Reisschema

Dag 1Amsterdam - Faro - Ria Formosa
Dag 2Vilamoura-natuurreservaat, Lagoa dos Salgados
Dag 3Oostkant Ria Formosa, Tavira, Castro Marim
Dag 4Alentjo, Castro Verde
Dag 5Monchique, Alvor
Dag 6Boottocht op zee, Sagres peninsula
Dag 7Sagres peninsula, Kaap van Vicente
Dag 8Westkant Ria Formosa - Faro - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, maaltijden op basis van half pension, vervoer ter plaatse, boottocht, lokale Nederlandse gids

Niet inbegrepen

Drank, lunch, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 250,-

Prijs

EUR 1495,-

Reisbegeleiding

Remko Ivens

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen

Klimaat

Over het algemeen vrij zonnig maar houd rekening met wisselende weersomstandigheden. Temperatuur rond de 20 graden Celsius

Zuid-Portugal in het najaar

Portugal najaar
Duur:8 dagen
Vertrek:25-09-2019
Prijs: EUR 1495,-
Reisleider:Remko Ivens
Code: G19127

De Algarve is naast een populaire vakantiebestemming voor golfers en zonaanbidders ook één van de beste regio´s voor de observatie van vogels van het Iberisch Schiereiland en doet niet onder voor meer bekende gebieden zoals de Spaanse Coto Doñana. Er komen meer dan 300 vogelsoorten voor, waaronder veel roofvogels, zeevogels, steltlopers, eenden en zangvogels. Gedurende het hele jaar is het een goed vogelgebied, maar met name in het najaar als de eerste wintergasten zich mengen bij de laatste zomergasten en de najaarstrek in volle gang is. De toeristische infrastructuur en het vliegveld van Faro maken het bovendien tot een comfortabele en makkelijk te bereiken bestemming. 

De Algarve is gelegen in het uiterste zuiden van Portugal, aan de Atlantische Oceaan in het westen en zuiden, en wordt in het oosten begrensd door Spanje. Het vormt het uiterst zuidwestelijke puntje van het Europese vasteland en wordt in grote mate beïnvloed door de nabijheid van de Middellandse Zee en Noord-Afrika, niet alleen in het klimaat, maar ook in het landschap, de landbouw, cultuur en ook met betrekking tot de biodiversiteit.

De Algarve kent op een relatief beperkte omvang, ongeveer 5000 vierkante kilometer, een grote verscheidenheid aan habitats en soorten. Tussen de bergen van het binnenland en de kustlijn bevindt zich een gevarieerd landschap met uitgestrekte kurkeikenbossen, maquis, steppen van braakliggend land, olijf- en fruitboomgaarden, rivieren, getijdegebieden, lagunes, moerassen, zoutwinpannen, duinen, kliffen, zandstranden en, waarom ook niet, ook op sommige golfbanen zijn soms leuke vogels te zien. Ongeveer 40 procent van de regio is erkend en beschermd als Natura2000 gebied en wordt geclassificeerd als speciale beschermingszone voor vogels (Important Bird Area - IBA – Birdlife International). 
Iberische specialiteiten als de Blauwe Ekster en de Spaanse Keizerarend komen er jaarrond  voor, naast andere mediterrane verschijningen als de Blauwe Rotslijster, Provençaalse Grasmus, Kleine Zwartkop, Graszanger, Hop, Monniksgier en Grijze Wouw, en zelfs steppevogels als Grote- en Kleine Trap, Kalanderleeuwerik, Zwartbuikzandhoen en Griel. Maar bij het vogelen in de Algarve vormen de water-, kust- en moerasvogels toch de hoofdmaaltijd. Purperkoet, Krooneend, Flamingo, Woudaap, Visarend, Reuzenstern, Steltkluut, Strandplevier, Audouin´s en Dunbekmeeuw zijn normale verschijningen. Bovendien, dankzij de geografische situatie worden er met enige regelmaat ook dwaalgasten uit Amerika, Afrika en Noord Europa waargenomen. In het najaar, met name eind september/begin oktober, is gestuwde vogeltrek waar te nemen bij de Kaap van San Vicente. Soorten als Dwergarend, Slangenarend, Zwarte Wouw, Wespendief, Zwarte Ooievaar, Aasgier komen dan in redelijk grote aantallen langs en vliegen meestal behoorlijk laag. De zangvogels rusten dan overdag in de bosjes om ´s nachts weer verder te trekken.Ook voor de observatie van zeevogels is dit een goede tijd. Verschillende soorten van pijlstormvogels, stormvogels en jagers zijn even buiten de kust waar te nemen.  

Tijdens de reis bezoeken we de meest belangrijke wetlands in het zuiden zoals de delta van Ria Formosa, Castro Marim-moerassen en de lagune van Salgados, waar we een grote verscheidenheid aan steltlopers, meeuwen, sterns, eenden, lepelaars, flamingo´s en reigers kunnen verwachten. Het uiterste zuidwestelijke puntje van Europa, de Kaap van San Vicente en het schiereiland van Sagres mogen niet in het programa ontbreken, landschappelijk spectaculair door de klifkusten. Naast de vogeltrek, besteden we hier ook uitgebreid aandacht aan zeevogels (o.a. pijlstormvogels, stormvogels, jagers, etc...) d.m.v. een boottocht op zee. Maar ook de zangvogels (grote pieper, Sylvia-zangers, draaihals, vliegenvangers) verdienen onze aandacht. Eén dag reizen we noordelijk tot de Alentejo streek speciaal voor de steppevogels, Spaanse Keizerarend en gieren.  
De reis wordt gekenmerkt door een gevarieerd excursie-programa in een uniek, niet te ver gelegen gebied met grote vogelrijkdom, lekker eten, goede accommodaties, niet al te grote afstanden om af te leggen en vooral veel onbekommerd genieten van bijzondere vogels. Kortom, de perfecte birdingbreak voor komend najaar!

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.