in 2018 maar liefst 520 soorten in 2 weken


Reisschema

Dag 1Amsterdam – Lima
Dag 2 Lima – Chiclayo – Chappari reserve
Dag 3 Chappari reserve
Dag 4 Chaparri – Olmos
Dag 5 Olmos – Jaen
Dag 6 Jaen – Pomacochas
Dag 7 Pomacochas
Dag 8 Pomacochas – Abra Patricia
Dag 9 Abra Patricia
Dag 10 Abra Patricia
Dag 11 Abra Patricia – Waqanki
Dag 12 Waqanki
Dag 13 Waqanki – Tarapoto
Dag 14 Tarapoto
Dag 15 Tarapoto – Lima – Amsterdam
Dag 16 aankomst Amsterdam

Inbegrepen

Internationale en binnenlandse vluchten, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse en lokale gidsen

Niet inbegrepen

Entrees van de nationale parken (ongeveer 200 dollar per persoon), drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 350,-

Prijs

EUR 4995,-

Reisbegeleiding

Sander Bot

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 10

Accommodatie

Hotels, pensions en lodges

Zwaarte reis

Op enkele lokaties langere wandelingen op hoogte (tot 2950 m). In het regenwoud langere wandelingen in warme en vochtige omstandigheden

Klimaat

Sterk wisselend met hoogte en locatie. In de Andes kan het koel zijn. In de lage delen van de Amazone is het warm en vochtig. Houd rekening met regenbuien

Noord-Peru

N-Peru
Duur:16 dagen
Vertrek:07-02-2019
Prijs: EUR 4995,-
Reisleider:Sander Bot
Code: G19010

Peru heeft een prachtige en rijke geschiedenis en cultuur, een schitterende variatie in natuur en landschap en een buitengewone verscheidenheid aan vogels. Dit vertaalt zich in een onvoorstelbaar aantal van bijna 1900 vogelsoorten wat Peru tot één van de meest soortenrijke landen in de wereld maakt. Deze reis richt zich op het noorden van Peru, een walhalla voor de vogelliefhebber. De enorme diversiteit is ook terug te vinden in het landschap. Deze reis voert ons door het droge woestijngebied langs de Pacifische kust, de bergvalleien en nevelwouden in de Andes en de bossen aan de bovenzijde van het stroomgebied van de Amazone. De grote variatie in flora en fauna zorgt ervoor dat we veel vogelsoorten zullen zien in een prachtige omgeving. 

Highlights van deze reis:

- Goede kans op vele Peruviaanse endemen waaronder de Marvelous Spatuletail en Long-whiskered Owlet
- Enorme diversiteit in landschappen en vogels want zowel de Andes als het nevelwoud (tot c 800m hoogte) aan de oostkant van de Andes worden bezocht

- Nu met extra dag in het schitterende nevelwoud van Abra Patricia

De reis begint in Chiclayo. Daar aangekomen zullen we eerst richting de kust gaan om kans te maken op zeevogels waaronder de schaarse Peruvian Tern. Vervolgens vertrekken we richting het Chaparri Ecological Reserve. Dit spectaculaire park aan de voet van de Andes herbergt een geherintroduceerde populatie van de zeer bedreigde White-winged Guan. Ook is het een uitstekende plek om de eerste kolibriesoorten van de reis te zien. Het nabijgelegen reservoir biedt de mogelijkheid om Black-faced Ibis en Great Grebe in de kijker te krijgen. Na een volle dag in de omgeving van Chaparri vertrekken we richting het noorden. Onderweg zullen we regelmatig stoppen om op zoek te gaan naar soorten als Peruvian Plantcutter en de (bijna-)endemische Tumbes Swallow, Black-crested Antshrike en White-tailed Jay. Na een overnachting in Olmos rijden we door de Andes richting Jaen via Abra Porculla, een bergpas op 2145 m hoogte. Ook vandaag zullen we onderweg weer regelmatig een stop maken op specifieke plekken om op zoek te gaan naar Andesspecialiteiten zoals de Piura Chat-Tyrant en Black-cowled Saltator. In de late middag komen we aan in Jaen, gelegen in de Marañonvallei. Deze vallei herbergt weer flink wat specialiteiten zoals veel namen al doen vermoeden: Marañon Crescentchest, Marañon Slaty Antshrike en Marañon Spinetail.

Vanaf Jaen vervolgt de reis zich naar het oosten. We brengen een bezoek aan het Huembo private reserve. De feeders trekken hier verschillende soorten kolibries aan, waaronder een van ’s werelds meest spraakmakende soorten: de Marvelous Spatuletail. We slapen in Pomacochas, maar zijn de volgende morgen alweer vroeg op pad: de Rio Chido trail staat op het programma, met een stevige wandeling op c 2600m waarbij we enkele honderden meters in hoogte zullen stijgen. Het uitzicht zal adembemend zjin! En het is dè plek om de gewilde Pale-billed Antpitta te zien te krijgen tussen de bamboe langs de hier en daar steile trail. In de middag vogelen we rustig door in de omgeving van Pomacochas.

Abra Patricia is de volgende bestemming, wat tal van goede soorten herbergt. Op de lagergelegen hellingen hebben we kans op verschillende soorten antpittas, Yellow-scarfed Tanager en de recent beschreven Lulu’s Tody-Tyrant. In het Fundo Alto Nieva reserve gaan we op zoek naar een aantal zeldzame endemen. In het reservaat zijn enkele zones ingericht als ‘hummingbird feeder station’ waar onder anderen de Royal Sunangel, Rufous-vented Whitetip en Greenish Puffleg op af komen. ’s Nachts proberen we om de endemische Long-whiskered Owlet te zien te krijgen, de kleinste uilensoort ter wereld. De volgende ochtend laten we ons bij de feeders weer verwennen door de vele soorten kolibries om ons vervolgens in lagergelegen gebied weer in de enorme soortenrijkdom te storten. Feeding flocks met veel verschillende soorten tanagers zullen voorbijkomen en gaan we op zoek naar lokale specialiteiten: Ecuadorien Piedtail, de endemische Speckle-chested Piculet, Versicolored Barbet, White-capped Tanager zijn maar een kleine greep uit de vele soorten die we tegen kunnen komen.

Vervolgens reizen we door naar Moyobambo, maar niet zonder onderweg te vogelen. In Agues Verde maken we een stop bij een feeding platform waar regelmatig Rufous-breasted Wood-Quails, Little en Cinerous Tinamous en Grey-necked Wood-Rails komen foerageren. Ook hebben we onderweg herkansingmogelijkheden voor enkele gemiste soorten in de flocks die hier regelmatig langs komen. We vogelen op de trails van de Waqanki Fruiteater Lodge, maar gaan rond de lodge nog even door met vogelen. Deze dag zal de daglijst wel eens flink kunnen oplopen, want in de omgeving kunnen we tientallen nieuwe soorten zien o.a. vele tanagers, lijsters, spechten, 15 soorten kolibries en ’s avonds gaan we nog op zoek naar verschillende soorten uilen en nachtzwaluwen. Ook de volgende dag zijn we vooral om en nabij de lodge met target-soorten als Chestnut-throated Spinetail, Scarlet-breasted en Fiery-throated Fruiteater, Green Manakin en vele tanagers. ’s Middags gaan we naar de kolibri feeders bij Waqanki waar Rufous-crested Coquette hopelijk de show steelt.

We vervolgen onze weg verder oostwaards naar Tarapoto, maar niet zonder te stoppen in een kloof waar we kans maken op de Oilbird. Rond Tarapoto vogelen we door in de hoger gelegen tropen wat soorten op kan leveren als Dotted Tanager, Purplish Euphonia, Blackish Peewee en Andean Cock-of-the-Rock. Er is een hier tevens een prachtige trail het bos in waar we kans maken op verschillende soorten manakins: Golden-headed, Blue-crowned, Blue-backed en Fiery-capped. Vanaf de uitkijktoren hebben we een schitterend uitzicht over de omgeving met kans op diverse soorten spechten en aracaris. De laatste dag besteden we in de bossen bij Upaquihua. Hier kunnen we nog wat extra soorten aan onze imposante soortenlijst toevoegen, alvorens we op onze vlucht terug naar Lima zullen stappen. Na 14 dagen vogels kijken in het noorden van Peru wacht daar het vliegtuig naar Amsterdam weer op ons. 

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.