Reisschema

Dag 1Amsterdam - Marrakech
Dag 2Marrakech (Hoge Atlas)
Dag 3Marrakech - Boumalne
Dag 4Boumalne (steenwoestijn)
Dag 5Boumalne - Merzouga
Dag 6Merzouga (Sahara)
Dag 7Merzouga (Sahara)
Dag 8Merzouga - Ouarzazate
Dag 9Ouarzazate - Agadir
Dag 10Agadir (Oued Sous)
Dag 11Agadir (Oued Massa)
Dag 12Agadir - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gidsen, jeepsafari in Merzouga

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 250,-

Prijs

EUR 1795,-

Reisbegeleiding

Nederlandstalige reisleider

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Droog en zonnig met kleine kans op een bui. Overdag over het algemeen rond de 20 graden Celsius. Aan de kust is het warmer en bergachtige gebieden zijn aanmerkelijk koeler

Marokko - Easy Birding

Reisroute Marokko
Duur:12 dagen
Vertrek:18-03-2019
Prijs: EUR 1795,-
Reisleider:Nederlandstalige reisleider
Code: G19023

Een groot deel van de karakteristieke en endemische soorten van de Maghreb (Noordwest-Afrika) is in het zuiden van Marokko te vinden. Het landschap wordt hier gekenmerkt door onmetelijke vergezichten van bergen en woestijnen. De bevolkingsdichtheid is hier geringer dan in het noorden en de mensen zijn vriendelijk, gastvrij en traditioneel.
Het is daarnaast een prachtige tijd van het jaar: de voorjaarstrek is namelijk in volle gang. In dit jaargetijde zindert het land van trekvogels, zowel langs de kust met Audouins Meeuwen en sterns als in woestijnen met allerlei zangvogels. Niets is zo karakteristiek voor Marokko in het voorjaar als de roepjes van heel hoog overvliegende Bijeneters of de aanblik van een Boerenzwaluw die laag over het woestijnzand noordwaarts vliegt. 
We besteden natuurlijk aandacht aan de vogels, maar ook aan het schitterende landschap en de bijzondere cultuur. En dit alles in een tempo dat u de gelegenheid geeft om uitgebreid van alles te genieten.


Highlights van deze reis:
- Prachtige rondreis met een schitterende diversiteit aan landschappen, vogels en culturen! 
- Uitgekiend en verbeterd reisschema met twee volle dagen bij de zandduinen van Merzouga
- Inclusief bezoek aan de Kaalkopibis langs de kust! 
 
Besneeuwde toppen van de Hoge Atlas
Onze eerste volle dag begint in het besneeuwde hooggebergte van de Hoge Atlas rond het skidorp van Oukaimeden waar we vogels zien zoals Afrikaanse Bergvink, Atlasstrandleeuwerik en misschien een vroege Seebohms Tapuit. Het zijn typische Marokkaanse soorten van het hooggebergte. In dit schitterenden montane landschap gaan we verder op zoek naar Waterspreeuw, Zwarte Roodstaart, Grote Lijster, Rotsmus, groepen Alpenkauwen en Alpenkraaien en zien we mogelijk de Alpenheggenmus. Zodra we het hoge plateau verlaten en afdalen in de Ourikavallei komen we door boomgaarden met een verscheidenheid aan soorten waaronder Atlasarendbuizerd, Levaillants Specht, Diadeemroodstaart, Atlasvink en Grijze Gors. 

Steenwoestijn
In de uitgestrekte en fraaie steenwoestijn boven Boumalne gaan we op zoek naar Renvogels, Roodstuittapuiten en Temmincks Strandleeuweriken. Verder hebben we hier een goede kans op Diksnavel- en Witbandleeuweriken en Brilgrasmus. Talrijk zijn Theklaleeuweriken, Kortteenleeuweriken en in sommige jaren Kleine Kortteenleeuweriken. Als het al een paar uur licht is, zullen groepjes Zwartbuikzandhoenders langsvliegen en soms ook Kroonzandhoenders. Het terrein herbergt veel knaagdieren en die trekken Atlasarendbuizerden en Lannervalken aan. Dit is ook een van de weinige gebieden waar nog wel eens een Kraagtrap wordt gezien. Daarna trekken we langzaam oostwaarts door een steeds zandiger wordende woestijn. Hier kunnen we witte Zuidelijke Klapeksters, Woestijnvinken, Rosse Woestijnleeuweriken en Lannervalken verwachten. In de oases die we passeren zien we misschien vroeg uit de tropen gearriveerde Groene Bijeneters.

Woestijn
We overnachten middenin de woestijn bij Merzouga en proberen 's avonds een Egyptische Nachtzwaluw te zien. Met behulp van 4-weel drives proberen we dieper de woestijn in te trekken en in de zandwadi's gaan we op zoek naar Woestijngrasmussen. Hier zien we ook typische woestijnsoorten als Witbandleeuwerik en Witkruintapuit. Rond groepen kamelen proberen we Woestijnmussen en Bruinnekraven te vinden. Palmbomen en struiken trekken in het vroege voorjaar talloze trekvogels aan, zoals Bergfluiters, Baardgrasmussen en Bonte Vliegenvangers. Als het heeft geregend, vormt zich bij Merzouga een meer dat een verbazende verscheidenheid aan watervogels aantrekt, zoals Casarca's en Marmereenden. Vanuit Merzouga rijden we via Ouarzazate terug naar de kust. In de bergen stoppen we in amandelboomgaarden om trekvogels te zien. Sommige kunnen soms dagenlang opvallend talrijk zijn, zoals Roodkopklauwieren. Langs de rivier in Taliouline komen we soorten tegen als Hop, Roodstuitzwaluw, vier soorten gele kwikstaart, de zeldzame Marokkaanse Kwikstaart, Westelijke Vale Spotvogel en Cirlgors. De laatste dagen aan de kust laat een heel ander soortenspectrum zien. Bij de monding van de Souss zien we honderden steltlopers, meeuwen en sterns. We speuren groepen Kleine Mantel-, Geelpoot- en Audouins Meeuwen af en zullen naast Grote Sterns vermoedelijk ook een paar Bengaalse Sterns zien.
Bij de Tamri-monding wachten we op de in deze omgeving broedende Heremietibissen, die hier geregeld komen badderen en zich soms van dichtbij laten bekijken. De Heremietibis is een ernstig bedreigde soort, 95% van de wereldpopulatie bevindt zich in dit gedeelte van Marokko.
We maken hier een wandeling en kunnen soorten zien als Barbarijse Valk, Duinpieper en Diadeemroodstaart. In de tuintjes van Oued Massa zingen Palmtortels, Diadeemroodstaarten, Zwartkruintsjagra's en Europese Kanaries. We zullen Steenuilen, Westelijke Blonde Tapuiten, veel Gras- en Cetti's Zangers, Cirl- en Grauwe Gorzen zien. We speuren de zwaluwen boven de rivier af om Vale Oeverzwaluwen te vinden. In de rivier foerageren Zwarte Ibissen, Flamingo's en Marmereenden. In het riet verstoppen zich Purper- en Ralreigers, vaak ook een Woudaap of Kwak. Witbuikige Afrikaanse Aalscholvers zijn altijd present. Het gebied is de zuidelijkste groene vlek van Marokko en een magneet voor trekvogels. We kunnen er dan ook van alles verwachten, van Lepelaars tot Draaihalzen. Na al deze fantastische indrukken is de reis voorbij en vliegen we vanuit Agadir terug naar Amsterdam.

 

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.