Reisschema

Dag 1Den Helder - Texel
Dag 2Texel
Dag 3Texel - Den Helder

Inbegrepen

Vervoer, twee overnachtingen, maaltijden startend met lunch op dag 1 en eindigend met lunch op dag 3, boot Den Helder - Texel vv

Niet inbegrepen

Drank, fooien en overige uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 85,-

Prijs

EUR 420,-

Reisbegeleiding

Klaas de Jong

Aantal deelnemers

Minimaal 4, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Korte wandelingen

Klimaat

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden

ROOTS najaarsweekend TEXEL

Reisroute Texel
Duur:3 dagen
Vertrek:27-09-2019
Prijs: EUR 420,-
Reisleider:Klaas de Jong
Code: NL1918

Speciaal voor lezers van Roots en Vogelmagazine organiseren we in september een extra weekend op Texel. Ook niet-abonnees zijn van harte welkom. Op ons grootste, bekendste, maar vooral meest vogelrijke waddeneiland zijn bijna 400 vogelsoorten waargenomen (maart 2017: 398), waaronder enkele eersten voor Nederland, zoals Renvogel, Kaspische Plevier, Daurische Klauwier en Steppeklapekster. Jaarlijks worden er ongeveer 285 soorten gezien, waarvan er circa 100 tot broeden komen. Texel is ook bekend vanwege zijn broedende Lepelaars: in 2016 werden maar liefst 696 nesten geteld. Een bezoek aan Texel is eigenlijk het hele jaar door de moeite waard. In september is de zangvogeltrek zo’n beetje op het hoogtepunt en zijn er ook nog veel steltlopers, eenden en andere leuke soorten te vinden. We maken kans op schaarse doortrekkende soorten zoals Draaihals, Sperwergrasmus en Bladkoning.

 

Op vrijdagochtend nemen we de boot, zodat we maximaal van de dag kunnen genieten. We komen onderweg naar het hotel al diverse vogelrijke gebieden tegen en we genieten van een veldlunch op een mooi uitkijkpunt. ’s Middags wandelen we langs natuurgebied Utopia, vlakbij ons hotel, en bezoeken we de Schorren. Zaterdagochtend beginnen we op de noordpunt, rond de Robbenjager, de vuurtoren en de beroemde ‘Tuintjes’ (de vroegere volkstuintjes van de vuurtorenwachters), waar ’s morgens vaak veel zangvogels zitten uit te rusten van hun nachtelijke vlucht uit bijvoorbeeld Noorwegen. Zanglijsters, Beflijsters, Paapjes, Roodborsttapuiten en verschillende piepers zijn hier vaak te vinden en op het Renvogelveld bij de Robbenjager maken we kans op Bosruiter, Witgat of andere minder-algemene steltlopers. Het Renvogelveld is overigens genoemd naar de Renvogel die daar in oktober 1986 ontdekt werd. Na een veldlunch zoeken we een ander natuurgebied op, afhankelijk van het weer, het getij en observaties eerder die week. Ergens in het weekend komen we ook bij de Slufter, misschien wel het beroemdste natuurgebied van Nederland, bij de Mokbaai en de Horsmeertjes op de zuidpunt en bij de Volharding, de hoogwatervluchtplaats bij De Cocksdorp, waar honderden vogels in tientallen soorten het getij afwachten. Op zondag beginnen we opnieuw op de noordpunt van het eiland of kijken we bij gunstige wind over zee, op zoek naar Jan-van-Genten, jagers (roofmeeuwen) en alkachtigen. We bezoeken opnieuw een mooi natuurgebied voor een wandeling en lunchen weer bij een vogeluitkijkpunt. Na de lunch vogelen we nog door tot we aan het eind van de middag de boot terug nemen naar Den Helder.

Het weekend wordt begeleid door Rootsredacteur Paul Böhre en “In de ban van de Condor”-winnaar Klaas de Jong. Beiden zijn ervaren vogelgidsen, zowel op Texel, in Nederland als op diverse buitenlandse bestemmingen.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.