worden regelmatig Blauwe Vinvissen gezien. Het Hoog-Arctische gebied wordt verder bevolkt door Walrussen, Baardrobben, Ivoormeeuwen en IJsberen. We maken een wandeling over de toendra van het Lomfjordshalvøya en bekijken vanaf de zodiacs de vogelkliffen van Alkefjellet, met zijn tienduizenden Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen één van de hoogtepunten van de Arctic. Aan de oostkant van de Hinlopen Straat, op Nordaustlandet, ervaren we hoe ‘Life in the Freezer’ voelt, tijdens een landing in Palanderbukta. In deze ijswoestijn leven toch ook nog rendieren, Kleine rietganzen, Ivoormeeuwen en IJsberen. Bij Torrelneset verkennen we de polaire woestijn van Nordaustlandet, 's werelds derde grootste ijskap, die niet ver hiervandaan in zee uitkomt. We zullen een wandeling maken langs de prachtige kustlijn, waar gladde rotsen in duizenden jaren zijn gebeeldhouwd door de branding. Het is ook mogelijk dat we hier Walrussen ontmoeten.

Dag 7: Barentsøya
In de Freemansundet, de vrij nauwe doorgang tussen Barentsøya en Edgeøya, zijn we van plan om op Sundneset aan land te gaan bij een oude pelsjagershut. We willen hier een stevige wandeling maken over de toendra en gaan op zoek naar rendieren en Brandganzen. Later zetten we koers zuidwaarts, richting Diskobukta, aan de westzijde van Edgeøya. Na een tocht per zodiac gaan we aan land in een gebied dat bezaaid is met oude walvisbotten en ook boomstammen die vanaf Siberië met de zeestromingen mee gedreven zijn. Hier bevindt zich ook een spectaculaire canyon die bewoond wordt door duizenden Drieteenmeeuwen. Tijdens het broedseizoen patrouilleren vaak Poolvossen en IJsberen bij de canyon, op zoek naar jonge vogels die uit de nesten gevallen zijn. Gedurende de nacht varen we richting de westkust van Spitsbergen, naar de Hornsund.

Dag 8: Hornsund
We beginnen de dag rustig en varen de spectaculaire Hornsund binnen, genietend van het landschap van steile bergen en hoge gletsjer fronten. De Hornsund is een van de meest ruige fjorden van Spitsbergen. De berg Hornsundtind reikt tot 1431 meter, terwijl de vorm van de bergtop Bautaen verklaart waarom Nederlandse ontdekkingsreizigers de naam ‘Spitsbergen’ aan de archipel gaven. Er zijn wel 14 prachtige gletsjers in het gebied en er bestaat een grote kans op ontmoetingen met zeehonden en IJsberen. Gedurende de nacht varen we naar de Bellsund.

Dag 9: Ahlstrandhalvøya
Vandaag bezoeken we de Bellsund, een bijna lieflijke groene fjord. Op Ahlstrandhalvøya gaan we aan land bij de monding van de Van Keulenfjorden. Hier liggen stapels Beluga botten (Beluga’s zijn kleine witte walvissen), een overblijfsel van de 19e-eeuwse jacht op deze dieren en alweer een herinnering aan de gevolgen van ongebreidelde natuur exploitatie. Gelukkig werden de Beluga’s niet tot uitsterven bejaagd en kunnen we ook in dit gebied nog steeds waarnemen. In de namiddag varen we de Recherchefjorden binnen, waar we een uitgestrekte toendra verkennen, een gebied waar veel Rendieren leven.

Dag 10: Ontscheping in Longyearbyen
We komen vroeg in de ochtend aan in Longyearbyen en ontschepen na het ontbijt voor de transfer naar de luchthaven en de vlucht naar Oslo.

 

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.