Boek ook de schitterende verlenging naar Dakhla voor Golden Nightjar!


Reisschema

Dag 1Amsterdam-Marrakech
Dag 2Marrakech (Hoge Atlas)
Dag 3Marrakech - Boumalne
Dag 4Boumalne (steenwoestijn)
Dag 5Boumalne - Merzouga
Dag 6Merzouga (Sahara)
Dag 7Merzouga (Sahara)
Dag 8Merzouga - Ouarzazate
Dag 9Ouarzazate - Taroudant
Dag 10Taroudant - Agadir
Dag 11Agadir
Dag 12Agadir - Amsterdam

Verlenging
Dag 12Agadir - Dakhla
Dag 13Dakhla
Dag 14Dakhla
Dag 15Dakhla - Agadir
Dag 16 Agadir - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gidsen, jeepsafari in Merzouga

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Prijs verlenging: EUR 655,- Toeslag eenpersoonskamer EUR 250,- Toeslag eenpersoonskamer verlenging EUR 100,-

Prijs

EUR 1795,-

Reisbegeleiding

Nederlandstalige reisleider

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Droog en zonnig met kleine kans op een bui. Overdag over het algemeen rond de 20 graden Celsius. In bergachtige gebieden is het aanmerkelijk koeler met kans op sneeuw bij Oukaimeden

Marokko: Hoge Atlas, Sahara en kust

Reisroute Marokko
Duur:12 dagen
Vertrek:01-04-2019
Prijs: vanaf EUR 1795,-
Reisleider:Nederlandstalige reisleider
Code: G19033

Een groot deel van de karakteristieke en endemische soorten van de Maghreb (Noordwest-Afrika) is in het zuiden van Marokko te vinden. Het landschap wordt hier gekenmerkt door onmetelijke vergezichten van bergen en woestijnen. De bevolkingsdichtheid is hier geringer dan in het noorden en de mensen zijn vriendelijk, gastvrij en traditioneel. In het voorjaar kan het koel zijn, met in de bergen nog nachtvorst, en zelfs overdag in de woestijn is het dan nog niet heet. In dit jaargetijde zindert het land van trekvogels, zowel langs de kust met Audouins Meeuwen en sterns als in woestijnen met allerlei zangvogels. Niets is zo karakteristiek voor Marokko-in-het-voorjaar als de roepjes van heel hoog overvliegende Bijeneters of de aanblik van een Boerenzwaluw die laag over het woestijnzand noordwaarts vliegt.
 
Highlights van deze reis:
- prachtige rondreis met een schitterende diversiteit aan landschappen, vogels en culturen! 
- uitgekiend en verbeterd reisschema met twee volle dagen bij de zandduinen van Merzouga
- vrijwel alle specialiteiten van Marokko kunnen worden gezien onder leiding van een zeer ervaren gids uit Nederland en met hulp van lokale kennis in Marokko!

- boek ook de verlenging naar Dakhla voor een kans op de bijzondere Golden Nightjar!

Na aankomst in Marrakech en een overnachting beginnen we op onze eerste volle dag in het besneeuwde hooggebergte van de Hoge Atlas rond het skidorp van Oukaimeden met het zoeken van endemische (onder)soorten als Afrikaanse Bergvinken, Atlasstrandleeuweriken en misschien een vroege Seebohms Tapuit. In dit montane landschap zullen we soorten zien als Waterspreeuw, Zwarte Roodstaart, Grote Lijster, Rotsmus, groepen Alpenkauwen en Alpenkraaien en mogelijk Alpenheggenmus. Zodra we het hoge plateau verlaten en afdalen in de Ourikavallei komen we door boomgaarden met een verscheidenheid aan soorten waaronder Atlasarendbuizerd, Levaillants Specht, Diadeemroodstaart, Atlasvink en Grijze Gors.
In de steenwoestijn boven Boumalne gaan we op zoek naar Renvogels, Roodstuittapuiten en Temmincks Strandleeuweriken. Verder hebben we hier een goede kans op Diksnavelleeuweriken. Talrijk zijn Theklaleeuweriken, Kortteenleeuweriken en in sommige jaren Kleine Kortteenleeuweriken. Als het al een paar uur licht is, hopen we op langsvliegende groepjes zandhoenders (4 soorten!). Het terrein herbergt veel knaagdieren en die trekken Atlasarendbuizerds en Lannervalken aan. Daarna trekken we langzaam oostwaarts door een steeds zandiger wordende woestijn. Hier kunnen we witte Zuidelijke Klapeksters, Woestijnvinken en Rosse Woestijnleeuweriken verwachten. We overnachten middenin de woestijn bij Merzouga. Met behulp van Land Rovers proberen we de komende dagen dieper de woestijn in te trekken en in de zandwadi's gaan we op zoek naar Woestijngrasmussen. Hier zien we ook typische woestijnsoorten als Witbandleeuwerik en Witkruintapuit. Rond groepen kamelen proberen we Woestijnmussen en Bruinnekraven te vinden. Palmbomen en struiken trekken in het vroege voorjaar talloze trekvogels aan, zoals Bergfluiters, Baardgrasmussen en Bonte Vliegenvangers. Als het heeft geregend, vormt zich bij Merzouga een meer dat een verbazende verscheidenheid aan wad- en watervogels aantrekt, zoals Casarca's en Marmereenden.
Vanuit Merzouga rijden we via Ouarzazate terug naar de kust. In de bergen stoppen we in amandelboomgaarden om trekvogels te zien. Sommige kunnen soms dagenlang opvallend talrijk zijn, zoals Roodkopklauwieren. Langs de rivier in Taliouline komen we soorten tegen als Hop, Roodstuitzwaluw, vier soorten gele kwikstaart, Marokkaanse Kwikstaart en Cirlgors. De laatste dagen aan de kust laat een heel ander soortenspectrum zien. Bij de monding van de Souss zien we honderden steltlopers, meeuwen en sterns. We speuren groepen Geelpoot- en Kleine Mantelmeeuwen af op zoek naar Audouins Meeuwen.
Bij de Tamri-monding wachten we op de in deze omgeving broedende Heremietibissen, die hier geregeld komen badderen en zich soms van dichtbij laten bekijken. Hier hebben we ook kans op Barbarijse Valk.  In de tuintjes van Oued Massa zingen Palmtortels, Diadeemroodstaarten, Zwartkruintsjagra's en Europese Kanaries. We zullen Steenuilen, Westelijke Blonde Tapuiten, veel Gras- en Cetti's Zangers, Cirl- en Grauwe Gorzen zien. We speuren de zwaluwen boven de rivier af om Vale Oeverzwaluwen te vinden. In de rivier foerageren Zwarte Ibissen, Flamingo's en Marmereenden. In het riet verstoppen zich Purper- en Ralreigers, vaak ook een Woudaap of Kwak. Witbuikige Afrikaanse Aalscholvers zijn altijd present. Het gebied is de zuidelijkste groene vlek van Marokko en een magneet voor trekvogels. Na al deze fantastische indrukken is de reis voorbij en vliegen we vanuit Agadir terug naar Amsterdam, tenzij u de verlenging boekt naar Dakhla. 

Verlenging

Vanuit Agadir vliegen we naar Dakhla voor een verblijf van 3 nachten. We trekken hier vanuit Dakhla de woestijn in naar Auserd voor een poging om de zeldzame Golden Nightjar te zien. Dit is echter niet de enige specialiteit van het gebied. We bezoeken een wadi voor Cricket Warbler waar tevens kans is op Sudan Golden Sparrow. Woestijnmussen zijn hier algemeen. Onderweg houden we onze ogen open voor African Dunns Lark, een andere specialiteit van het gebied. In de omgeving van Dakhla zijn er mogelijkheden om het strand en de zee af te speuren naar zeevogels en meeuwen met uiteraard kans op bijzondere verrassingen.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.