Reisschema

Dag 1Amsterdam - Barcelona - Barbastro
Dag 2Sierra de Guara
Dag 3Steppen van Monegros
Dag 4Hoge Pyreneeën
Dag 5Hoge Pyreneeen - Ordesa NP
Dag 6Sierra de Guara
Dag 7Llobegrat Delta - Barcelona - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, alle maaltijden, vervoer ter plaatse, lokale Nederlandse gids

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 250,-

Prijs

EUR 1495,-

Reisbegeleiding

Godfried Schreur

Aantal deelnemers

Minimaal 5, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel

Zwaarte reis

Korte wandelingen

Klimaat

Houd rekening wisselende weersomstandigheden met temperaturen van rond de 15 graden. In de hoge Pyreneeën lage temperaturen en kans op sneeuw

Spanje - Pyreneeën

Spanje Pyreneeen
Duur:7 dagen
Vertrek:03-11-2019
Prijs: EUR 1495,-
Reisleider:Godfried Schreur
Code: G19137

Tijdens deze reis naar Noord-Spanje komen 3 verschillende habitats aan bod, te weten, van hoog naar laag: het hooggebergte van de Pyreneeën, het laaggebergte van de Sierra de Guara en de steppen van Los Monegros. Daarnaast zullen we op de eerste of laatste dag een kort bezoek brengen aan een wetland aan de kust, dichtbij het vliegveld. Het belooft dus een grote verscheidenheid aan landschapstypen en vogels! Het najaar is uitermate geschikt om een bezoek te brengen aan dit gebied omdat veel soorten vanuit het hooggebergte afdalen naar lagere streken en zich dan beter laten zien. De Lammergier begint de balts- en paartijd al in november maar is ook in oktober al erg actief. Bovendien arriveren er in november grote aantallen trekvogels. De eerste Kraanvogels komen even op adem van hun lange en vermoeiende reis vanuit Noord-Europa naar de Extremadura aan de voet van Pyreneeën. Hét hoogtepunt van de reis is misschien wel het bezoek aan de gierenvoederplaats waar Vale Gieren op enkele tientallen meters afstand te bewonderen zijn! Tel daarbij op de mogelijkheid van schitterende waarnemingen van Lammergieren en Rode Wouwen en het spektakel is compleet.

 De Pyreneeën vormen het scheidingsgebergte tussen het Iberisch Schiereiland en het vasteland van het Europese continent. Hier komen dus vogels voor van beide kanten. Met pieken van boven de 3.400 meter boven zeeniveau is het een echt hooggebergte. Dit is het bolwerk van de Lammergier in Europa. Deze bijzondere gier die gespecialiseerd is in het breken van botten om het merg op te eten, is, met zijn spanwijdte van maximaal 2,75m, de op één na grootste vogel van Europa. Maar deze bergketen heeft nog veel meer te bieden! Rotskruiper, Alpenkauw, Sneeuwvink en Alpenheggemus komen hier allen voor. We rijden door woeste landschappen, omhoog naar verschillende gebieden waar we kans hebben op de soorten die ook in het najaar en de winter hoog blijven, zoals de alpenkauw en de sneeuwvink. Deze zijn vaak dichtbij skipistes aan te treffen. Als er veel sneeuw ligt maken we een goede kans om ook de laatstgenoemde soort te zien.

Wat veel mensen niet weten is dat de Pre-Pyreneeën, die niet zo hoog zijn, ook een heel goede populatie Lammergieren herbergen. De Sierra de Guara is daar een goed voorbeeld van. Daar komt nog bij dat veel speciale soorten zoals Rotskruiper en Alpenheggemus, hier overwinteren. In een prachtig bergachtig landschap met diepe, door de rivieren uitgeslepen kloven, en met een bijna mediterraan klimaat en vegetatie gaan we op zoek naar deze soorten. Daarbij komen we waarschijnlijk ook andere leuke soorten tegen zoals Alpenkraai, Steenarend, Slechtvalk, Rotsmus, Blauwe Rotslijster, gorzen, grasmus-achtigen en Waterspreeuw. Vlakbij de Sierra de Guara ligt een stuwmeer waar in het najaar Kraanvogels pleisteren. Ook andere watervogels, zoals eenden en steltlopers zijn daar te verwachten.

Het boomloze, glooiende heuvellandschap van de Los Monegros-steppe is ook een uitermate goed vogelgebied. Hier leven jaarrond echte steppevogels, zoals Witbuik- en Zwartbuikzandhoenders, Griel, etc en is dus erg de moeite van het bezoeken waard. We doen een serieuze poging de altijd moeilijk waar te nemen Kleine Kortteen Leeuwerik te zien te krijgen. Andere vertegenwoordigers van dezelfde familie zijn ondermeer Thekla- en Kalanderleeuwerik. In één dag zullen we niet al deze soorten zien, maar we gaan het zeker proberen. De Dupont's Leeuwerik is in deze periode vrijwel onmogelijk om waar te nemen.

Dit doorgaans droge gebied herbergt bovendien allerlei andere bijzondere standvogels zoals Hop, Zwarte Tapuit, Iberische Klapekster en verschillende gorzen en grasmusachtigen.

Op de laatste dag (afhankelijk van de vluchttijden) gaan we aan de kust van de Middellandse Zee vogelen. We bezoeken een wetland dat vlakbij het vliegveld ligt - de Deltta de Llobregat - waar we goede kans hebben op exostische watervogels zoals Purperkoet, Ralreiger, Steltkluut, IJsvogel, Audouin´s Meeuw en Kuhl´s Pijlstormvogel. Daarbij maken we een goede kans op trekvogels die waarschijnlijk in grote getale aanwezig zijn. Vervolgens rijden we naar het vliegveld voor de vlucht terug naar Amsterdam.

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.