Reisschema

Dag 1Amsterdam - Lator
Dag 2 Nationaal Park Bükk - Kleine Hortobagy
Dag 3 Hortobagy NP
Dag 4 Nationaal Park Bükk
Dag 5 Borsod Mezoseg
Dag 6 Hortobagy NP
Dag 7 Lator - Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, vervoer ter plaatse, alle maaltijden, entrees van de nationale parken, lokale gidsen

Niet inbegrepen

Drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. De boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 150,-

Prijs

EUR 1450,-

Reisbegeleiding

Rob de Jong

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 15

Accommodatie

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen. Op enkele dagen wordt een wandeling gemaakt van enkele tot 6 of 7 km.

Klimaat

Over het algemeen zonnig en temperatuur tussen de 10 en 18 graden Celsius. Regenjack is wel aanbevolen.

Hongarije - kraanvogels!

Duur:7 dagen
Vertrek:14-10-2019
Prijs: EUR 1450,-
Reisleider:Rob de Jong
Code: G19133

Noordoost Hongarije is een schaars bevolkte streek met een zeer afwisselend karakter. Het is het grensgebied van de Karpaten en de Grote Hongaarse Vlakte. Zowel berglanden, wetlands als steppen vormen het gevarieerde landschap en zorgen voor zeer diverse flora en fauna. Het hoogtepunt van de reis is vanzelfsprekend het bezoek aan het beroemde Nationaal Park Hortobágy. Dit enorm grote natuurgebied is met 70.000 hectare één van de beste vogelgebieden in Europa. Vanuit Nederlands gezichtspunt is er naast de grootste samenscholingen van Kraanvogels in Europa (meer dan 111.000 in 2016) nog veel meer moois te zien. Grote Trap, Sakervalk, Keizerarend, Arendbuizerd, Dwerggans, Roodhalsgans en Dwergaalscholver zijn hiervan slechts een paar voorbeelden. Verder brengen we tijdens deze reis ook een bezoek aan het beboste middelgebergte. Hoewel een beetje stil in deze tijd van het jaar, kunnen we niet om de herfstbossen heen. Ze zijn alleen al qua schoonheid de moeite van een bezoek waard. De nadruk zal liggen op het speuren naar spechten en arenden. Soorten als Keizerarend, Steenarend, Grijze Gors, Syrische Bonte Specht, Grijskopspecht, Raaf en wellicht Oeraluil zijn er te verwachten. 

Onze uitvalsbasis deze week is Lator: een dorpje prachtig gelegen op de grens van het Nationaal Park Bükk (een Hongaars gebergte). De omgeving van het dorp leent zich uitstekend voor de eerste verkenningen. In oktober doet zich het bijzonder fenomeen voor dat veel spechten uit de omgeving komen foerageren op walnoten en appels in het dorp en bovendien wordt er in een oude boomgaard gevoerd met zonnepitten waar o.a. Appelvinken en Middelste Bonte Spechten op af. Naast vogels is het ook genieten van andere soortgroepen, zo vliegen er gedurende het seizoen meer dan 60 soorten dagvlinders, zitten er Smaragdhagedissen, Esculaapslangen en drie soorten Slaapmuizen.
Bükk is een ruig kalkgebergte met steile hellingen en uitgestrekte bossen. Er zijn in het gebied honderden grotten ontdekt waar men spectaculaire druipsteenformaties en slaapplaatsen van vleermuizen aantreft, maar ook sporen van zeer vroege bewoners (o.a. van Neanderthalers). In het Bükk gebergte gaan we op zoek naar spechten, waaronder Witrugspecht, Syrische Bonte Specht, Zwarte Specht, Grijskopspecht, Middelste Bonte Specht en Kleine Bonte Specht.

We bezoeken ook het beschermd steppegebied Borsod-Mezöség, waar we niet alleen onze eerste Kraanvogels mogen verwachten maar eveneens Klapeksters, Sakervalken, Arendbuizerd, Keizerarend en andere roofvogels. 

Dag drie en dag zes brengen we door in het Nationaal park Hortobágy. Op de zogenaamde ‘poesta’, een landschap waar droge steppes en wetlands elkaar afwisselen, zijn meer dan 330 soorten waargenomen (160 broedvogels) en trekt in deze tijd tienduizenden kraanvogels aan. Dit levert spectaculaire beelden op, vooral wanneer er met ondergaande zon enorme aantallen (in 2017 maarliefst 111.000!) vogels samenkomen om te slapen. We zullen ons verder zeker ook vermaken met duizenden ganzen en eenden (ondermeer Witoogeend), want deze komen slapen op de vele vijsvijvers in het gebied waar Baardman en Buidelmees algemeen zijn. Tussen de vele steltlopers (50.000+ Kemphaan!), hebben we ook kans op zeldzaamheden als Morinelplevier, Poelruiter en Rosse Franjepoot. 

Op de steppes zullen we uitkijken naar Grote Trappen die hier in grote groepen op omgeploegde akkers komen foerageren. Bovendien komen er veel roofvogels voor waaronder Arend- en Ruigpootbuizerd, Blauwe Kiekendief en Smelleken. We maken ook opnieuw kans op de Sakervalk en de Keizerarend. Leuke soorten als Griel, IJsgors, Roodkeelpieper en Waterpieper worden hier regelmatig waargenomen. In oktober zijn er zeldzaamheden als Steppekiekendief, Bastaardarend en zelfs Grote Jager waargenomen! Na deze laatste twee dagen hopen we een mooie soortenlijst van rond de ca. 110-120 soorten te hebben en vliegen we de volgende dag terug naar Nederland.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.