Reisschema

Dag 1Brussel - Oulu
Dag 2Oulu- Kuusamo
Dag 3 Kuusamo
Dag 4Kuusamo
Dag 5Kuusamo - Kamaanen
Dag 6Kamaanen - Varanger
Dag 7Varanger
Dag 8Varanger
Dag 9Varanger
Dag 10Varanger
Dag 11Varanger - Ivalo
Dag 12 Ivalo - Brussel

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, ontbijt en avondeten (behalve avondeten op de laatste dag), vervoer ter plaatse, boottocht Hornoya, lokale Finse gids in Oulu en Kuusamo (één dag)

Niet inbegrepen

Drank, lunch, avondeten op de laatste dag, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 425,-. Let op: op enkele plekken beperkte mogelijkheden voor eenpersoonskamers

Prijs

EUR 2595,-

Reisbegeleiding

Ruben Vermeer

Aantal deelnemers

Minimaal 10, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotels, soms met gedeelde douche/ toilet. In de Varanger eenvoudige onderkomens

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen. Door de lange avonden zullen ook ’s avonds enkele facultatieve excursies worden georganiseerd

Klimaat

Temperatuur tussen 5 en 20 graden Celsius, koude nachten

NATUURPUNTREIS Finland, Lapland en Varangerfjord

Duur:12 dagen
Vertrek:24-05-2019
Prijs: EUR 2595,-
Reisleider:Ruben Vermeer
Code: G19082

Rust, ruimte, bossen, meren, toendra, spectaculaire vogels en de middernachtzon. Enkele steekwoorden van deze Natuurpunt reis naar 'het dak van Europa': het noorden van Finland en Noorwegen. Een vogelreis waarbij we in de grote leegte van het hoge noorden een ander beeld krijgen van de bij ons doortrekkende steltlopers. We proberen hier in de uitgestrektheid van de bossen die vogels te zien die de uiterste weersomstandigheden trotseren en die elders in Europa niet of slechts bij hoge uitzondering gezien worden.

Bekijk hier het prachtige fotoverslag, gemaakt door één van de deelnemers van de Natuurpunt reis van mei/ juni 2017! 

We beginnen onze vogelreis in Oulu, ongeveer halverwege Finland. Hier gaan we met een lokale gids op zoek naar verschillende soorten uilen zoals Oeral-, Lapland-, Dwerg- en Ruigpootuil. De populaties verschillen van jaar tot jaar maar over het algemeen weten de lokale gidsen de soorten wel te vinden. Vervolgens rijden we naar Kuusamo. De bossen in het oosten van Finland zijn bekend vanwege de noordelijke zangvogels. Taigagaai en Bruinkopmees -beide standvogels- trotseren hier de Arctische winter. Andere broedvogels, zoals Noordse Boszanger, Grauwe Fitis en Blauwstaart, zijn hier zomergasten en worden wel eens als dwaalgast in België waargenomen.

We verblijven drie nachten in de buurt van Valtavaara, één van de meest bekende vogelplekken in Finland en broedgebied van de Blauwstaart. In de vroege ochtend zullen we proberen deze zingend waar te nemen. Ook maken we hier een goede kans op Auer- en Hazelhoen. De vele meren rondom Kuusamo herbergen diverse soorten eenden en zaagbekken. Parelduikers brengen hier hun jongen groot. In de bossen langs de Russische grens zitten Moerassneeuwhoen, Pestvogel en Grote Kruisbek. Met wat geluk zien we hier zelfs Dwerguil en Sperweruil.

Op de vijfde dag vertrekken we naar Kamaanen waarbij we onderweg verschillende vogelstops maken in oud naaldbos en bij hoogveengebieden. Hier maken we kans op Haakbek, die zich normaliter geweldig laat zien bij de feeders. Meestal is één van de nestkastjes hier bezet door Bruinkopmees, een andere specialiteit van dit gebied. In de veengebieden baltsen steltlopers zoals Zwarte Ruiter en (soms) Breedbekstrandloper. De volgende dag verplaatsen we ons naar het Varangerfjord, gelegen in Noorwegen. Onderweg maken we stops voor Alpensneeuwhoen en Morinelplevier die hier hoog op de toendra broeden. Ook zien we hier de eerste Sneeuw- en IJsgorzen.

Vanuit het Varangerfjord brengen we een bezoek aan het vogeleiland Hornoya. Hier broeden duizenden zeevogels die van dichtbij bewonderd en gefotografeerd kunnen worden. Naast de aanwezigheid van vele Papegaaiduikers, Zwarte Zeekoeten en Drieteenmeeuwen is dit eiland de beste plek in Scandinavie voor het zien van Kortbekzeekoet. Het schitterende landschap van het Varangerfjord is tevens het biotoop van de zeldzame Giervalk. Daarnaast verblijven er in de fjord soms Stellers- en Koningseiders en Geelsnavelduiker. In de hogerop gelegen toendra broeden Kleinste Jager, Rosse Grutto en Goudplevieren, maar ook Moerassneeuwhoen, dit alles in een schitterende setting. Na vijf nachten Varanger rijden we al vogelend terug naar het noorden van Finland vanwaar we, via Helsinki, het vliegtuig terug naar Brussel zullen nemen.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.