Reisschema

Dag 1Amsterdam - Sofia - Varna
Dag 2Cape Kaliakra
Dag 3Durankulak en Shabla Lakes
Dag 4Oostelijk Balkan - Bourgas
Dag 5Mandra Lake en Poda Lagoon
Dag 6Bourgas wetlands
Dag 7Bourgas - Sofia - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale gidsen

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 225,-

Prijs

EUR 1495,-

Reisbegeleiding

Mark Zekhuis

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

middenklasse hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Over het algemeen warm najaarsweer met temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius. Kans op een bui

Bulgarije - vogeltrek langs de Zwarte Zee

Reisroute Bulgarije vogeltrek
Duur:7 dagen
Vertrek:02-09-2019
Prijs: EUR 1495,-
Reisleider:Mark Zekhuis
Code: G19123

Begin september voltrekt zich een waar vogeltrekspektakel langs de kustgebieden van de Zwarte Zee in Bulgarije. De vele duizenden roofvogels, pelikanen, ooievaars en zangvogels die langs de ‘Black Sea Flyway’ of Via Pontica komen, doen niet onder voor de meer bekende plekken om najaarstrek te bekijken als Gibraltar of de Bosporus. Daar komt in Bulgarije nog bij dat de habitats langs de kust uitstekende ‘migrant traps’ zijn. Het uitgestrekte steppegebied dat glooiend naar de kust toe afbuigt, vormt een natuurlijke bottle-neck voor trekvogels. De indrukwekkende Cape Kaliakra aan het einde van dit steppegebied vormt dan ook de ideale plek om de stroom van trekvogels te bekijken. De  goede mogelijkheden om getuige te zijn van de indrukwekkende vogeltrek, aangevuld met een uitgebreid bezoek aan de vogelrijke wetlands rondom Bourgas, waar we groepen Roze en Kroeskoppelikanen kunnen verwachten, maken een bezoek aan Bulgarije in het najaar zeer de moeite waard.

Na aankomst in de hoofdstad Sofia verplaatsen we ons in oostelijke richting naar de Zwarte Zeekust waar we ca. 100 kilometer ten noorden van het stadje Varna verblijven. Dit is onze uitvalsbasis voor de komende drie dagen, het eerste deel, van de reis. Dit noordelijke deel van de Zwarte Zeekust staat bekend onder de naam Dobroudzha en kenmerkt zich door uitgestrekte open habitat dat tot aan de kust reikt. Hier vindt men nog restanten van de grote steppes die eens dit gehele gebied besloegen. De bottle-neck die dit gebied vormt, zorgt ervoor dat de vogels tamelijk geconcentreerd zijn zowel qua trek in de lucht als aan de grond. We kunnen hier onder andere Woudaap, Witoogeend, Zwarte Ibis en Reuzensterns verwachten.

Bij de rode rotskliffen van Cape Kaliakra richten we ons over zee op de zeetrek van onder andere Kuifaalscholver en andere zeevogels terwijl het droge open steppeachterland hier mogelijk Kalanderleeuwerik, Griel en hopelijk nog de Bonte Tapuit en langs de kliffen Alpengierzwaluw oplevert. Het gebied is in deze tijd van het jaar natuurlijk erg spannend qua doortrekkers en we kunnen dan ook van alles verwachten zoals bijvoorbeeld Izabeltapuit, Bijeneter, diverse soorten piepers waaronder Roodkeel- en Duinpieper, leeuweriken, klauwieren en gorzen. De bosjes bevatten zeer waarschijnlijk diverse zangers en met goed zoeken vinden we leuke soorten als Spotvogel, Krekelzanger, Sperwergrasmus en Kleine Vliegenvanger. Uiteraard moeten we in deze tijd van het jaar ook erg goed omhoog blijven kijken omdat er continu roofvogels voorbij zullen komen zoals bijvoorbeeld Balkansperwer, Sakervalk en Roodpootvalk. Soorten die niet wegtrekken waar we kans op maken zijn Arendbuizerd en Oehoe. Voordat we afdalen naar het zuidelijke deel van onze reis brengen we nog een bezoek aan de Durankulak en Shabla Lakes om te zien wat dit oplevert qua watervogels.

Op weg naar Bourgas waar we de komende drie nachten doorbrengen, rijden we door de oostelijke Balkan waar we een stop maken bij Pomorie Lake. Hier spenderen we genoeg tijd om de roofvogeltrek te bekijken, maar daarnaast is deze plek in dit jaargetijde ook erg geschikt om doortrekkende steltlopers te zien. We maken hier bijvoorbeeld kans op Breed- en Krombekstrandlopers. De beroemde Bourgas Wetlands vormen een van de meest rijke vogelgebieden van Europa waar tot op heden dan ook maar liefst 340 soorten vogels zijn waargenomen.

 

De meren hier zijn de beste plekken in Bulgarije voor het zien van Roze en Kroeskoppelikanen. We brengen hier onder andere een bezoek aan het Mandra Lake en de Poda Lagoon. In deze tijd van het jaar kan de hoeveelheid trekvogels hier indrukwekkend zijn. We maken, afhankelijk van de weersomstandigheden, kans op groepen Ooievaars, Schreeuwarenden en Wespendieven die langs de Zwarte Zeekust naar het zuiden trekken. Daarbij vliegen, in kleiner aantal, Zwarte Ooievaars, Dwergarenden, Slangenarenden, Zwarte Wouwen, Roodpootvalken, Grauwe Kiekendieven en Balkansperwers mee.  

Het terras van het bezoekerscentrum hier biedt een uitstekende plek om de spectaculaire trek te bekijken en ook hier maken we weer kans op diverse soorten steltlopers. Geheel onder de indruk van het magische fenomeen van de vogeltrek, rijden we terug naar Sofia om vanuit daar weer naar Amsterdam te vliegen waar een einde komt aan de reis.
 

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.