Reisschema

Dag 1Amsterdam - Mytilini - Skala Kalloni
Dag 2Skala Kalloni
Dag 3Skala Kalloni (Sigri)
Dag 4Skala Kalloni (Sigri)
Dag 5Skala Kalloni (Molivos)
Dag 6Skala Kalloni (westkust)
Dag 7Skala Kalloni
Dag 8 Skala Kalloni - Mytilini - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, maaltijden op basis van halfpension, vervoer ter plaatse

Niet inbegrepen

Drank, lunches (circa EUR 10,- per dag) en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 250,-. Let op: het fotograferen zal regelmatig vanuit de voertuigen plaatsvinden. Dit is vaak de beste manier om dicht bij de vogels te komen

Prijs

EUR 1395,-

Reisbegeleiding

Nederlandstalige reisleider

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 12

Accommodatie

Hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen korte wandelingen.

Klimaat

Over het algemeen zonnig maar ook kans op regen, temperatuur 18 - 25 graden, avonden en nachten koel

Lesbos FOTOREIS

Reisroute Lesbos
Duur:8 dagen
Vertrek:25-04-2019
Prijs: EUR 1395,-
Reisleider:Nederlandstalige reisleider
Code: F1910

Lesbos, fotoreis op een vogeleiland bij uitstek! Het groene en vruchtbare Griekse eiland Lesbos ligt in de Egeïsche Zee. Het wordt beschouwd als één van de beste plaatsen in Europa om de (trek-) vogels in het voorjaar waar te nemen. Deze fotoreis is precies gepland wanneer het eiland op z'n mooist is én in de optimale tijd voor door trekkende vogelsoorten. Het eiland herbergt ook een aantal eigen specialiteiten waar natuurlijk aandacht voor is. Tijdens deze reis zullen we zowel doortrekkers als de broedvogels op de plaat proberen vast te leggen. Het gaat bij deze reis niet zo zeer om het waarnemen van het maximaal aantal soorten, maar om het benutten van zoveel mogelijk mooie fotomomenten! We zorgen er dan ook voor dat we op goede momenten op de juiste plaatsen staan.

Het op twee na grootste eiland van Griekenland heeft een 'ruw' en bergachtig binnenland, dat doorkruist is met wegen die ons door de diverse dorpjes voeren. De traditionele manier van het leven is hier nog vrijwel onveranderd. Juist in het voorjaar is het landschap erg fraai en fotogeniek door het mooie voorjaarslicht en de vele bloemen. De prachtige kustlijn is nog grotendeels aan het massatoerisme ontsnapt. Een belangrijke bron van inkomsten is productie van olijfolie. Een van de opvallendste kenmerken van het eiland is dan ook de overvloed aan olijfbomen; naar verluidt staan er maar liefst 11 miljoen! We komen ze dus overal tegen, maar toch heeft het eiland een prettig natuurlijk karakter.

Lesbos wordt door veel soorten trekvogels als rustplaats gebruikt op de voorjaarstrek vanuit de overwinteringsgebieden in Afrika naar de broedgebieden in het noorden. Er zijn maar weinig plekken in Europa bekend waar dit fenomeen zich zo opvallend voordoet. Dat op Lesbos in tegenstelling tot alle andere eilanden in de Middellandse Zee ook de zeldzame smyrnagors en de turkse boomklever broeden maakt het eiland helemaal uniek! Al met al biedt ons dit de kans om een breed scala aan soorten te fotograferen onder schitterende omstandigheden. We verblijven de gehele week in Skala Kalloni en zullen met dagexcursies de verschillende vogellocaties op het eiland bezoeken.

Het dorpje Skala Kalloni, onze basis voor deze reis, is centraal op het eiland gelegen aan de rand van een grote baai. Vanuit het pittoreske haventje vertrekken kleine bootjes voor de visserij op met name sardientjes, en in het dorp bevindt zich een aantal uitstekende visrestaurantjes. Een prettige plek om de inwendige mens te verzorgen na een dag fotograferen.

Een verscheidenheid aan meertjes en moerasgebiedjes en de zoutpannen in de buurt van Skala Kalloni staan garant voor de grootste concentraties van vogels op het eiland, en zullen dus regelmatig bezocht worden. Elke dag kunnen hier weer andere soorten en aantallen ralletjes, reigers, steltlopers, moerassterns en zangvogels aanwezig zijn, die zich soms van dichtbij laten vastleggen. Nabij Skala Kalloni en de zoutpannen kunnen we bijeneters, zwarte ibis, woudaap, klein waterhoen, hop, ralreiger, flamingo en kuifleeuwerik verwachten en gaan we op zoek naar onder andere rosse waaierstaart, dwergooruil en vorkstaartplevier. Door middel van dagexcursies bezoeken we andere goede plekken van het eiland. Tijdens de excursies hebben we voldoende tijd om onderweg te stoppen als we iets zien dat de moeite van het fotograferen waard is. We komen terecht in pittoreske plaatsjes en fotogenieke landschappen, gekleurd door de vele klaprozen en andere wilde bloemen. Het westelijk deel van het eiland bestaat uit kale berghellingen en prachtige valleien, en hier gaan we onder andere op zoek naar broedvogels als izabeltapuit, bruinkeelortolaan, aziatische steenpatrijs en de smyrnagors. In de vallei nabij Eressos en bij de riviertjes rond het plaatsje Sigri is het altijd spannend welke trekvogels er aanwezig zijn en in welke aantallen. Soms kun je hier in de vroege ochtend de scharrelaars en roodpootvalken vanuit zee zien aankomen, en zitten de struiken vol met klauwieren (grauwe, roodkop- en maskerklauwier) en wielewalen die net zijn aangekomen. Het voordeel van vogels die net uit zee komen is dat ze vaak uitgeput zijn – en daarmee soms erg tam. In het noorden van het eiland zullen we in de struikvegetatie op zoek gaan naar de meer verborgen levende grasmussen, waaronder rüppell’s grasmus. Maar ook de in de olijfboomgaarden algemene baardgrasmussen kunnen het fotograferen veraangenamen, om nog maar te zwijgen van de eigenaardige griekse spotvogel: niet de gemakkelijkste soort om vast te leggen! Uiteraard zullen we ook op zoek gaan naar de beroemdste vogel van het eiland: de turkse boomklever. Deze is te vinden in de naaldbossen aan de oostzijde van het eiland, waar ze zich met wat geduld soms goed laten vastleggen. Tijdens onze veldbezoeken kunnen we ook andere leuke soorten tegenkomen, als dobbelsteenslang, hardoen, ringslang, scheltopusik, kaukasuseekhoorn en moorse landschildpad.

De vogeltrek op Lesbos is dusdanig dat er elke dag weer nieuwe aanvoer kan plaatsvinden van soorten als vorkstaartplevier, witvleugelstern en roodpootvalk. Een aantal blijft enkele dagen hangen, terwijl anderen zo’n drang hebben om door te trekken dat ze Lesbos niet meer dan enkele uren aandoen. De algemene trekvogels op Lesbos vormen al een indrukwekkende lijst, maar daarnaast duiken er in deze tijd ook vaak zeldzame vogels op: op Lesbos kan veel!

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.