Reisschema

Dag 1Amsterdam – Stockholm-Arlanda – Västerås
Dag 2Gysinge – Östervåla – Funäsdalen
Dag 3Funäsdalen
Dag 4Funäsdalen - Idre
Dag 5Idre - Gysinge
Dag 6Gysinge - Stockholm-Arlanda - Amsterdam

Inbegrepen

Vervoer, alle overnachtingen op basis van halfpension. Er zal een lokale gids ingeschakeld worden voor het zien van van uilen, hoenders en spechten

Niet inbegrepen

Lunch, drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 225,-

Prijs

EUR 1495,-

Reisbegeleiding

Nederlandstalige reisleider

Aantal deelnemers

Minimaal 5, Maximaal 14

Accommodatie

Hotel met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen. Voor het zien van sommige soorten kunnen langere wandelingen noodzakelijk zijn.

Klimaat

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden en temperaturen variërend van -5 tot +5 graden Celsius

Zweden in het vroege voorjaar!

Zweden voorjaar
Duur:6 dagen
Vertrek:23-04-2019
Prijs: EUR 1495,-
Reisleider:Nederlandstalige reisleider
Code: G19049

Met een oppervlakte van meer dan 450.000 km² is Zweden – Sverige in het Zweeds – het grootste land in Scandinavië en het op vier na grootste land in Europa. Net als buurlanden Noorwegen en Finland is het echter zeer dun bevolkt en met nog net geen 10 miljoen inwoners is het ook het op vier na dunst bevolkte land van Europa. Net zoals het overgrote deel van Scandinavië bestaat het merendeel uit bos (54%), hoogland (16%) en meren (9%). In het noorden domineren naaldbossen, maar naar het zuiden en oosten vindt men ook meer gemengde bossen met eiken, beuken en berken. De hoofdstad Stockholm is gelegen aan de Baltische Zee in Uppland en deze regio is het vertrekpunt voor deze nieuwe reis van Birding Breaks. Half april is een uitstekende tijd om in de bossen op zoek te gaan naar spechten, hoenders en uilen. Wat deze reis zo bijzonder maakt is dat we ook een bezoek brengen aan de bergen in Centraal-Zweden, waardoor we een goede kans maken op meer noordelijke specialiteiten zoals Bruinkopmees, Taigagaai, Sperweruil en zowel Moeras- als Alpensneeuwhoen. Kortom: een afwisselend programma met veel typische Zweedse soorten maken deze reis zeker het boeken waard!
Onze reis begint op het kleine, maar internationale vliegveld Stockholm-Arlanda. Vanaf hier rijden we naar Västerås – al vele jaren en betrouwbare plek voor Laplanduil. Het is tevens de zuidelijkste bekende regelmatige broedplek van deze soort. Als de avond valt, het moment waarop de uilen gaan jagen, maken we ook nog eens kans op Dwerg-, Ruigpoot- en Oeraluil. De volgende dag gaan we ’s ochtends (heel) vroeg in de bossen bij Uppsala op zoek naar hoenders en spechten. Korhoenders baltsen aan de rand van het bos terwijl Auerhoen, nu in de piek van de paringstijd, in dennenbossen baltst. Met wat geluk zien we een Hazelhoen – vertrouwend op zijn schutkleur – langzaam weglopen door de ondergroei in het bos. Qua spechten richten we onze aandacht vooral op Drieteenspecht, maar Grijskopspecht en Zwarte Specht zullen we zeker niet ongemoeid laten. Soorten die we ook in Nederland wel zien, maar zelden horen baltsen en zingen, zijn bijvoorbeeld Kraanvogel, Wilde Zwaan, Bosruiter en Koperwiek. Daarnaast zijn zowel gewone als Grote Kruisbekken vaak algemeen en maken we zelfs een kleine kans op Witbandkruisbek.
Na deze ochtendsessie rijden we in zo’n vijf uur naar de bergen in de provincie Härjedalen in Centraal-Zweden, tegen de grens met Noorwegen. Tijdens ons verblijf in de bergen  maken we naast de eerder genoemde hoenders ook een goede kans op zowel Alpen- als Moerassneeuwhoen en we scannen de Zweedse luchten voor Steenarend en Giervalk. Nog twee typisch boreale soorten van de taiga waar we hier naar op zoek zullen gaan zijn Taigagaai en Bruinkopmees. Ook hier komen vele soorten uilen voor waaronder, als er genoeg kleine zoogdieren voorhanden zijn, Sperweruil. Deze prachtige uil kunnen we zowel zien als (in de schemering) horen roepen.
Na ons bezoek aan de bergen rijden we terug naar de regio Uppland. Hier kunnen we weer een poging wagen voor resterende uilen – het is bijvoorbeeld een goede plek voor Oeraluil – en andere bosvogels. Als de tijd het toe laat zullen we ons hier ook richting de oostkust begeven. Daar hebben we, naast de gebruikelijke Zee- en Visarenden, ook kans op leuke soorten als IJseend, Zwarte Zeekoet en Grote Zee-eend. Vaak dobberen er wat duikers voor de kust. Tot slot bevinden zich in deze tijd vaak grote groepen Reuzensterns op langs de kust, die op nabijgelegen eilandjes broeden. Na deze prettige aanvulling op het bos-thema zullen we ons spoedig richting het vliegveld begeven en nemen we afscheid van Sverige!

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.