Prachtige voorjaarsmidweek Texel!


Reisschema

Dag 1Den Helder - Texel
Dag 2Texel
Dag 3Texel - Den Helder

Inbegrepen

Vervoer, twee overnachtingen, maaltijden startend met avondeten op dag 1 en eindigend met lunch op dag 3, boot Den Helder - Texel vv

Niet inbegrepen

Drank, fooien en overige uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 85,-

Prijs

EUR 375,-

Reisbegeleiding

Klaas de Jong

Aantal deelnemers

Minimaal 5, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Korte wandelingen

Klimaat

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden

Texel

Reisroute Texel
Duur:3 dagen
Vertrek:23-04-2019
Prijs: EUR 375,-
Reisleider:Klaas de Jong
Code: NL1903

Texel is de bekendste, maar zeker ook met stip de beste vogel-hotspot van Nederland, zo niet van Noordwest-Europa. Jaarlijks worden er op dit grootste Nederlandse waddeneiland rond de 280 vogelsoorten waargenomen. Meer dan 100 verschillende soorten broeden er, maar het grootste (en spannendste) gedeelte betreft de trekvogels. Als we aan vogeltrek denken, denken we vaak aan de herfst, maar de voorjaarstrek is zeker zo spannend en op Texel ook vaak bijzonder rijk aan zeldzaamheden. Zo kun je eind april en begin mei met gemak een dag met meer dan 100 soorten meemaken. Het record van de officiële Texelse Big Day staat op 149 soorten (6 mei 2017). In het voorjaar zijn doortrekkers als Draaihals, Morinelplevier, Zwarte en Rode Wouw goed mogelijk en natuurlijk zijn de gebieden aan de Waddenzee bij hoogwater gevuld met een keur aan steltlopers als Zwarte en Groenpootruiter, Kemphaan, Bonte, Krombek-, Kanoet, Drieteen-, Kleine en Temmincks Strandloper, Bosruiter en Witgatje, waartussen altijd kans bestaat op een Gestreepte Strandloper of, zoals in april 2011, een adult zomerkleed Kaspische Plevier! De grote hoeveelheid Lepelaars (de grootste kolonie van Europa bevindt zich bij de Geul, ±480 paar in 2016) zorgt voor een tropisch uitziend geheel.
Dinsdag verzamelen we op de boot van 13.30 uur naar het eiland. We brengen eerst een bezoek aan de Mokbaai voor steltlopers en vervolgens rijden we via de oostkant van het eiland naar ons hotel. Onderweg komen we al een aantal uitstekende steltlopergebieden tegen en ons hotel ligt aan het natuurgebied Utopia/de Schorren. De volgende dag beginnen we in de omgeving van de vuurtoren op de noordpunt van het eiland. Dit is een typische plek voor doortrekkers. Te verwachten soorten zijn hier Bonte Vliegenvanger, Paapje, Tapuit, Witte, Rouw-, Gele, Engelse en Noordse Kwikstaart. Daarbij kunnen enkele zeldzamere soorten passeren, zoals Beflijster, Draaihals en Zwarte Wouw. We lunchen bij het uitkijkpunt over de Slufter, een getijdengebied met steltlopers, eenden en piepers maar ook met Kleine Zilverreigers die hier zeer regelmatig worden gezien. 's Middags maken we een wandeling in de Bleekersvallei of een ander vogelrijk gebied. Zondag beginnen we vroeg met een wandeling langs de Horsmeertjes, waar we naast de talrijke Blauwborsten, Zomertortels en andere broedvogels ook nog trekvogels kunnen treffen. De rest van de dag vullen we met bezoeken aan hoogwatervluchtplaatsen en andere vogelrijke plekken op het eiland. Te verwachten soorten zijn steltlopers als Bontbekplevier, Bonte en Drieteenstrandloper, Rosse Grutto, Zilverplevier en Kanoetstrandloper en diverse soorten zangvogels op verschillende locaties op het eiland. Om 17.00 uur nemen we de boot terug naar Den Helder, waarbij we alert blijven op eventuele Dwergmeeuwen achter de boot.
 

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.