Reisschema

Dag 1Amsterdam - Mytilini - Skala Kalloni
Dag 2Skala Kalloni
Dag 3Skala Kalloni (Molivos)
Dag 4Skala Kalloni
Dag 5Skala Kalloni
Dag 6Skala Kalloni (Sigri)
Dag 7Skala Kalloni
Dag 8Skala Kalloni - Mytilini - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, maaltijden op basis van halfpension, vervoer ter plaatse

Niet inbegrepen

Drank, lunch (circa EUR 10,- per dag) en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 295,-

Prijs

EUR 1495,-

Reisbegeleiding

Nederlandstalige reisleider

Aantal deelnemers

Minimaal 7, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel/ appartement

Zwaarte reis

Korte wandelingen

Klimaat

Over het algemeen zonnig en circa 25 graden Celsius

Lesbos in het najaar

Reisroute Lesbos
Duur:8 dagen
Vertrek:05-09-2019
Prijs: EUR 1495,-
Reisleider:Nederlandstalige reisleider
Code: G19125

Het Griekse eiland Lesbos is al jaren een zeer populaire bestemming in het voorjaar. In het najaar is Lesbos echter evengoed zeer de moeite waard. In deze tijd van het jaar is er bijvoorbeeld een grotere kans op Eleonora's Valk en Kleine Klapekster. Verder is zangvogeltrek zichtbaar in de vorm van Grauwe en Roodkopklauwieren, Tapuit, Oostelijke Blonde Tapuit en grote aantallen Fitis, Paapje en Grauwe Vliegenvanger. Er is ook kans op Oostelijke Vale Spotvogel hoewel de meeste daarvan al in Afrika zitten. Daarnaast trekken Kleine Torenvalken en Roodpootvalken in kleine aantallen door, net als Arendbuizerd en Slangenarend. Soms zijn er in deze tijd enkele Roze Pelikanen aanwezig. Het eiland herbergt ook een aantal interessante standvogels en we gaan dan ook op zoek naar Rotsklever, Turkse Boomklever, Rouwmees, Middelste Bonte Specht en Cirlgors. Aan de kust speuren we naar Audouins Meeuw tussen de veel algemenere Geelpoot- en Zwartkopmeeuwen terwijl Scopoli’s Pijlstormvogels verder op zee vliegen. We verblijven de gehele week in Skala Kalloni en zullen met dagexcursies de verschillende vogellocaties op het eiland bezoeken.

Lesbos is het op twee na grootste eiland van Griekenland en heeft een 'ruw' en bergachtig binnenland, dat doorkruist is met wegen die ons door de diverse dorpjes voeren. De traditionele manier van het leven is hier nog vrijwel onveranderd. De prachtige kustlijn is nog grotendeels aan de vernietiging door het massatoerisme ontsnapt. Een belangrijke bron van inkomsten is de productie van olijfolie. Een van de opvallendste kenmerken van het eiland is dan ook de overvloed aan olijfbomen; naar verluid staan er maar liefst 11 miljoen op Lesbos! We komen ze dus overal tegen, maar toch heeft het eiland een prettig natuurlijk karakter.

Lesbos wordt ook door veel soorten trekvogels als rustplaats gebruikt op de najaarstrek richting Afrika. Vanuit ons hotel in Skala Kalloni verkennen we het eiland in diverse richtingen. Enkele ochtenden zullen we de omgeving van Skala Kalloni zelf bezoeken. Hier bevinden zich zoutpannen, kruidenrijke velden en smalle rivierstroompjes waar de kans op trekvogels het grootst zal zijn. Grauwe Klauwieren, Fitissen en Grauwe vliegenvangers zijn hier een algemene verschijning. Vanuit het pittoreske haventje vertrekken kleine bootjes voor de visserij op met name sardientjes en in het dorp bevindt zich een aantal uitstekende visrestaurantjes. De zoutpannen zijn in deze tijd van het jaar een trekpleister voor enorme aantallen steltlopers en watervogels. Het aantal Flamingo’s kan hier enorm oplopen en bedraagt regelmatig honderden exemplaren. 

Door middel van dagexcursies bezoeken we de andere goede vogelplekken van het eiland. Tijdens de excursies hebben we voldoende tijd om ‘en route’ te vogelen en kunnen we in plaatselijke restaurantjes of gewoon in het veld onze lunch gebruiken. We komen terecht in pittoreske plaatsjes en mooie landschappen. Het westelijk deel van het eiland bestaat uit kale berghellingen en prachtige valleien en hier gaan we onder andere op zoek naar trekvogels die de kloven en valleien gebruiken om uit te rusten of als beschutting tegen de warmte. Ook bezoeken we de akkertjes die in deze tijd besproeid worden met water, wat ook veel vogels aantrekt. Hier maken we kans op kwikstaarten, Roodkopklauwier, Paapje, Duinpieper, Grauwe Vliegenvanger en Braamsluiper. 

De omgeving van het kasteel van Molivos is een prima plek om de trek te bekijken en te genieten van het weidse uitzicht richting Turkije. Op een goede dag zie je hier grote aankomst van duizenden zwaluwen en tientallen roofvogels. Aan de oostzijde van het eiland gaan we op zoek naar de Turkse Boomklever, een echte Lesbos specialiteit die het gehele jaar aanwezig is. Onderweg maken we kans op Middelste Bonte Specht, Roodstuitzwaluw, Oostelijke Blonde Tapuit, Kleine Klapekster, Roodkopklauwier en Cirlgors en rondom naaldbossen maken Raven de buurt onveilig. Het is een goede tijd van het jaar voor het zien van Eleonora’s Valk dus we houden de lucht scherp in de gaten. Daarbij is er ook kans op Slangenarend en Arendbuizerd.

De trek zal in volle gang zijn en een goed contact met de op het eiland aanwezige vogelaars is nuttig, bijvoorbeeld als er ergens een zeldzaamheid is gesignaleerd.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.