Reisschema

Dag 1Amsterdam - Almaty
Dag 2Aankomst Almaty - Shilik
Dag 3Shilik (Charyn Canyon)
Dag 4Shilik - Almaty (Sogety Plains)
Dag 5Almaty - Taukum Desert
Dag 6Taukum (Turanga Woodland)
Dag 7Taukum - Almaty - Tien Shan
Dag 8Tien Shan
Dag 9Tien Shan
Dag 10Tien Shan - Almaty - Astana- Korgalzhyn
Dag 11Korgalzhyn
Dag 12Korgalzhyn - Astana
Dag 13Astana - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gidsen, entrees van natuurreservaten

Niet inbegrepen

Visum, drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 295,-

Prijs

EUR 3195,-

Reisbegeleiding

Eduard Sangster

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Hotels en pensions

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Over het algemeen tussen de 20 en 25 graden Celsius. Kans op enkele regenbuien. In de bergen beduidend koeler met kans op sneeuw

Kazachstan: bergen, steenwoestijn en steppen

Reisroute Kazachstan
Duur:13 dagen
Vertrek:30-04-2019
Prijs: EUR 3195,-
Reisleider:Eduard Sangster
Code: G19054

Ten noorden van de Kaspische zee, in het hart van Centraal-Azië, ligt Kazachstan. Dit is het broedgebied van de Zwarte Leeuwerik en de Witvleugelleeuwerik, de Steppekiekendief en de Bruinkopgors maar ook het broedgebied van de met uitsterven bedreigde Steppekievit. Kazachstan is met een oppervlakte van 2.717.300 km² ongeveer 5 keer zo groot als Frankrijk, maar heeft minder inwoners dan Nederland. Met name in mei is dit een echte droombestemming voor vogelaars! Het zuidoosten van Kazachstan, waar onze reis begint, bestaat uit eindeloze woestijnachtige vlaktes. Hier ligt ook het Tien Shan gebergte, dat grenst aan China en Kirgizië, met pieken tot boven de 6000 meter. Vanwege de verscheidenheid aan landschappen en biotopen heeft dit gebied een grote diversiteit aan vogelsoorten. Tot de verbeelding sprekende broedvogels zijn ondermeer Jufferkraanvogel, Oostelijke Kraagtrap, Steppearend, Woestijnplevier en Bergkalanderleeuwerik. Maar ook soorten als Woestijntapuit, Kleine Torenvalk, Lammergier en Bruinkopgors zijn hier te zien. In de berggebieden van Tien Shan gaan we op zoek naar soorten zoals de aprte Ibisbill, de Himalayan Snowcock, de Blue-capped Redstart en de fraaie Himalayan Rubythroat!

Na aankomst in Almaty (voorheen Alma-Ata), de vroegere hoofdstad van Kazachstan, gaan we twee dagen vogelen rondom Shilik. In deze droge steenwoestijn gaan we op zoek naar Jufferkraanvogel, Sakervalk, Mongoolse Woestijnvinken en Woestijngrasmus. De grote prijs is hier de Steppehoen die de laatste jaren erg zeldzaam is geworden. Het eerste gedeelte van de reis sluiten we af met een bezoek aan de Kokpek-Pas voor de schitterende White-capped Bunting. Via de Charyn Canyon rijden we terug naar Almaty.

De volgende dag rijden we naar de Taukum woestijn. Hier blijven we opnieuw 2 nachten. Onderweg stoppen we bij het Sorbulakmeer, een merencomplex met soorten als Vorkstaartplevier, Zeearend en Kroeskoppelikaan. De dam van Sorbulak herbergt een broedkolonie van Roze Spreeuwen. De omvang van de kolonie is echter afhankelijk van het voedselaanbod (sprinkhanen) dat jaarlijks sterk wisselt. Er zijn jaren met meer dan 25.000 paar. In de Taukum woestijn gaan we op zoek naar Oostelijke Kraagtrap, Woestijnplevier en Kaspische Plevier. We zullen met name de spaarzame begroeiing in de woestijn in de gaten houden. We maken hier kans op 10 soorten zangvogels in één boom! Denk bijvoorbeeld aan Syke's Spotvogel en Sperwergrasmus. Op de terugweg naar Almaty bezoeken we het Topar merengebied en het Turanga bos met goede kans op White-winged Woodpecker, Evermann's Dove, Turkestan Tit en Saxaul Sparrow. Vervolgens rijden we terug naar Almaty en door naar het Tien-Shan gebergte om ons voor te bereiden op het laatste deel van de reis.

We verblijven 2 nachten bij het Great Almaty Lake. Op onze tocht in de bergen zullen we de toppen goed in de gaten houden. Mogelijk zien we dan al Lammergier, Steenarend en Himalayan Griffon Vulture. We gaan hier ook op zoek naar Rotskruiper, Azuurmees, Blue Whistling Trush, Brown Dipper en Eversmann's Redstart. De omgeving van het waarnemingcentrum bestaat uit rotshellingen met jeneverbesstruiken. Dit is een soortenrijk gebied met ondermeer Himalyan Rubythroat, Black-throated Accentor, Red-mantled Rosefinch, White-winged Grosbeak and Severtov's Tit-Warbler. Vanuit de hoge bergen horen we de roep van de Himalayan Snowcock. Een bezoek brengen aan het Cosmic Ray station geeft ons een kans op Witkruinroodstaart, Plain Mountain-Finch en Brown en Altai Accentor. De kiezelbanken rondom het Great Almaty Lake is de leefomgeving van de Ibisbill, een zeldzame Aziatische steltoper die broedt op een hoogte van boven de 2000m.

Vervolgens rijden we, al vogelend, terug naar Almaty voor de vlucht naar Astana. Astana ligt in het hart van het uitgestrekte steppegebied van Kazachstan en is de tegenwoordige hoofdstad. De echte trekpleister hier zijn de algemeen voorkomende Zwarte en Witvleugelleeuweriken die in het zuiden niet te vinden zijn. We gaan de ongerepte steppegebieden bezoeken gelegen op circa 80 kilometer van Astana. De waterrijke steppen zijn ook het leefgebied van Reuzenzwartkopmeeuw, Jufferkraanvogel, Steppevorkstaartplevier, Witkopeend, Steppekiekendief en de steeds zeldzamer wordende Steppekievit. Na zo'n drie dagen vogelen vertrekken we via Astana weer terug naar Amsterdam.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.