Reisschema

Dag 1Den Helder - Texel
Dag 2Texel
Dag 3Texel - Den Helder

Inbegrepen

Vervoer, twee overnachtingen, maaltijden startend met avondeten op dag 1 en eindigend met lunch op dag 3, boot Den Helder - Texel vv

Niet inbegrepen

Drank, fooien en overige uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 85,-

Prijs

EUR 375,-

Reisbegeleiding

Klaas de Jong

Aantal deelnemers

Minimaal 4, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Korte wandelingen

Klimaat

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden

Texel

Reisroute Texel
Duur:3 dagen
Vertrek:30-08-2019
Prijs: EUR 375,-
Reisleider:Klaas de Jong
Code: NL1911

Texel is het grootste, meest bezochte en wellicht bekendste waddeneiland van Nederland. Het is zeker het meest vogelrijke. In totaal zijn op Texel meer dan 300 vogelsoorten waargenomen, waaronder enkele zeer aansprekende zeldzaamheden als Renvogel (oktober 1986), Kaspische Plevier (oktober 2010 en april 2011), Roodkeelstrandloper (juli 2011) en Grote Kanoet (mei 2016). Jaarlijks worden er ongeveer 270 soorten gezien, waarvan er circa 80 tot broeden komen. Texel is ook bekend vanwege zijn broedende Lepelaars; in 2016 werden maar liefst 480 nesten geteld. Een bezoek aan Texel is eigenlijk het hele jaar door de moeite waard. Bij deze vogelreis is gekozen voor de periode eind augustus/begin september. Dit is misschien wel een van de meest vogelrijke tijden van het jaar. De trek van steltlopers en zangvogels is in volle gang en we maken kans op schaarse doortrekkende soorten zoals Grauwe Franjepoot, Draaihals en Ortolaan. 

Op vrijdagmiddag verzamelen we op een centraal punt (dat wordt later bekendgemaakt) en nemen we om 13.30 uur de boot naar het eiland. Als het tij gunstig is brengen we eerst een bezoek aan de Mokbaai voor steltlopers. Vervolgens rijden we naar ons hotel. De rest van de middag maken we een wandeling door de Bleekersvallei en bezoeken we een paar goede steltlopergebieden. De volgende dag beginnen we in de omgeving van de vuurtoren in het noorden van het eiland. Dit is een typische aankomstplek voor zangvogels uit noordelijker gelegen landen. Het licht van de vuurtoren trekt, zeker met regenachtig weer, nachttrekkende zangvogels, wat de kans op grote aantallen vogels aanzienlijk vergroot. Te verwachten soorten zijn hier Bonte Vliegenvanger, Paapje, Gekraagde Roodstaart, Tapuit, Gele Kwikstaart en Vuurgoudhaan. Daarbij kunnen enkele zeldzamere soorten zitten zoals Sperwergrasmus, Draaihals en Ortolaan. 's Middags maken we een wandeling in De Slufter, een getijdengebied met steltlopers, eenden en piepers maar ook met Kleine Zilverreigers die hier zeer regelmatig worden gezien. De tijd van het jaar maakt dat we ook kans maken op een Zwarte Ooievaar. Zondag beginnen we vroeg met het kijken naar de vogeltrek over zee. Deze tijd van het jaar is goed voor Vorkstaartmeeuw en Kleinste Jager, beide zeldzame soorten in Nederland. De kans dat we ze zien hangt sterk af van de weersomstandigheden. Aanlandige wind is een eerste voorwaarde. Andere soorten die we boven zee kunnen zien zijn Kleine en Grote Jager, Jan-van-gent en verschillende soorten sterns en steltlopers. Vandaag bezoeken we ook een hoogwatervluchtplaats bij De Cocksdorp voor steltlopers als Bontbekplevier, Bonte en Drieteenstrandloper, Rosse Grutto, Zilverplevier en Kanoetstrandloper, en gaan we zangvogels zoeken op verschillende locaties op het eiland. Om 17.00 uur nemen we de boot terug naar Den Helder, waarbij we goed blijven opletten op een eventuele Vorkstaartmeeuw in het kielzog van de boot.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.