Gegarandeerd vertrek!


Reisschema

Dag 1Amsterdam - Boedapest - Lator
Dag 2 Lator en omgeving
Dag 3 Kleine Hortobagy
Dag 4 Nationaal Park Bükk
Dag 5 Hortobagy steppen
Dag 6 Tard vallei
Dag 7 Hortobagy visvijvers
Dag 8 Lator - Boedapest - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, vervoer ter plaatse, alle maaltijden, entrees van de nationale parken, lokale gidsen

Niet inbegrepen

Drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. De boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 100,-

Prijs

EUR 1495,-

Reisbegeleiding

Jack Folkers

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 15

Accommodatie

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen. Op enkele dagen wordt een wandeling gemaakt van enkele tot 6 of 7 km.

Klimaat

Over het algemeen zonnig en temperatuur tussen de 23 en 28 graden Celsius. Regenjack is wel aanbevolen.

Hongarije EASY BIRDING

Duur:8 dagen
Vertrek:28-04-2019
Prijs: EUR 1495,-
Reisleider:Jack Folkers
Code: G19052

Dat Hongarije een van de beste vogellanden van Europa is, is alom bekend. Vooral het noordoosten met zowel berggebieden, steppen, rivieren als de grootste visvijvers ter wereld zijn trekpleisters voor vogelaars die een gevarieerd spectrum aan biotopen willen bezoeken. Als gevolg van een interessante geologie en een complex klimaat, vind je in Hongarije de meest westelijk gelegen echte natuurlijke steppen in Europa. Een aantal bijzondere steppevogels, zoals de Roodpootvalk en Sakervalk heeft daar gebruik van gemaakt. Dit bijzondere biotoop noemen de Hongaren 'poesta'. De steppen worden tijdens deze reis afgewisseld met het middelgebergte. Daar zijn de meeste Europese spechtensoorten (inclusief de Witrugspecht) vertegenwoordigd, maar je vindt er ook Oeraluilen.

Highlights van deze reis:

  • Op een ontspannen manier vogelen, tijdens excursies is er veel tijd voor uitleg en hulp bij het kijken en herkennen van vogels
  • 1 accommodatie als uitvalsbasis waar veel gevogeld en gefotografeerd kan worden 
  • Weinig verplaatsingen nodig voor de excursies 
  • Naast vele vogels ook diverse andere diersoorten

Een reis met Farm Lator als basis voegt aan zo'n gevarieerde reis nog een extra dimensie toe. De tuin en boomgaard van dit natuurcentrum bieden al veel moois, zoals heel veel Appelvinken, Middelste Bonte Specht, Withalsvliegenvanger, Keizerarend en een keur aan vlinders. Zangvogels worden op verschillende plekken gevoerd. Op een van deze plaatsen is een schuilhut waar o.a. Appelvinken en Middelste Bonte Specht kunnen worden gefotografeerd. Uw gastheer is een Nederlander die daar samen met zijn Hongaarse vrouw voor u zorgt. De sfeer op het complex is persoonlijk en ongedwongen. In de tuin en boomgaard zijn verschillende romantische zithoekjes en op het terras kunt u onder een reusachtige walnootboom tot rust komen. In de uitgebreide natuurbibliotheek kunt u onder het genot van heerlijke maaltijden en een glaasje wijn de dag doornemen. Het is een fijne plek om iedere dag terug te keren. Uw gastheer verkent al 15 jaar lang deze streek en kent de interessantste lokaties, spechtennesten, verborgen valleitjes en hij heeft ook kennis van een hoop andere interessante dieren en planten. Hij begint op de dag van aankomst, na het eerste heerlijke diner, met een inleiding op de week en de geologie van de streek, zodat u een beetje gevoel krijgt met het gebied. Tijdens deze reis kijken we niet alleen naar vogels. Ook vlinders, planten en alles wat ons pad kruist, kortom een gevarieerde en ontspannen reis. 

De reis begint in de omgeving van Farm Lator met een wandeling over de vulkanische plateau's die zich naar het zuiden uitstrekken. We lopen dan in de buurt van een huispaartje Keizerarenden en richting een groeve met een Bijeneterkolonie. We hebben hier ook kans op de Slangenarend

De volgende dagen zullen we om en om de steppen en het middelgebergte bezoeken. Wat betreft steppen, bezoeken we zowel de zgnd Kleine Hortobagy als de Hortobagy. De Kleine Hortobagy ligt ten westen van de Tisza rivier en de Hortobagy ten oosten daarvan, maar beide gebieden horen geologisch gezien bij elkaar. De Kleine Hortobagy is minder ontsloten en daardoor veel rustiger dan de grote broer. Er is niet 1 verharde weg in dit 35000 hectare grote gebied! We zullen daar o.a. uitkijken naar Sakervalk, Kleine klapekster, Duinpieper, Keizerarend en Scharrelaar. Tijdens een fraaie wandeling door een authentieke poesta zullen we hoogstwaarschijnlijk ook Kraanvogels zien. In de grote Hortobagy bezoeken we een grote Roodpootvalkenkolonie. In de buurt van zo'n kolonie zitten, naast veel roeken, altijd wel wat paartjes Kleine klapeksters en Ransuilen. Tevens zoeken we naar de Grote trap en Grauwe kiekendief. Op een andere dag in de Hortobagy maken we een prachtige wandeling door de visvijvers, met alle reigersoorten van Europa, Zeearenden, Witvleugelsterns, Dwergaalscholvers, Zwartkoprietzanger, grote populaties Baardman en Buidelmees, Kraanvogels etc.

In het middelgebergte wandelen we in prachtige bloemrijke valleien en bossen. In de bossen zoeken we naar spechten, zoals Witrugspecht, Grijskopspecht, Middelste en Kleine bonte specht. en met wat geluk vinden we een broedpaartje Oeraluilen. De bossen zijn in deze periode nog erg mooi, met een zeer rijke voorjaarsflora. In de beekdalen broedt de Kwartelkoning, veel Sperwergrasmussen en Grauwe klauwieren. Een van de valleien is het jachtgebied van de Schreeuwarend en herbergt de grootste Bijeneterkolonie van de streek.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.