Reisschema

Dag 1Lauwersoog
Dag 2Lauwersmeer diverse locaties
Dag 3Lauwersoog

Inbegrepen

Twee overnachtingen, alle maaltijden (van avondeten op dag 1 tot en met lunch op dag 3), vervoer ter plaatse

Niet inbegrepen

Transport naar/van Lauwersmeer, drank, fooien en overige uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 85,-

Prijs

EUR 375,-

Reisbegeleiding

Paul van Els

Aantal deelnemers

Minimaal 5, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Lichte wandelingen.

Klimaat

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden

Lauwersmeer

Lauwersmeer 2016
Duur:3 dagen
Vertrek:10-05-2019
Prijs: EUR 375,-
Reisleider:Paul van Els
Code: NL1907

Op de provinciegrens van Friesland en Groningen en grenzend aan de Waddenzee, bevindt zich het uitgestrekte Nationaal Park Lauwersmeer. Het Lauwersmeer zelf is ontstaan door het afdichten van de voorheen open verbinding met de Waddenzee in 1969. Door deze afsluiting blijft het waterpeil vrijwel gelijk en is er een enorm rijk vogelgebied ontstaan dat zonder twijfel tot één van de beste vogelgebieden van Nederland gerekend mag worden. Een combinatie van slikvelden, extensief beheerd polderlandschap, moerasgebieden, open water en populierbossen leveren in elke tijd van het jaar veel vogels op. Zijn het in de winter voornamelijk grote groepen ganzen en eenden, in het voorjaar zijn het juist watervogels en steltlopers. De maand mei is dan ook één van de meest spannende tijden om dit uitgestrekte en gevarieerde gebied te bezoeken. We maken kans op een breed scala aan steltlopers zoals Kemphaan, Bosruiter, Witgatje, Groenpootruiter, Oeverloper, Zwarte Ruiter, Rosse Grutto en Bonte, Kleine, Krombek- en Temmincks Strandloper. Daarbij is er kans op zeldzame  soorten als Poelruiter, Grauwe Franjepoot en Breedbekstrandloper. Qua zangvogels heeft het gebied ook veel te bieden. In de bossen ‘Achter de Zwarte’ is de Wielewaal hopelijk net teruggekeerd en met geluk vinden we Buidelmezen. Andere zomervogels waar we kans op maken zijn Braamsluiper, Grasmus, Tuinfluiter, Grauwe Vliegenvanger en Gekraagde Roodstaart. Daarnaast is de kans op een dwaalgast tijdens een bezoek aan het Lauwersmeergebied in deze tijd van het jaar best groot. Kortom, een heerlijk weekend vogelen in één van de meeste rijke vogelgebieden van ons land. 

We verzamelen op vrijdagmiddag om 13.00h bij de accommodatie (u ontvangt hier later informatie over) waarna we een bezoek brengen aan de Bantpolder aan de noordkant van het Lauwersmeer. Dit poldergebied is speciaal voor vogels ingericht. Zo wordt de waterstand hier hoog gehouden en zijn er veel glooiende oevers. Met name in de winter is dit een van de beste plekken voor ganzen en in het voorjaar dient het gebied als hoogwatervluchtplaats voor steltlopers en - uiteraard  - veel weidevogels. Daarnaast is dit de plek waar in het voorjaar regelmatig Morinelplevieren worden gezien. Tijdens ons verblijf in het Lauwersmeer staan meerdere bezoeken aan het beroemde vogelgebeid de Ezumakeeg op het programma. Dit is een uitgestrekt en  rijk slikgebied en is met name een trekpleister voor steltlopers. In het noordelijke deel kijken we vanaf een uitkijkheuvel over het gebied en worden we overspoeld met vogels! Tussen de vele Groenpootruiters, Grutto’s, Scholeksters, Bontbekplevieren en Bonte Strandlopers is het goed zoeken naar bijzondere steltlopers. Ook maken we hier een goede kans om één van de recent tot broeden gekomen Zeearenden te zien. In het zuidelijke deel hebben we vanuit een kijkhut goed zicht op de slikvelden die zich ook direct om de hut bevinden. Vaak laten Temminck’s Strandlopers zich juist hier erg goed zien. In het zuidelijk deel van het Lauwersmeer maken we een wandeling naar de uitkijkbult De Pomp vanwaar we een schitterend uitzicht hebben over de uitgestrekte rietvelden. Ook hier is het goed opletten voor de Zeearend, maar daarnaast maken we hier ook een kans op Grauwe Kiekendief en Roerdomp die hier beide broeden. Aan de oostkant bezoeken we het Jaap Deensgat waar de vogelhut een mooi uitzicht geeft over de ondiepe kreek. Hier fourageren veel vogels en naast diverse steltlopers maken we hier ook kans op Grote Zilverreiger, Zwarte Stern en Witvleugelstern (zeldzaam). In het riet zingen Rietzanger, Kleine Karekiet en Snor en horen we Baardmannetjes roepen. Het weekend is rond 17.00h op zondag afgelopen.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.