Reisschema

Dag 1Amsterdam - Tiblisi
Dag 2Tiblisi - Kazbegi
Dag 3Kazbegi
Dag 4Kazbegi
Dag 5Kazbegi - Vardzia
Dag 6Vardzia
Dag 7Vardzia (Ninotsminda)
Dag 8Vardzia - Chachuna
Dag 9Chachuna
Dag 10Chachuna - Tiblisi
Dag 11Tiblisi - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse en lokale vogelgids

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 350,-.

Prijs

EUR 2245,-

Reisbegeleiding

Lars Buckx

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 12

Accommodatie

Hotels en pensions

Zwaarte reis

In Kazbegi stevige wandelingen op hoogte

Klimaat

In de bergen kan het koud zijn, met name in de ochtend. In het zuiden temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius

Georgiƫ - specialiteiten van de Kaukasus

Reisroute Georgie
Duur:11 dagen
Vertrek:06-05-2019
Prijs: EUR 2245,-
Reisleider:Lars Buckx
Code: G19070

Georgië ligt op de grens van het West-Palearctisch gebied en is gelegen aan de oostkant van de Zwarte Zee, tussen Rusland en Turkije. Georgië herbergt zo'n 350 vogelsoorten, waarvan ongeveer de helft broedvogel is. Voor een aantal soorten is Georgië zelfs het land bij uitstek om deze ooit te zien te krijgen, zoals Kaukasische Grote Roodmus, Kaukasisch Berghoen, Kaukasisch Korhoen en Witkruinroodstaart. Naast de speciale gebieden van de Kaukasus worden er nog twee gebieden bezocht, het steppegebied in het zuidoosten van het land en de hoogvlakte van Javakhethi, beide plekken waar weinig Europese vogelaars komen.

Highlights van deze reis:
- Grote kans op het zien van de Kaukasus-endemen
- Prachtige wandelingen door het Kaukasus gebergte!
- Bezoek aan culturele hoogtepunten als de grotstad Vardzia en het David Garedzja klooster

Onze reis begint met een vlucht naar Tiblisi waar we de eerste nacht door zullen brengen. Afhankelijk van de aankomsttijd gaan we in de omgeving vogelen. De volgende dag rijden we naar Kazbegi (de huidige naam is Stephantsminda) waarbij we enkele stops onderweg maken. Eén van de stops is de Kaukasuspas die op 2500 meter hoogte ligt en waar het waarschijnlijk nog wit is van de sneeuw. We verblijven drie nachten in Kazbegi.

Kazbegi ligt in het Kaukasus-gebergte, vlakbij de top van Mount Kazbek (5047 meter hoogte). Het landschap hier is erg gevarieerd: diepe kloven, snelstromende riviertjes en hoge bergpieken wisselen elkaar af. Dit is de plek waar we de specialiteiten van de Kaukasus kunnen zien: Kaukasisch Berghoen, Kaukasisch Korhoen, Grote Roodmus, Witkruinroodstaart en Kaukasische Bergtjiftjaf. Naast deze specialiteiten zijn hier genoeg andere interessante soorten te zien zoals Rotskruiper, Lammergier, Alpenheggenmus en Roodvoorhoofdkanarie.

Vervolgens rijden we al vogelend naar het Javakheti plateau in het zuiden van het land. We overnachten nabij Vardzia, een bijzonder grotendorp. Ook hier kan het in deze tijd van het jaar nog fris zijn. Het uit bergweiden bestaande plateau ligt vlakbij de grens met Armenië en Turkije. De meren in de omgeving zijn rijk aan soorten als Kroeskop- en Roze Pelikaan, Kraanvogel, vele eendensoorten, verschillende soorten steltlopers, Witvleugelstern, Balkankwikstaart en Citroenkwikstaart. Tevens bevindt zich hier een grote kolonie Armeense Meeuwen met meer dan 10.000 paar. De jonge aanplant langs de meren heeft een grote aantrekkingskracht op doortrekkende zangvogels. We maken kans op Sperwergrasmus, Groene Fitis en Kleine Vliegenvanger.

Het volgende reisdoel ligt in het zuidoosten van het land, het Chachuna Nature Reserve. Dit gebied is vrij droog en doet savanneachtig aan. Vooral in het voorjaar en de vroege zomer is dit gebied bevolkt door een enorme hoeveelheid broedvogels en doortrekkers. Bijna twintig soorten roofvogels brengen in dit gebied hun jongen groot, waaronder Monniks-, Aas- en Vale Gier, Balkan- en gewone Sperwer, Keizer-, Schreeuw-, en Slangenarend en Lanner- en Boomvalk. In het bos langs de rivier vinden we soorten als Zwarte Frankolijn, Zwarte Ooievaar en Rosse Waaierstaart. Daarnaast is het gebied dichtbevolkt met kolonies Bijeneters en broeden Scharrelaars in vrijwel elke rotswand. Kleine Klapeksters, Grauwe Klauwieren, Oostelijke Blonde Tapuiten, Izabeltapuiten en Zwartkopgorzen zijn algemeen. We genieten van wolken Roze Spreeuwen terwijl we goed de verschillen tussen leeuweriksoorten als Kortteenleeuwerik, Kleine Kortteenleeuwerik, Kuifleeuwerik en Kalanderleeuwerik kunnen bekijken. In de lagere vegetatie gaan we op zoek naar Ménétriés Zwartkop en Oostelijke Orpheusgrasmus.

Vanuit Chachuna rijden we weer terug naar Tbilisi voor onze vlucht naar Amsterdam.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.