Reisschema

Dag 1Amsterdam - Tallinn - Saaremaa
Dag 2 Saaremaa - Soomaa NP
Dag 3 Soomaa NP
Dag 4 Sooma NP - NW-Estland
Dag 5 NW-Estland
Dag 6 NW-Estland - Tallinn - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gidsen

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 175,-

Prijs

EUR 1395,-

Reisbegeleiding

Jacob van der Weele

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Lichte wandelingen

Klimaat

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden en temperaturen variƫrend van iets onder 0 tot plus 10 graden Celsius.

Estland: spechten, uilen en hoenders

Estland
Duur:6 dagen
Vertrek:06-04-2019
Prijs: EUR 1395,-
Reisleider:Jacob van der Weele
Code: G19034

Estland, de kleinste en noordelijkste van de drie Baltische staten, is ongeveer net zo groot als Nederland. Maar met zijn slechts 1.3 miljoen inwoners is het veel dunner bevolkt dan ons eigen land. Zo bestaat ruim de helft van Estland uit bossen (vooral spar, den en berk) en een derde uit meren en veenmoerassen. Zo’n 18% van deze bijzondere habitats is beschermd. Voor de 3800 kilometer lange kustlijn liggen ook nog eens zo’n 1500 eilanden en hiervan is ruim 45% beschermd natuurgebied. Kortom: er is nog genoeg natuur te vinden in het ongerepte Estland en voor BirdingBreaks de reden om deze reis in 2016 voor het eerst aan te bieden. Deze reis in het vroege voorjaar is vooral gericht op hoenders, uilen en spechten. Zo maken we kans op Auerhoen, Korhoen én Hazelhoen; 8 soorten spechten en Oeral-, Dwerg- en Ruigpootuil. Bovendien overwinteren voor de kust van Estland zo’n 2000 Stellers Eiders, vergezeld door 10.000-den prachtige IJseenden. De aantallen lopen naar het voorjaar toe langzaam af, maar er blijven er altijd hangen. Dat geldt ook voor soorten als Sneeuwgors, Pestvogel en Frater. Op doortrek mogen we al Kraanvogels en Ruigpootbuizerd verwachten.

De reis begint in Tallinn – de hoofdstad van Estland. Na aankomst zullen we ons per ferry naar het eiland Saaremaa begeven, ten westen van Estland. Hier zullen we het Vilsandi NP aandoen, een klein eilandje gelegen in een baai aan de westkant van het eiland. Het is het oudste nationale park in de Baltische staten en bestaat uit vele kleine eilanden en schiereilanden. De zee hier is het gehele jaar ijsvrij en hierdoor is het er ook ‘s winters goed vertoeven voor de duizenden Arctische eenden. Het zijn in het bijzonder de mannetjes Stellers Eiders die hier de moeite waard zijn, maar ook de duizenden IJseenden zijn de moeite van het bekijken zeker waard.

Hierna zullen weer richting het vasteland afreizen alwaar we in Soomaa NP twee volle dagen op zoek zullen gaan zo’n beetje alle bosvogels. Het nationaal park wordt gekenmerkt door uitgestrekte bossen en venen en er wonen erg weinig mensen. In de tijd dat wij er zijn roffelen er Witrug-, Drieteen- en Grijskopspechten, baltsen er Korhoenders en Auerhoenders en met wat geluk zien we zelfs een Hazelhoen een bospaadje oversteken. Ook Notenkraker broedt in deze bossen. Als we een rustige en heldere nacht hebben, gaan we op zoek naar uilen en overdag scannen we de lucht voor Steen- en Zeearend welke beiden in Soomaa NP broeden. Ook doen we één van de grootste laagvenen van Europa aan: Kuresoo. 

Tijdens de laatste dagen van onze reis zullen we in het noordwesten van Estland verblijven. Hier is het schiereiland Pöösaspea een goede uitvalsbasis voor vogeltrek en is het slechts 15 minuten rijden naar nog enkele interessante bos- en moerasgebieden. Indien er voldoende tijd is, zullen we kort Tallinn bezoeken. Het Middeleeuwse stadscentrum dateert uit de 11de tot de 15de eeuw en staat zelfs op UNESCO Werelderfgoedlijst. De oude stadsmuren zijn nog grotendeels intact, incluis wachttorens. Kortom: Tallinn is zeker een bezoek waard en dat geldt ook voor de rest van Estland! 

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.