ROOTS Texel weekend met Klaas de Jong!


Reisschema

Dag 1Den Helder - Texel
Dag 2Texel
Dag 3Texel - Den Helder

Inbegrepen

Vervoer, twee overnachtingen, maaltijden startend met lunch op dag 1 en eindigend met lunch op dag 3, boot Den Helder - Texel vv

Niet inbegrepen

Drank, fooien en overige uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 85,-

Prijs

EUR 420,-

Reisbegeleiding

Klaas de Jong

Paul Bohre

Aantal deelnemers

Minimaal 4, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Korte wandelingen

Klimaat

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden

ROOTS voorjaarsweekend Texel

Reisroute Texel
Duur:3 dagen
Vertrek:26-04-2019
Prijs: EUR 420,-
Reisleider:Klaas de Jong
Code: NL1904

Texel is de bekendste, maar zeker ook met stip de beste vogel-hotspot van Nederland, zo niet van Noordwest-Europa. Jaarlijks worden er op dit grootste Nederlandse waddeneiland rond de 280 vogelsoorten waargenomen. Meer dan 100 verschillende soorten broeden er, maar het grootste (en spannendste) gedeelte betreft de trekvogels. Als we aan vogeltrek denken, denken we vaak aan de herfst, maar de voorjaarstrek is zeker zo spannend en op Texel ook vaak bijzonder rijk aan zeldzaamheden. Zo kun je in april en mei met gemak een dag met meer dan 100 soorten meemaken. In het voorjaar zijn doortrekkers als Draaihals en Zwarte Wouw goed mogelijk en natuurlijk zijn de gebieden aan de Waddenzee bij hoogwater gevuld met een keur aan steltlopers als Zwarte en Groenpootruiter, Kemphaan, Bonte, Kanoet en Drieteenstrandloper, Bosruiter en Witgatje, waartussen altijd kans bestaat op een Gestreepte Strandloper of, zoals in april 2011, een adult zomerkleed Kaspische Plevier! De grote hoeveelheid Lepelaars (de grootste kolonie van Europa bevindt zich bij de Geul, ±450 paar in 2014) zorgt voor een tropisch uitziend geheel.

 Vorig najaar organiseerde we een vogelsafari op Texel met Klaas de Jong, bekend van de tv-serie “In de ban van de Condor”, samen met Vogelmagazine-redacteur Paul Böhre. Ze zagen de mooiste vogels van Texel, in totaal meer dan 100 verschillende soorten. Daarom organiseren we ook dit voorjaar een vogelsafari.

 Het programma in het kort

Vrijdag verzamelen we om 9.30 uur op de boot naar het eiland zodat we de hele dag kunnen benutten. We brengen eerst een bezoek aan de Mokbaai voor steltlopers en de grootste lepelaarkolonie van Europa in de Geul. Vervolgens rijden we via de oostkant van het eiland naar ons hotel. Onderweg komen we al een aantal uitstekende steltlopergebieden tegen. Na de lunch gaan we de omgeving van de vuurtoren op de noordpunt van het eiland uitkammen. Een fantastische plek voor (zeldzame) doortrekkers. Te verwachten soorten zijn hier Bonte Vliegenvanger, Paapje, Tapuit, Witte, Rouw-, Gele, Engelse en Noordse Kwikstaart. Daarbij kunnen enkele zeldzamere soorten passeren, zoals Beflijster, Draaihals en Zwarte Wouw.  ’s Avonds maken we na het avondeten een wandeling langs Utopia voor de broedende sterns.

Zaterdag: vroege-vogelwandeling rond de vuurtoren. Na het ontbijt verkennen we het eiland. We lunchen bij het uitkijkpunt over de Slufter, een getijdengebied met steltlopers, eenden en piepers maar ook met Kleine Zilverreigers die hier zeer regelmatig worden gezien. 's Middags maken we een wandeling in de Bleekersvallei of een ander vogelrijk gebied. 

Zondag: beginnen we vroeg met een wandeling langs de Horsmeertjes, waar we naast de talrijke blauwborsten, zomertortels en andere broedvogels ook nog trekvogels kunnen treffen. De rest van de dag vullen we met bezoeken aan hoogwatervluchtplaatsen en andere vogelrijke plekken op het eiland. Te verwachten soorten zijn steltlopers als Bontbekplevier, Bonte en Drieteenstrandloper, Rosse Grutto, Zilverplevier en Kanoetstrandloper en diverse soorten zangvogels op verschillende locaties op het eiland. Om 16.00 uur nemen we de boot terug naar Den Helder, waarbij we alert blijven op eventuele dwergmeeuwen achter de boot.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.