Reisschema

Dag 1Amsterdam - Tallinn - NW Estland
Dag 2 NW Estland
Dag 3 NW Estland - Matsalu NP
Dag 4 Matsalu NP
Dag 5 Matsalu - Soomaa NP
Dag 6 Soomaa NP
Dag 7 Soomaa NP - Tallinn
Dag 8 Tallinn - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gids

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 245,-

Prijs

EUR 1595,-

Reisbegeleiding

Jacob van der Weele

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Lichte wandelingen

Klimaat

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden en temperaturen variƫrend van 10 tot 25 graden Celsius.

Estland, voorjaar in optima forma!

Estland voorjaar
Duur:8 dagen
Vertrek:12-05-2019
Prijs: EUR 1595,-
Reisleider:Jacob van der Weele
Code: G19066

Estland, de kleinste en noordelijkste van de drie Baltische staten, is ongeveer net zo groot als Nederland. Maar met zijn slechts 1.3 miljoen inwoners is het veel dunner bevolkt dan ons eigen land, waardoor er veel ruimte overblijft voor natuur. Zo bestaat ruim de helft van Estland uit bossen (vooral spar, den en berk) en een derde uit meren en veenmoerassen. Zo’n 18% van deze bijzondere habitats is beschermd. Voor de 380 kilometer lange kustlijn liggen ook nog eens zo’n 1500 eilanden en hiervan is ruim 45% beschermd natuurgebied. Kortom: er is nog genoeg natuur te vinden in het ongerepte Estland! Mei is een hele gunstige tijd om het land te bezoeken, de diversiteit is dan het grootst: de vogeltrek is nog in volle gang maar tegelijkertijd zijn vrijwel alle zomervogels gearriveerd. We maken dus niet alleen kans op Auerhoen, Korhoen én Hazelhoen, 8 soorten spechten en Oeral-, Dwerg- en Ruigpootuil, maar ook Poelsnip, Schreeuwarend, Citroenkwikstaart, Ortolaan, Roodmus en zelfs een goede kans op Struikrietzanger!

De reis begint in Tallinn – de hoofdstad van Estland waarna we naar het noordwesten van Estland rijden voor twee overnachtingen. De beste plekken hier zijn het Pöösaspea schiereiland, Nõva forests, de Leidisoo moerassen en de omgeving van Tänavjärv. Pöösaspea, een smal stuk land, is de beste plek voor de zogenaamde Arctische vogeltrek: IJseenden, Zwarte en Grote Zee-eenden, Brandganzen en vele andere watervogels passeren de smalle doorgang naar het noordelijk gelegen Finland. Nõva forests en de omgeving van het Leidissoo NP zijn goede gebieden voor bos- en moerasvogels zoals Auerhoen, Hazelhoen, Drieteen- en Grijskopspecht, Oeraluil en Dwerguil, Notekraker, Kleine Vliegenvanger en Koperwiek. In de meer open gebieden speuren we naar Visarend, Steenarend, Zeearend en Ruigpootbuizerd. 

De volgende ochtend rijden we naar Läänemaa Suursoo, een mooie baltsplaats voor Korhoenders met regelmatig 15-20 baltsende mannetjes. De estuaria langs de kust bij Silma zijn goede plekken voor eenden, Roodhalsfuten, ganzen, Kraanvogels maar ook Roerdomp en Buidelmees. Nabij Manor Park kunnen we Draaihals en Roodmus vinden terwijl in de vijvers bij Haapsalu Kuifduikers in zomerkleed prachtig van dichtbij gefotografeerd kunnen worden.

De volgende bestemming is Matsalu NP. hier worden we verwelkomd door duizenden vogels in het bekendste moerasgebied van Estland. er zijn maar liefst 170 soorten broedvogels vastgesteld in dit gebied! Denk hierbij aan Visarend, Schreeuw- en Zeearend, Reuzenstern en Ortolaan. 's Avonds komen de Elanden fourageren in de uitgestrekte moerassen van het Matsalu NP.

De laatste dagen brengen we door in Soomaa NP in het zuidwesten van Estland. Soomaa NP is een gebied met uitgestrekte bossen, moerassen en maar heel weinig mensen. We kunnen hier prachtige wandelingen maken langs eindeloze veenmoerassen met broedvogels als Steenarend, Klapekster, Bosruiter, Goudplevier en Regenwulp. In de natte gebieden hopen we Krekelzanger te zien, net als Poelsnip en Schreeuwarend. Soorten die juist in deze tijd van mei arriveren zijn Struikrietzanger, Sperwergrasmus, Grauwe Fitis en Roodmus. Vanuit Soomaa doen we een dagtour naar de Pikla fishbonds voor watervogels maar ook roofvogels en Citroenkwikstaart. We eindigen de reis in Tallinn, de hoofdstad van Estland. De oude stad staat op de UNESCO World Heritage lijst. Gebouwen, kerken, en huizen van handelaren en kunstenaars hebben hier hun bijzondere, eeuwenoude authenciteit behouden. Tegenwoordig brengen cafeetjes, galleries en boetiekjes een bruisende levendigheid in de Middeleeuwse atmosfeer van het oude stadscentrum. 

 

 

 

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.