Reisschema

Dag 1Amsterdam - Funchal
Dag 2Madeira - Desertas-eilanden
Dag 3Desertas-eilanden - Madeira
Dag 4Madeira
Dag 5Madeira
Dag 6Funchal - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, entree beschermde gebieden, boottochten, lokale gidsen, Nederlandse reisbegeleiding

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 195,-. Er bestaat de mogelijkheid om, afhankelijk van de vluchttijden, op de eerste of laatste dag een extra zeetocht te maken. Informeer naar de mogelijkheden!

Prijs

EUR 1575,-

Reisbegeleiding

Mark Zekhuis

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 12

Accommodatie

Op Madeira hotel met eigen toilet en badkamer. Op de Desertas-eilanden een overnachting bij de zeevogels in de open lucht

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Het subtropische klimaat wat hier heerst is zacht en mild. De temperatuur is bijna altijd aangenaam.

Madeira, zeevogels, dolfijnen en endemen!

Madeira
Duur:6 dagen
Vertrek:20-06-2019
Prijs: EUR 1575,-
Reisleider:Mark Zekhuis
Code: G19092

Unieke zeevogels, kans op walvissen en dolfijnen en een aantal endemische soorten: Madeira is een prachtige bestemming op ongeveer 800 kilometer uit de kust van Portugal, in de Atlantische Oceaan. De eilandengroep herbergt verschillende endemische vogelsoorten. Madeira is daarnaast een paradijs voor de zeevogelliefhebber. Tijdens deze trip maken we kennis met de landvogels van het eiland zoals Madeiragoudhaan en Trocazduif. Zeevogels komen ruim aan bod tijdens een unieke boottocht (met overnachting) op de Desertas-eilanden voor Bulwers Stormvogel, Kuhls Pijlstormvogel en een kleine kans op een zichtwaarneming van Madeirastormvogeltje. 

 

Highlights van deze tour:

- Overnachting op de Desertas Eilanden, midden in de zeevogelkolonie!

- Drie pelagische tochten

- Grote kans op unieke waarnemingen van het Madeirastormvogeltje

- Nachtelijk bezoek aan de nestlocatie van Freira's

 

De dag nadat we geland zijn op het grootste eiland, Madeira zelf, stappen we in de hoofdstad Funchal aan boord van een zeilschip voor een unieke tocht naar de Desertas-eilanden (desertas betekent verlaten in het Portugees). Deze onbewoonde eilanden liggen ongeveer 40 kilometer uit de kust van Madeira en zijn zeer rijk aan zeevogels. De boottocht duurt ongeveer 3,5 uur en onderweg zien we niet alleen zeevogels als Kuhls Pijlstormvogel en Bulwers Stormvogel, maar maken we ook kans op soorten als Desertasstormvogel, Noordse Pijlstormvogel en misschien zelfs Barolo's Kleine Pijlstormvogel. Naast vogels is er ook kans op zeezoogdieren als Atlantische Gevlekte Dolfijn, Tuimelaar, Indische Griend en Bryde’s Vinvis. We meren aan op Deserta Grande Island, nabij het onderzoeksstation van het overigens onbewoonde eiland. We maken kennis met het eiland door een bezoek te brengen aan enkele nesten van Kuhls Pijlstormvogel en Bulwers Stormvogel. Nog voor het avondeten gaan we de zee op en proberen we met behulp van voer (‘chummen’) zeevogels achter de boot te krijgen. Eenmaal terug op het eiland krijgen we een heerlijke traditionele maaltijd voorgeschoteld terwijl we Madeirastormvogeltje, Kuhls Pijlstormvogel en Bulwers Stormvogel horen terugkomen naar het nest!

De volgende dag brengen we op zee door, waar we zeker nieuwe zeevogels zullen zien, we hopen bijvoorbeeld op Desertasstormvogel, een schitterende soort die alleen op de Desertas Eilanden broedt. We komen eind van de middag weer op Madeira aan. ’s Avonds gaan we iets bijzonders meemaken: op de hoogste pieken van Madeira, boven de 1800 meter, broedt de Freira, een ernstig bedreigde zeevogel die uitsluitend op Madeira broedt. We wachten boven op de berg het donker af, waarna de Freira’s terugkeren naar hun nest. Als er niet te veel bewolking is zien we de vogels als witte schimmen langsvliegen. De nodige vogels zullen baltsen en dat is ronduit spectaculair: met hoge snelheid schieten de vogels langs de berg, terwijl ze spookachtige geluiden produceren. Een zeer bijzondere ervaring!

De volgende dag bezoeken we verschillende plekken op Madeira. We stoppen als eerst op een plateau op ongeveer 1400m. Hier hebben we kans op soorten als Brilgrasmus en Berthelots Pieper. Tijdens de volgende stop zoeken we in fraai laurierbos naar de plaatselijke ondersoort van de vink die behoorlijk anders is dan onze vink. In het laurierbos gaan we ook op zoek naar de twee endemische landvogels van Madeira: Madeiragoudhaan en Trocazduif. We eindigen de dag langs de kust, op zoek naar Dougalls Stern.

Na een goede nachtrust bezoeken we het noordoostelijke deel van het eiland. Het is daar droger dan op de rest van het eiland, we maken er zodoende kans op Berthelots Pieper en Rotsmus. Een bezoek aan de nabij gelegen riviermonding levert meestal Sint-Helenafazantje op, een klein fraai vinkje uit Afrika die hier een kleine geïntroduceerde populatie heeft. Ondertussen letten we op dwaalgasten, door de gunstige ligging ver in de oceaan is het goed mogelijk om Amerikaanse dwaalgasten te vinden. Zeevogels kijken is geweldig, dus sluiten we vandaag af met wederom een tocht op zee. We hopen een mooie selectie zeevogels te zien zoals Kuhls Pijlstormvogel, Bulwers Stormvogel, Freira, Desertasstormvogel, zeezoogdieren, etc., etc.. Vooral Kuhls Pijlstormvogel en Bulwers Stormvogel zijn algemeen en vanaf onze zodiac zitten we laag boven het water zodat we de zeevogels veelvuldig zeer dichtbij zullen zien, camera meenemen dus! De volgende ochtend pakken we onze spullen in en vertrekken we in de loop van de dag naar huis.

 

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.