Reisschema

Dag 1Amsterdam - Yerevan
Dag 2 Yerevan - Dilijan Forests
Dag 3 Dilijan Forests - Lake Sevan
Dag 4 Lake Sevan - Yeghegnadzor
Dag 5 Yeghegnadzor (Vardenis Mountains)
Dag 6 Yeghegnadzor - Ararat Valley - Yerevan
Dag 7 Yerevan (Mount Aragat)
Dag 8 Yerevan - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse en lokale gids

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 200,-.

Prijs

EUR 1895,-

Reisbegeleiding

Ronald Messemaker

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Hotels en lodges met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Lichte wandelingen

Klimaat

De dagtemperatuur ligt over het algemeen tussen de 15 en 20 graden Celsius.

Armeniƫ

Armenie
Duur:8 dagen
Vertrek:19-05-2019
Prijs: EUR 1895,-
Reisleider:Ronald Messemaker
Code: G19072

Armenië is een bergachtig land in de Zuidelijke Kaukasus. Dit wordt ook wel de Kleine Kaukasus genoemd: een bergketen op de grens van Georgië, Azerbeidzjan, Armenië en Turkije. Deze is korter en minder hoog dan de circa 100 kilometer noordelijker gelegen Grote Kaukasus. De Kleine Kaukasus is ruim 600 kilometer lang en is zo’n 120 kilometer breed. De hoogste toppen liggen op circa 3500m. Het land ligt in het zuidoosten van wat vogelaars bestempelen als het West-Palearctisch gebied op de grens van Europa, Azië en het Midden-Oosten. Hoogtes variëren van 379m tot 4090m boven zeeniveau, met een gemiddelde hoogte van 1800m. Geografische, klimatologische en geomorfologische factoren hebben tot een divers landschap geleid, variërend van woestijnen en steppes, bergketens doorsneden door grote rivieren, loof- en naaldbossen, alpenweides, moerassen en artificiële wetlands, zoals irrigatiekanalen, visvijvers en waterreservoirs. Geen wonder dat in zo’n relatief klein land maar liefst 345 vogelsoorten (240+ broedvogels) zijn vastgesteld, waaronder goede soorten als Armeense Meeuw, Witstaartkievit, Groene Bijeneter, Menetries’ Zwartkop, Finsch’ Tapuit, Steenortolaan, Perzische Woestijnpatrijs, Grote Vale Spotvogel, Vale Woestijnvink, Woestijnvink en met geluk de Mongoolse Woestijnvink op. Een bezoek aan de Kaukasus levert ons hopelijk onder meer Groene Fitis, Kaukasisch Korhoen, Kaspisch Berghoen, Steenheggenmus en Roodvoorhoofdkanarie op. Tijdens de trekperiode kunnen we soorten verwachten als Jufferkraanvogel, Reuzenzwartkopmeeuw en Keizerarend. Kortom: een absolute topbestemming!

Zo broeden op de grote meren Armeense Meeuwen (‘s werelds grootste populatie), recentelijk Citroenkwikstaarten en een kleine populatie Kroeskoppelikanen. Bij visvijvers mag men Zwarte Ibis, Dwergaalscholver, Marmereend, Witoogeend en Witkopeend verwachten. In het riet en de struiken zitten Menetries’ Zwartkop, Zwartkoprietzanger en Veldrietzanger. Op nabijgelegen zoutvlaktes broedt Witstaartkievit en langs de oevers van het water vliegen Witwangstern, Witvleugelstern en de prachtige Groene Bijeneter. Ook de beboste berghellingen zitten vol vogels, zoals Schreeuwarend, Zwarte Specht, Middelste Bonte Specht, de lokale vorm samamisicus van Gekraagde Roodstaart, Groene Fitis, Bergtjiftjaf, Kleine en Balkanvliegenvanger! Boven de boomgrens vinden we op kale hellingen met wat struikjes bijzondere soorten als Kaukasisch Korhoen, Steenheggenmus en Roodvoorhoofdkanarie. Ook de lokale vormen van Blauwborst (magna), Strandleeuwerik (penicillata) en Frater (brevirostris) zijn de moeite waard. Op rots- en puinhellingen kijken we uit naar specialiteiten als Kaspisch Berghoen, Turkse Frater, Alpenheggenmus en de prachtige Rotskruiper!

In Armenië zijn ook een groot aantal roofvogels te zien, waaronder Balkansperwer, Kleine Torenvalk en alle vier de soorten Europese gieren! Op stenige, droge heuvels in de vallei zoeken we naar Finsch’ Tapuit, Steenortolaan en Oostelijke Blonde Tapuit. Wat hogerop, aan de voet van de bergen zitten Bergkalanderleeuweriken, Ortolanen en de armenicus vorm van onze eigen Roodborsttapuit. In droge kloven met wat struikgewas vindt men Grote Rotsklever, Perzische Roodborst, Oostelijke Vale Spotvogel, Grote Vale Spotvogel en de bijzondere Roodstaarttapuit (chrysopygia).

Omdat Armenië op een belangrijke trekroute ligt, hebben we in mei, afhankelijk hoe vroeg of laat de trek op gang is gekomen kans op doortrekkers als Jufferkraan, Steppevorkstaartplevier, Reuzenzwartkopmeeuw, Kalanderleeuwerik, Breedbekstrandloper, Terek- en Poelruiter. Met de juiste omstandigheden kan de roofvogeltrek spectaculair zijn en tot de mogelijkheden behoren spraakmakende rovers als Keizerarend, Bastaardarend, Dwergarend, Steppekiekendief en Kleine Torenvalk. Algemeen op trek zijn zowel Schreeuw- als Steppearend, Zwarte Wouw, Wespendief en Arendbuizerd. De buizerds op trek zijn hier ‘Steppebuizerds’. Aan het eind van deze 8-daagse reis mogen we 200-220 soorten verwachten en ziet u bijna alle specialiteiten van de Kaukasus. Bovendien maken het indrukwekkend landschap, de gastvrijheid van de lokale bevolking, de heerlijke keuken en diverse historische en culturele monumenten een bezoek aan Armenië zeer de moeite waard.

Reisverslagen Reisverslagen - Birdingbreaks individuele en groepsreizen

Checklist Armenië 2018

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.