Reisschema

Dag 1Amsterdam - Oulu
Dag 2 Oulu
Dag 3Oulu - Kuusamo
Dag 4 Kuusamo
Dag 5 Kuusamo
Dag 6Kuusamo
Dag 7Kuusamo - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, ontbijt en avondeten, vervoer ter plaatse, twee dagen lokale gids, bezoek aan hut voor Steenarend en Korhoen, Nederlandse reisbegeleiding

Niet inbegrepen

Drank, lunch, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 295,-

Prijs

EUR 2245,-

Reisbegeleiding

Arie Ouwerkerk

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 10

Accommodatie

Middenklasse hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen. Vanwege de sneeuw kunnen de wandelingen zwaarder aanvoelen. Warme kleding is vereist.

Klimaat

Temperatuur gemiddeld tussen 0 en -10 graden Celsius. Koude nachten en kans op sneeuw

Finland in de winter - FOTOREIS

Reisroute Finland Winter
Duur:7 dagen
Vertrek:13-03-2019
Prijs: EUR 2245,-
Reisleider:Arie Ouwerkerk
Code: F1906

Er zijn weinig plekken op aarde waar het in de winter zo magisch mooi is als in het noorden van Finland. De winterlandschappen zijn er adembenemend, zeker in combinatie met het noorderlicht, dat het magische effect van deze bijzondere plek nog eens versterkt. Voor de vogelfotograaf heeft Noord-Finland nog meer verrassingen in petto. Auerhoen, Hazelhoen, Laplanduil, Sperweruil, Haakbek, Bruinkopmees, Taigagaai en andere tot de verbeelding sprekende soorten laten zich in deze bijzondere, soms sprookjesachtige, omstandigheden vaak verrassend goed fotograferen. Noord-Finland in de winter is een bestemming die bij iedere fotograaf hoog op de verlanglijst staat! Daarbij bezoeken we tijdens deze reis twee speciale fotohutten: een voor fotografie van Korhoenders en een andere voor fotografie van Steenarend! 

We beginnen onze reis in Oulu waarbij we na het inchecken in het hotel eerst de lokale omgeving verkennen. Indien de omstandigheden ’s avonds goed zijn doen we onze eerste poging om het noorderlicht te zien en te fotograferen. Ook in de dagen hierna zullen we dit meerdere malen proberen.

Uilen in Noord-Finland worden in sommige winters gedwongen hun favoriete donkere bossen te verlaten wegens een tekort aan voedsel. Ze jagen dan tijdens het daglicht in volkomen open landschappen wat unieke fotografische mogelijkheden oplevert. Onze lokale gidsen zoeken de hele winter naar dergelijke uilen en hebben tijdens ons verblijf de laatste informatie. Soms duurt zo’n situatie maar enkele dagen of weken. Deze reis is in de beste tijd gepland want het is al bijna 12 uur licht per dag, maar het is nog hartje winter. 

We hebben de eerste volle dag rond Oulu een lokale gids tot onze beschikking die met zijn kennis meehelpt bij het maken van onze eerste bijzondere foto’s. We bezoeken bij een baltsplaats voor Korhoenders die we vanuitmobiele schuilhutten proberen vast te leggen. Hopelijk zijn er enkele uilen, zoals Laplanduil of Sperweruil, overdag actief die gefotografeerd kunnen worden. Indien er rond Oulu geen fotografeerbare uilen aanwezig zijn dan gaan we op zoek naar alternatieve fotografie onderwerpen rond Oulu. Dit kan een bezoek zijn aan een voederplek voor Kuifmees en Goudvink of wellicht een groep overwinterende Pestvogels. In sommige jaren zijn er rondom Oulu soorten als Auerhoen goed te fotograferen. In 2012 was er een zeer tam exemplaar dat verbleef rond een Wellness centrum en soms baltsgedrag vertoonde naar mensen!

De volgende dag vertrekken we naar Kuusamo aan de grens met Rusland. Dit is het echte Lapland met uitgestrekte taiga zo ver het oog reikt. Het landschap lijkt soms te zijn verzwolgen door de sneeuw wat het een sprookjesachtige uitstraling geeft. Onderweg hebben we diverse stops indien er zich fotografiegelegenheden voordoen. Dit kan een Korhoen of een Rendier langs de weg zijn of een fraai winters landschap. Wellicht zelfs een Sperweruil als we geluk hebben.

Tijdens de eerste volle dag Kuusamo hebben we opnieuw een lokale gids tot onze beschikking. Ook deze gids heeft de laatste informatie rondom lokale fotografiemogelijkheden. En ook hier bestaat een kans op het fotograferen van uilen als Laplanduil, Dwerguil en Sperweruil. Met veel geluk zien we zelfs Oeraluil. Indien er geen uilen aanwezig zijn zullen we een voederplek voor onder andere Taigagaai bezoeken en langs de rivieren zoeken we naar fotografeerbare Waterspreeuwen. 

Een van de volgende bezoeken we met een sneeuwscooter een schitterende hut voor fotografie van Steenarend (90% kans), waar ook andere soorten te fotograferen zijn zoals Raaf, Bruinkopmees en Boomklever (die hier geheel wit is op de onderdelen). In het plaatsje Kuusamo zelf zoeken we naar Pestvogels en Haakbekken, die in sommige jaren soms in grote aantallen hier aanwezig zijn. Bij voederplekken maken we kans op fotografeerbare mezen en spechten in vaak winterse omstandigheden. Maar dit kan ook langs de lokale wegen een fraaie aansprekende soort zijn als Auerhoen, Korhoen, Hazelhoen of zelfs een sneeuwwitte Moerassneeuwhoen. Uiteraard blijven we onze ogen openhouden voor uilen. We bezoeken verder uitgebreid een plek waar Waterspreeuwen zich goed laten fotograferen in een winterse setting.  

Ook zijn er rond Kuusamo mogelijkheden voor fraaie winterse landschapsfoto’s. Bij gunstige omstandigheden proberen we ’s avonds ook het Noorderlicht te zien te krijgen en te fotograferen. De laatste ochtend nemen we nog foto’s van de prachtige winterse taferelen waara we ons naar het vliegveld van Kuusamo begeven voor onze vlucht terug naar huis.

 

NB: er bestaat de mogelijkheid om na afloop van deze groepsreis individueel een extensie te boeken in een van de aanwezig schuilhutten. Dit zijn speciale luxe schuilhutten voor het fotograferen van soorten als Steenarend en Korhoen. 

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.