Reisschema

Dag 1Amsterdam - Tokyo
Dag 2Tokyo - Hino
Dag 3Hino - Tokyo
Dag 4Tokyo - Nagano
Dag 5Nagano - Tokyo - Ferry
Dag 6Ferry - Tokyo
Dag 7Tokyo - Tsurui
Dag 8Tsurui - Kussharo
Dag 9Kussharo - Yoroushi
Dag 10Yoroushi - Rausu
Dag 11Rausu - Nemuro
Dag 12Nemuro
Dag 13Nemuro
Dag 14Kushiro - Tokyo
Dag 15Tokyo - Amsterdam

Inbegrepen

Internationale vlucht, drie binnenlandse vluchten, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, BirdingBreaks reisleider.

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boottocht om de Stellers Zeearend te fotograferen (EUR 75,- pp.) Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 200,-

Prijs

EUR 5850,-

Reisbegeleiding

Chris Schenk

Aantal deelnemers

Minimaal 4, Maximaal 6

Accommodatie

Middenklasse hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Gemiddelde temperatuur rond het vriespunt of iets daarboven. Kans op sneeuwbuien

Fotoreis Japan - Stellers Zeearenden, Kraanvogels en meer!

Duur:15 dagen
Vertrek:16-02-2019
Prijs: EUR 5850,-
Reisleider:Chris Schenk
Code: F1903

In een adembenemend landschap van sneeuw, ijs, vulkanen, dampende warmwaterbronnen en sissende geisers fotograferen we goed benaderbare Japanse Makaken, Wilde Zwanen, Japanse Kraanvogels en Stellers Zeearenden. Natuurlijk mogen deze onderwerpen op geen enkele winter fotoreis naar Japan ontbreken, maar toch meenden we het bij BirdingBreaks net even iets anders te moeten doen door een tweetal minder bekende onderwerpen toe te voegen aan het reisschema. In Japan overwintert het misschien wel mooiste eendje dat er is, de Mandarijneend. Hoewel je dit fraaie eendje op meerdere plaatsen kunt aantreffen is het fotograferen ervan een heel ander verhaal omdat ze van nature erg schuw zijn. We bezoeken echter een plek waar we enkele honderden Mandarijneenden op fotografeerbare afstand zullen aantreffen. Een ander onderwerp waar je niet snel aan denkt bij een winterreis naar Japan zijn albatrossen. Tijdens een retourtje met de veerboot van Tokyo naar Hachijyo-Jima verwachten we echter niet minder dan drie verschillende soorten te fotograferen waaronder de zeldzame Short-tailed Albatros!

Highlights van deze reis:

  • Boottocht voor spectaculaire waarnemingen van Stellers Zeearenden
  • Boottocht voor drie soorten Albatrossen!
  • Bezoek aan de beroemde Snow Monkeys!

Dag 1
Vertrek vanaf Amsterdam.
Dag 2
Aankomst in Osaka van waaruit we met de auto naar de locatie van de Mandarijneenden rijden. In de middag, de beste tijd is van 16:00 tot zonsondergang, fotograferen we de Mandarijneenden vanuit een schuilhut.
Dag 3
In de ochtend is er nogmaals de kans om de Mandarijneenden te fotograferen, de beste tijd is van zonsopkomst tot 08:00. In de middag vliegen we terug naar Tokyo.
Dag 4
Vanuit Tokyo rijden we naar Nagano voor de Snow Monkeys (Japanse Makaken) waar we de gehele middag de tijd hebben om deze uitgebreid te fotograferen.
Dag 5
De ochtend besteden we opnieuw aan het fotograferen van de Japanse Makaken. In de middag rijden we terug naar Tokyo waar we later in de avond aan boord gaan van de veerboot naar Hachijyo-Jima.
Dag 6
Wanneer de veerboot ’s ochtend terug begin te varen naar Tokyo is het tijd om ons naar het dek te begeven waar we de rest van de dag besteden aan het uitkijken naar en het fotograferen van Laysan Albatros, Black-footed Albatros en Short-tailed Albatros.
Dag 7
In de ochtend vliegen we van Tokyo naar Kushiro. De locaties voor de Japanse Kraanvogels bevinden zich allen op korte afstand van Kushiro, dus in de middag is er al volop tijd om deze prachtige vogels te fotograferen.
Dag 8
In de vroege ochtend bezoeken we de brug van waar je de Kraanvogels kunt observeren inde rivier waar ze overnachten. Hier hebben we over het algemeen de laagste temperaturen, -15 tot -20 is geen uitzondering, dus kleed u goed warm aan. Door het relatief warme water van de rivier en genoemde kou stijgen er continue nevels op van de rivier wat een fraaie sfeer geeft wanneer de zon langzaam boven de bergen uit stijgt. Dat is het moment waarop we ons snel terug begeven naar één van de plekken waar ze zich gedurende de dag ophouden. De rest van de dag fotograferen we de Kraanvogels en tussendoor fotograferen we, als hij net als vorig jaar weer terug is op zijn vaste plek, de Oeraluil. Aan het einde van de dag rijden we naar Kussharo-Ko, de fotogenieke Wilde Zwanen plek.
Dag 9
In de ochtend fotograferen we de Wilde Zwanen met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen. Op deze locatie zijn ook goede mogelijkheden voor landschapsfotografie. In de loop van de dag bezoeken dan ook een hoger gelegen locatie met aan de ene kant een kratermeer en aan de andere kant een prachtig uitzicht over Akan National Park. Een tweede plek die we aandoen is een plek met zwavelbronnen die continue staan te sissen en stomen vanuit minikraters die geel zijn uitgeslagen van de zwavel. In de avond rijden we door naar ons hotel waar we niet alleen zullen genieten van een uitgebreide Japanse eettafel, maar ook van ’s werelds grootste uil, de Blakiston’s Visuil. Hoewel het fotograferen door het glas hier niet ideaal is, is het een fantastische ervaring om deze zeldzame uil op korte afstand te observeren. Naast de Visuil is het niet ongebruikelijk dat we hier ook de Japanse Marter te zien krijgen.
Dag 10
Vroeg in de ochtend rijden we naar Rausu vanwaar we een boottrip maken naar het zeeijs voor wat over het algemeen het hoogtepunt van de reis wordt beschouwd, de Stellers Zeearend. We zien niet 1, 2 of 10 van deze vogels, nee honderden Stellers Zeearenden verzamelen zich hier ’s winters en laten zich van heel dichtbij fotograferen als de vissers hun visafval overboord zetten. Naast Stellers Zeearenden zien we hier ook goede aantallen “gewone” Zeearenden. Het is even wennen om deze anders zo schuwe vogels soms tot op enkele meters afstand van de boot te zien.
De rest van de dag besteden we dan aan het zoeken naar foto opties zoals Vossen en Sika Herten (altijd mooi in de sneeuw) en Harlekijneenden. In de avond overnachten we op een andere locatie waar we kans maken op de Blakiston’s Visuil, deze keer hoeven we niet door glas heen te fotograferen.
Dag 11
Ook vandaag staat een boottrip naar het zeeijs op het programma waarna we in de middag opnieuw op zoek gaan naar andere foto opties zoals Vossen en Sika Herten (altijd mooi in de sneeuw) en Harlekijneenden. Mochten we van tevoren weten dat er geen zeeijs is dan is er in gezamenlijk overleg de optie om ’s ochtends heel vroeg te gaan rijden zodat we de arenden een stuk zuidelijker op een bevroren meer kunnen fotograferen.
Dag 12
Deze ochtend  fotograferen we de arenden op een andere locatie, een bevroren meer. Dit meer is eigenlijk altijd bevroren ’s winters, en de kans dat we arenden hier voor de lens krijgen is dan ook vrijwel 100%. In de middag hebben we nog een andere verassing in petto. We maken een boottripje van een paar uur waar we de mogelijkheid hebben om verschillende soorten Alken (Least, Ancient en Crested) en Zeekoeten (Pigeon, Spectacled en Common) te fotograferen!
Dag 13
De invulling van deze dag laten we met opzet open. Want hoewel sommige opties een lange autorit betekenen kunnen we in principe alle locaties die we eerder bezocht hebben nogmaals aandoen. Dus stel dat we de Kraanvogels en Arenden goed op de foto hebben, maar nog wat extra tijd bij de Zwanen willen dan is dat zeker een optie. Aan het einde van de dag rijden we terug naar Kushiro waar het vliegveld is.
Dag 14
Kushiro - Tokyo
Dag 15
Tokyo - Amsterdam

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.