Reisschema

Dag 1Amsterdam - San José - Alajuela
Dag 2Cerro de la Muerte
Dag 3Cerro de la Muerte
Dag 4Carara gebied
Dag 5Carara gebied
Dag 6Carara gebied - Tarcoles rivier
Dag 7Rio Tempesque en Hacienda Solimar
Dag 8Rio Tempesque en Hacienda Solimar
Dag 9Arenal vulkaan
Dag 10Arenal vulkaan
Dag 11Caño Negro
Dag 12Caño Negro
Dag 13Puerto Viejo de Sarapiqui en La Selva
Dag 14Puerto Viejo de Sarapiqui en La Selva
Dag 15Guapiles
Dag 16San José - Amsterdam
Dag 17Aankomst Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gidsen

Niet inbegrepen

Vertrekbelasting, drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 595,-

Prijs

EUR 3995,-

Reisbegeleiding

Pieter Westra

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 12

Accommodatie

Middenklasse hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Warm en vochtig. Over het algemeen tussen de 25 en 35 graden Celsius. Kans op regenbuien

Costa Rica - 'EASY BIRDING'

Costa Rica easybirding
Duur:17 dagen
Vertrek:22-03-2019
Prijs: EUR 3995,-
Reisleider:Pieter Westra
Code: G19025

Deze rondreis is ideaal voor mensen die op een relaxte manier de avifauna van Costa Rica willen bewonderen. Zowel de echte vogelliefhebber en fotograaf zullen tijdens deze rondreis hun hart kunnen ophalen aan de overweldigende natuurpracht eigen aan Costa Rica. Het programma is goed gevuld met uiteenlopende vogel-en natuurwandelingen en aangevuld met enkele mooie boottochtjes. De reis heeft een wat lager tempo in vergelijking met de reis in februari. Costa Rica is een prachtig land met een enorme biologische diversiteit: er komen meer dan 505.000 soorten planten en dieren voor. Ondanks zijn kleine oppervlakte (51 000 km² ) bevat Costa Rica maar liefst 5% van alle gekende vogelsoorten op onze planeet. Costa Rica behoort dan ook tot één van de meest biodiverse plekken op aarde. Dit is te danken aan zijn unieke geografische ligging als landbrug tussen twee grote continenten: Noord- en Zuid-Amerika.

Highlights van deze reis:

  • Op een ontspannen manier vogelen, tijdens excursies is er veel tijd voor uitleg en hulp bij het kijken en herkennen van vogels
  • Kennismaking met een kleurrijke diversiteit aan vogels!
  • Naast vele vogels ook diverse andere diersoorten

Na aankomst op vlieghaven San José worden we verwelkomd door Pieter Westra, onze Belgische gids die al enige tijd in Costa Rica woonachtig is. De volgende dag beklimmen we de met nevelwoud bedekte Cerro de la Muerte en verblijven in een mooie lodge aan de rand van het nevelwoud met spectaculair uitzicht op het omgevende dramatische berglandschap. De bijzondere avifauna van deze plek trekt vogelliefhebbers aan van over de hele wereld om oa op zoek te gaan naar spectaculaire Resplendent Quetzal, die hier vij algemeen is. Daarnaast kunnen heel wat Costa Rica – Panama endemen zien zoals de Collared Redstart, Long-tailed Silky-flycatcher, Yellow-thighed Finch en Spangle-cheeked Tanager. 

Verder zuidwaarts ligt onze volgende bestemming: het Carara gebied. Dit gebied is opnieuw zeer vogelrijk dankzij zijn unieke geografische positie op de overgangszone tussen het droge tropisch bos van het noorden en het nattere tropische regenwoud van het zuiden. Daarnaast is dit één van de weinige plekken in Costa Rica waar men nog regelmatig de spectaculaire Scarlet Macaws ziet. We bezoeken het Carara nationaal park waar we naast vele vogels ook apen, neusberen en de agouti kunnen verwachten. 

We rijden vervolgens naar het noordwesten, naar de droogste streek van Costa Rica. We verblijven in een rustige, erg afgelegen lodge te midden van uitgestrekte weilanden en stukken tropisch droog bos en vlakbij de monding van de Rio Tempisque. We bezoeken het Hacienda Solimar gebied waar we enkele spectaculaire vogelsoorten zien die typisch zijn voor het tropisch droog bos zijn zoals de Turqoise-browed Motmot, White-throated Magpie-jay, Yellow-naped Parrot en White-fronted Parrot. Daarnaast kunnen we hier ons uitleven op de vele overwinterende steltlopers in een nabijgelegen zoutwinningsgebied. Tot de mogelijkheden behoren: Least, Spotted, Western en Solitary Sandpiper, Wilson’s en Semipalmated Plover.  

Langs uitgestrekte weilanden van San Miguel vervolgen we onze weg naar een prachtige lodge gelegen aan de rand van het regenwoud op veilige afstand van de nog steeds actieve Arenal vulkaan.

In de directe omgeving van de lodge kan me uitgebreid wandelen door mooie tropische tuinen en langs de bosrand; dat levert vaak mooie waarnemingen op zoals de Crested Guan, Great Currasow, Masked Tityra’s en Orange-bellied en Violaceous Trogons.

We zullen hier het dak van het regenwoud bezoeken. Dit is mogelijk omdat hier grote beloopbare bruggen zijn opgehangen tussen verschillende boomtoppen. In dit gebied komen we vogelsoorten tegen die elders zeer moeilijk waar te nemen zijn, waaronder de White-fronted Nunbird, Yellow-eared Toucanet en zeldzame Keel-billed Motmot.
We begeven ons naar de grenszone van Nicaragua waar we de komende dagen verblijven in het Caño Negro gebied. Onderweg passeren we weilanden en kijken we uit naar lokale bijzonderheden zoals de Nicaraguan Seed-finch en Blue Grossbeak. We maken een bootexcursie en kunnen ons verwachten aan grote concentraties watervogels. Tevens is dit een erg goed gebied voor ijsvogels en al de 6 Amerikaanse soorten ijsvogels zijn hier relatief makkelijk te zien, inclusief de schuwe Green-and-Rufous Kingfisger. 

We dalen af naar de Caraïbische laaglanden aan de rand van de idyllische Sarapiqui rivier. Dit is één van de beste plekken van het land om de fraaie Sunbittern en de schuwe Fasciated Tiger-heron te observeren. Ook de kleurrijke pijlgifkikkertjes zijn hier in overvloed aanwezig. We bezoeken het La Selva biologisch station, een absolute klassieker voor de vogelliefhebber in Costa Rica met spectaculaire soorten als Barred en Great Antshrike, Violaceous Trogon en Yellow-tailed Oriole. 

Vervolgens keren we terug naar de centrale vallei van Costa Rica waar we nog kans een stop maken bij Guapiles. Hier worden we verwelkomd door de natuurtekenaar Cope en naast het bewonderen van zijn tekeningen, kunnen we in zijn tuin hopelijk genieten van ondermeer  maken op Grey-necked Woodrail, White-necked Jacobin, Bronze-tailed Plumeleteer en Green Honeycreeper. Met geluk zien we de schuwe Thicket Antpitta. De laatste dag staat in het teken van de terugreis, we vliegen van San Jose terug naar Amsterdam.  

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.